1/72 MiG-15 Quattro Combo – Eduard ROYAL CLASS

29.6.2015 - 3 626 přečtení

r0011 image description

Máme zde další přírůstek do rodu královského...

Audi Mikojan Quattro

Roman Randalf Kresta

Model: MiG-15 Quattro Combo
Výrobce: Eduard M.A.
Materiál: plast + resin + lepty
Měřítko: 1:72
Katalogové číslo: R0011

Královská patnáctka

Eduardí edice Royal Class již svým názvem slibuje něco víc. Ani zde nebyla tradice porušena a k výliskům pro čtyři modely dostáváme bonusový materiál. Tentokrát to je kousek originální předlohy s certifikátem pravosti a sklenička na whisky s MiGem.

Výlisky

Stavebnice obsahuje čtvery výlisky na různé verze MiGu-15. Vedle již známých verzí MiG-15 a MiG-15bis zde máme poprvé šanci získat novinku - dvoumístnou verzi UTI MiG-15.
Představovat a hlouběji rozebírat již několikrát proprané výlisky tedy nebudeme, dovolím si vás odkázat na předchozí recenze - Profipack, víkendový 15bis a šílený králík.
Sestavení výlisků nám umožní postavit 2x MiG-15bis, 1x MiG-15 a 1x UTI.
Primárně se zaměříme na spárku. Nové rámečky analogicky odpovídají předchozím, opět je zde rámeček s trupem, křídly a drobnými díly.

Plus rámeček s průhlednými díly pro UTI.

Zpracování a detaily stavebnice je provedeno stejně jako u předchozích patnáctek, způsob sestavení je zachován, pochopitelně s rozdíly pro dvoumístnou verzi.


Stejně tak odpovídá sourozencům i rámeček (či spíše kolečko) čirých dílů.

Jen tak naokraj - aktuálně se můžete potkat se třemi verzemi rámečku pro MiG-15 s číslem 7055B, což je rámeček s křídly.
Dvě verze jsou vlastně shodné, jde o původní a vyladěné výlisky (ty s třemi bouličkami). Třetí verze, balená v pytlíčku s díly pro UTI, je nová a má jiné uspořádání dílů a také došlo k úpravě míst napojení dílů do rámečku.

Resiny, lepty a masky

Odlévané díly jsou zastoupeny relativně skromně, a to ve formě sedaček a přídavných křídelních nádrží. Odlité jsou na vysoké úrovni, jak ostatně u BRASSINů očekáváme.

Leptané díly odpovídají obsahu stavebnice, dostáváme tedy čtyři základní lepty (odpovídající leptům pro edice Profipack, případně overleptům) v sestavě 2x MiG-15bis, 1x MiG-15 a 1x UTI.
Všechny jsou koncipovány stejně - palubní deska, boční panely, upínací pásy a drobné detaily. Lepty jsou barvené a zde bych měl drobnou výtku k šedomodré na bočních panelech - odstín možná odpovídá oblíbeným barvám výrobce, ale ne všichni je používají a nejsem si také jist, zda u všech nabízených kabátů byly interiéry právě touto barvou.

Aršík s nařezanou oblíbenou žlutou páskou obsahuje masky jen na průhledné díly, tedy na překryty kabin a průhledné kryty na trupu. Na masky pro kola se již nedostalo...

Návod a obtisky

Návod se drží zavedené tradice, je rozsáhlý a srozumitelný. A jak se již před léty u Eduardů stalo dobrým zvykem, je ke stažení ve formátu PDF. Tentokrát má tři díly - samotný (trojdílný) návod, kamufláže a opravný list.
Obtisky jsou tištěny u Cartografu. Tato věta by vlastně sama o sobě stačí k zhodnocení jejich kvality, ale i tak přikládám pár detailů. Snad jen doplním, že součástí obtisků jsou i palubní desky, takže je na výběr mezi plechem a obtiskem.

Kamufláže

Výběr nabízených kamufláží, jak již bývá u edice Royal class zvykem, je bohatý a rozmanitý. Máme možnost volit ze dvou MiGů-15 a pak po osmi z typů MiG-15bis a UTI MiG-15.



Okénko pro hnidopichy

Model ještě nebyl venku a už bylo možno slyšet, že stavebnice je problémová.
Podíval jsme se na "problémová" místa podrobně a skutečně, úsťoví brzdaři měli pravdu - místy jsou vidět "vrstvy po frézce". Což je pochopitelně strašlivá chyba, která model zcela degraduje, jak jinak.
Chyba, kterou každý normální a rozumný modelář bude klidně ignorovat, neb se toto vyskytuje v místech, kde po sestavení není vidět nebo je překryto jiným dílem, obtiskem či leptem.
A těm cca 20-30 expertům přeji klidné sny, o takové, dle mého názoru, žádný výrobce ani prodejce nestojí...

Hodnocení

MiG-15 od Eduardu je jednoznačně v daném měřítku nejlepší stavebnice na trhu, a to i přes počáteční peripetie s laděním technologie a úpravami formy. Dvoumístná verze se pak zařadila po bok jednomístných a vytváří tak výtečné trio.
Stavebně patnáctky máte, jak si dovoluji předpokládat, již dávno zmáknuté nebo jste se minimálně někde s postavenými setkali, takže víte, co vás čeká. Cvičná verze je na tom podobně, podívejte se na výsledek zkušební stavby kolegy Chmelíka.

Vynikající obtisky a pestrý výběr kamufláží z této stavebnice činí zajímavou volbu nejen při výběru "co dál stavět", ale také pro sběratele, u kterých mnohé modely této edice končí.
Pravda, v RC bych čekal nějaký špek, třeba profláklou TC-616 z testů u USAF nebo naši UTI-P 2626 s doplněním radaru v resinu. Ale třeba se jich dočkáme v některém dalším vydání.
Jen mi nejde na rozum, proč je u sovětské mašiny sklenička na wizoura, stakan na vodku by byl příhodnější. Ale i tak přijde vhod...
Takže neváhejte, tak jako každé RCéčko jsou i MiGy limitka, nebudou...

Roman 'Randalf' Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Náhledy kamufláží jsou použity z webu výrobce.

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorek k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 MiG-15 Quattro Combo – Eduard ROYAL CLASS”

  1. Martin Janousek napsal:

    Myslím, že jestli autor článku nemá schopnost anebo nechce vidět chyby na stavebnicích, tak by mohl volit aspoň slušnější formulaci bez urážek a ironie. To je na naprosto stejné úrovni jako tvrzení, že taková povrchní recenze (pardon pohled do krabičky) má přínos pouze pro autora, který takto získal model zdarma.

  2. Hans G. napsal:

    Ty chyby se týkají zmíněné stavebnice MiG-15 nebo je to kritika konkrétního autora obecně?

    Pokud jde o MiG-15, co je tam špatně?

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.