1/72 – MiG-15bis – Eduard Weekend Edition

3.8.2014 - 4 211 přečtení

image description

Patnáctková MiGina ve verzi bis nyní dolétla na pulty i v provedení Weekend.

Víkendová biska

Roman "Travis" Henych

Název: MiG-15bis Weekend Edition
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 7424

Model

Byla to jistota. Po Profipacku, limitkách Československých patnáctek a Bunnyho se nyní na bisku dostalo i v provedení Weekend. Jak většina modelářů ví, jde o modely bez doplňkových sad v podobě plechů nebo resinů, mez masek a s jedinou kamufláží. Eduard takto koncipovanými stavebnicemi vychází vstříc méně zkušeným modelářům, nebo těm, kdo si prostě s doplňky netykají. Pověstná výjimka, potvrzující pravidlo je zde v podobě poutacích pásů v provedení Superfabric, ale k těm se dostanu později.
image description

Balení

V papírové krabici s vrchním otevíráním části nalezneme výlisky, návod a zmíněné pásy. Eduard změnil filozofii kresby na krabičkách – původní akční obrázky zde nahradil kresbou letícího letadla, ale bez pozadí. Tu doplnil vrchním a bočním pohledem, anglickým textem týkající se tohoto konkrétního stroje, měřítkem a logem společnosti, to vše na líbivém modro-modrém podkladu. Podobně koncipované jsou i boky krabičky. Toto provedení se mi velice líbí, působí na mne velmi profesionálním dojmem.
Jediné, co mi je líto, že text o letadlu je pouze anglicky. Jako patriot bych dal přednost na prvním místě českému textu a na druhém anglickému. Jen ať je vidět, čí je MiGina výrobek. Konec konců, oproti naší "politické elitě", na Eduard můžeme být po celém světě pyšní, tak bych tuto formu bral jako hrdé přihlášení se k České republice.

Díly

O dílech toho už v této době asi nemá cenu víc psát – bylo toho již publikováno dost a dost. Na ModelWebu třeba v recenzi Martina Černého.

Poslední dobou slýchávám zvěsti o krupičkovatém povrchu a málo výraznému rytí ve spodní části. Nevím, jestli se to týká jen některých výlisků, výrobních sérií, nebo je to subjektivní pocit daného modeláře, ale na mém víkenďáčku se nic z toho nenacházelo a já jsem s kvalitou spokojen. Ano, může to být i můj subjektivní názor…

Výlisky v krabičce jsou opravené s bradavicemi, takže jsem při stavbě neočekával žádné problémy. Nechtěl jsem tento článek pojat jako stavební recenzi se vším všudy, ale spíše jako test stavitelnosti bez kamufláže a (ano, přiznám se k tomu) jako trénink na stavbu mých dalších MiG-15. Takže tedy výlisky jsou ze středně tvrdého plastu.
Předsazení forem jsem nenašel, stopy po vyhazovačích tu jsou, ale je jich málo a na místech, kde nebudou vidět (třeba vnitřky křídel), takže vlastně nejsou.

Čiré díly by mohly být o chlupíček lepší, bílá by mohla být bělejší. Je to asi mýma rukama, ale pokud zalepuji něco do trupu, tak na sucho je většinou vše OK, ale když jedu na ostro, tak se něco podělá. Z tohoto důvodu jsem měl strach z partie kokpitu a nasáváku, ale vše dopadlo naprosto v pořádku. Na fotce vidíte náhled cca třičtvrtěhodinové práce se stavebnicí, žiletkovou pilkou, skalpelem a lepidlem Tamiya Extra Thin. MiG se opravdu staví skoro sám.

Návod

Barevný návod na 8 stranách formátu A5 (dvě přehnuté A4) provede doporučeným stavebním postupem. Mimo to určí, které z dílů v rámečcích nebudete potřebovat a také zobrazí v trojpohledovém výkresu jedinou kamufláž stavebnice. Návod bohužel neukazuje, odkud kam natáhnout lanko antény.

Kamufláž

A když už jsme u té kamufláže: tento jediný stroj je celostříbrná sovětská biska „žlutá 30“ č. 1315376 z 60 let, původně sloužící v letectvu Severní Koreje pod. č. 1976, což je na stroji jasně patrné, protože toto korejské výsostné označení prosvítá. Toť suchý fakt.
Z mého pohledu jde pro víkenďáček poměrně nevhodně vybranou kamufláž. Edici weekkend mám zařazené - mimo jiné - i jako modely určené začínajícím modelářům. Volba stříbrného stroje (jak všichni modeláři vědí, stříbrná barva už je trochu vyšší modelařina) a ještě k tomu výroba původní korejské prosvítající kamo, která je tvořena tak, že musíme "obtisk lehce přestříkat aluminiovou barvou" (citace návodu), je opravdu neštěstí.

Vychází mi z toho, že pro tento model spíš měla být volena nějaká jiná, nejlépe i nestříbrná kamufláž. Nemyslím si, že každý začátečník si hned kupuje pistoli a kompresor, aby si mohl stříknout aluminiový stroj.
Omlouvám se, ale já toto od Eduardů vnímám jako slušnou "botu".

A ještě něco. Součástí obtisků bohužel nejsou černé pochozí místa na křídlech. Což je také trochu škoda.

Pásy

Jak jsem zmínil v úvodu, součástí stavebnice jsou i textilní pásy v provedení Superfabric. Jde o novou technologii, u které jsou pásy natištěny na textilní folii, která je na přenášecím papírku, podobně jako obtisky.

Pásy při aplikaci sloupneme z podkladu a naneseme na místo, kde mají být. A tady se dostávám k další botě. O postupu aplikace pásu, místu kde a jak mají být pásy nalepené, nebo čím je lepit, se návod stavebnice prostě nezmiňuje.

Z mého pohledu opět dětinská chyba výrobce, který sice vloží do stavebnice novinkovou technologii, ale neumí ji příslušně „prodat“ jinak, než drobným nápisem na krabičce, že pásy jsou v modelu obsaženy.

Suma sumárum

Ve světle těchto chyb na mne působí vydání stavebnice jako poněkud uspěchané. Pokud ale tyto zbytečné chyby pominu (dotýkají se jen začátečníků a svátečních lepičů), nedá se modelu nic podstatného vytknout.
Za příjemné peníze dostanete velmi kvalitní model letadla, které pod vlajkami zemí bloku rudé hvězdy zatápělo leckterému hnusnému imperialistickému válečnému štváči.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu a autor textu děkuje výrobci EDUARD M.A. za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/72 – MiG-15bis – Eduard Weekend Edition”

  1. Karel "Charlie" Kříž napsal:

    Vložené pásy nejsou vyjímka potvrzující pravidlo, ale jedno z vylepšení, které Eduard v edici Weekend zavádí. Stejně jako nový design krabiček a dvě obtiskové varianty.

  2. Roman "Travis" Henych napsal:

    Ahoj, pokud jsi četl správně, tak stavebnice weekend jsou obecně bez doplňků. Pásy jsou ta vyjímka - o jiných stavebnicích nevím, ale samozřejmě nemám patent na všechny vědomosti světa. Pokud to bude do budoucna běžné, budiž. Ale teď je to vyjímka potvrzující pravidlo. Dvě kamufláže možná také ve Weekendech budou, ale tady je jedna. To je holý fakt. O jiných modelech zde nepíšu, takže i kdyby v budoucích edicích bylo kamufláží 10, není to momentálně relevantní.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.