1/48 Spitfire IX NSV – Eduard

15.8.2013 - 4 890 přečtení

01

Dlouho očekávána limitka našich Spitfirů je mezi námi. Co vše tedy skrývá krabice s elegantní kresbou dvou Spitů nad Prahou?

Naši se vrátili...

Roman "Randalf" Kresta

Model: Spitfire IX "Naši se vracejí" DualCombo (+vak)
Výrobce: Edurard
Měřítko: 1/48
Kat.č.: 1181, 1181-V

Spitfire...

Nevím, zda vůbec na toto téma lze ještě napsat něco nového, takže se bez dlouhých úvah vrhneme přímo na model.

Model

Jak již název napovídá, jedná se o dual combo, tedy dva modely v jedné bedně. A k tomu možnost výběru z krajně neobvyklých 38(!!!) kamufláží a další běžný materiál, odpovídající Profipacku. K tomu pak bonusy, jak se na správnou limitku sluší a patří.

Model samotný již byl na ModelWebu probrán několikrát, dvakrát jsme se podívali na Royal Class, jednou Spita postavili, omrkli jsme profipack a nesmím zapomenou na preview zkušebních výlisků, které to vše odstartovalo.

Zde nabízím odkazy na dřívější články

V krabici tradičních rozměrů se skrývá tradičně našlapaný obsah. Vedle základu v podobě dvou sad výlisků s třemi verzemi křídla (jako v edici Royal Class pro Mk.IXc early, Mk.IXc late a Mk.IXe), zde nalezneme brassiny, obtisky na již zmíněných 38 kamufláží, leptané díly, masky a bonusový materiál - publikaci a obálku s příležitostnou známkou.

Variantou na vyšším levelu je pak krabice balená do přepravního vaku.

Výlisky nemá smysl znovu probírat, již jsme je zde dostatečně probrali a je to jednoznačně nejlepší Spitfire IX v měřítku 1/48, detaily a podrobnosti hledejte v odkazech na předchozí články.

V brassinech nám výrobce nabízí dvakrát plochou podtrupovou nádrž (90gal slipper tank), 2 x čtyřpaprsková kola a 1 x pětipaprsková kola. Kola jsou s možností kombinace hladkých a vzorkovaných pneumatik.

Dalším běžným prvkem v profi edicích Eduardu jsou fotolepty a masky. V leptech se nám na dvou planžetách dostává vybavení kabiny - 2x dvě přístrojové desky, upínací pásy další drobná bižuterie na barevném leptu a na druhém pak vévodí probírané (a proklínané) pancéřové desky za sedačku spolu s dalšími drobnostmi, jako jsou tlumiče bočních kmitů na podvozek či plné disky kol a detaily do sání pod motorem.

Masky tradičně řeší rámování kabiny a kola.

Kamufláže a obtisky + návod

Návod, který momentálně není volně ke stažení z webu výrobce, je zpracován tradičním eduardím způsobem. Tedy téměř tradičním. Dostáváme dva sešity, jeden s klasickým návodem s vyobrazením rámečků a nepotřebných dílů a jasným a srozumitelným postupem stavby a druhý jsou schémata kamufláží. Oba sešity mají na obálce stejný obrázek jako krabice.

Vzhledem k velkému počtu kamufláží si dovolím odkázat na web Eduardu, kde je mají seskupeny dle pilotů, určení či zajímavosti.

Obtisky tentokrát představují dvě plachty formátu cca A4 s nepřeberným množstvím imatrikulací a označení, plus jeden malý s imatrikulací, která se již nevešla. Pochopitelně nechybí dva aršíky popisků. Velké aršíky jsou tištěny u Cartografu a vypadají velice přesně a čistě, popisky jsou domácí produkce.

Samostatnou kapitolou jsou však dokumentované kamufláže...

Bonusový materiál

Publikace

Detailní popis kamuflážní je řešen zcela originálně a to formou formou historické publikace, ve které nalezneme příběhy jednotlivých Spitfirů, které je možno ze stavebnice postavit a osudy pilotů s nimi spojených. To vše okořeněno ne nezajímavými historickými souvislostmi.

Schémata, fotky, dokumenty a vysvětlující texty jsou sesazeny velice příjemným způsobem a určitě bude přínosem pro naše modeláře. Mezi více než stovkou historických fotek je i několik, které jsou publikovány vůbec poprvé, osobně jsem očekával třeba doložení stříbrné TE-515 s imatrikulací V-20...

Autorem knihy je náš (asi největší) odborník na československé Spitfiry Zdeněk Hurt, což je zárukou kvality.

S počtem kamufláží mi to trochu nesedí - na webu je uvedeno 38, sešit se schématy jich obsahuje 39 a na zadní straně obálky publikace a na krabici jsem napočítal 40. Tipuji, že v tom má vrtuli přeživší JT-10 SL633.

Obálka a známka

U příležitosti této speciální edice byla vydána příležitostná poštovní známka a obálka. Ve stavebnici nalezneme oraženou obálku se známkou s jistotou exkluzivity. Na webu Eduardu se doslova píše: Exkluzivní součástí limitované edice bude vydání POŠTOVNÍ ZNÁMKY České pošty s tématikou Naši se vracejí, která bude nalepena na POŠTOVNÍ OBÁLCE PRVNÍHO DNE VYDÁNÍ a oficiálně oražena PŘÍLEŽITOSTNÝM POŠTOVNÍM RAZÍTKEM. Tato kombinace nebude dostupná jinak, než jako součást edice Naši se vracejí!

V obálce navíc dostaneme kartičku s kresbou a textem, který připomíná tuto událost.

Obálku, známku jednotlivě i jako aršík lze pořídit na e-shopu Eduardu i samostatně, společně s dalším doprovodným materiálem.

Externí bonus

Zcela specifickým bonusem je pytel. Přesněji letecký přepravní vak vyrobený podle vzoru, který používali naši letci při službě v RAF. Materiál vypadá bytelně, velikost je dostatečná i na více než jednu krabici NSV.

Hodnocení

Tuto speciální limitku jsme si mohli zajistit pouze formou předobjednávek v červnu a zde můžu konstatovat, že kdo zaváhal, udělal chybu. Tohle se skutečně povedlo a například publikace bude velice ceněným materiálem, asi podobně jako pro filatelisty obálka se známkou a razítkem. Mimo to pro zájemce bylo možno stavebnice dopravit do Prahy letecky, o čemž referoval i denní tisk.

Eduard při přípravě spolupracoval se Sdružením československých zahraničních letců 1939-45 a část zisku výrobce věnuje právě na podporu této organizace, takže pořízením stavebnice jsme přispěli i na ty, díky kterým se dnes můžeme v klidu věnovat našemu koníčku.

Unikátní projekt Eduardu "Naši se vracejí" si skutečně zaslouží obrovskou pochvalu, protože to není jen o (téměř) dokonalém modelu, ale hlavně o připomenutí a vzpomínce na naše letce v RAF, kteří v cizích službách nasazovali za vlast vlastní životy. Čest jejich památce, hluboce smekám. A smekám o to více, že se nezlomili ani v době, kdy s nimi bolševická lůza těžce zametala. Jsou zvěrsta, která nesmí být zapomenuta...

Roman 'Randalf' Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vydání této unikátní edice.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.