1/72 Mig-15bis “Bunny Racer” – Eduard

27.5.2014 - 3 850 přečtení

bunny small

Kterak králík Eduard závodil...

Bugs Bunny závodníkem
a podprda Naděždy Zajacovské

Olda Homola

Model:  MiG-15bis
Výrobce: EDUARD MA
Měřítko: 1/72
Kat. číslo: BFC 009

Úvodem

Kontroverzní Bunny Figher Club letos opět  láká do svých rad nové členy, tentokráte se usmálo štěstí na stavitele "dvaasedmdesátin".

Obsah stavebnice

Další iniciační přebal s názvem "Bunny Racer" je doslova "nadupán" multimateriálním zbožím, završeným trikem potřebné velikosti. Stavebnice je vydána v provedení rozšířené Dual Combo. Uvnitř tak najdeme rámečky na dva kompletní "Bisjonky", dvoje barevné lepty do kokpitu, jeden brassinový kokpit, dva druhy odlévaných kol, přistávací klapky a exteriérovou sadu v leptu, masky na kabinku, kola a šipku československého předváděcího stroje.

Obtisky jsou tentokráte tisknuté v domácí tiskárničce. Horkou novinkou jsou upínací pásy z materiálu zvaného Super Fabric (už se mi z těch hyper-super-mega točí hlava) a aby jim nebylo na minaršíčku smutno, společnost jim dělá horní díl spodního prádla blonďaté sovětské pilotky - instruktorky. Přebal zdobí poměrně hezká kresba celomodrého závodního MiGu. Zde je k náhledu celý návod.

Výlisky

Výlisky v tomto přebalu jsou "inovované", jak nám indikují  tří bouličky na každém rámečku. Povrch výlisků je pěkný, nicméně pokrytý - oproti výliskům prodávaným na E-Dayi 2013, jemnou krupičkou. Paneláž znázorněna negativním rytím, obsahuje i základní nýtové řady a rychlošrouby montážních otvorů a krytek.

Vzhledem k tomu, že "závodník" je pouze přebal stávajících výlisků, nebudu nosit hliník do Letova - podrobnou recenzi lze najít zde.  Soustředím se spíše na "přidanou hodnotu" tohoto přebalu, tj. rozdíly, či spíše "věci navíc" oproti ne-klubovým přebalům.

Lepty

Lepty obsahují  jednak barevné alternativní díly kokpitu, jako palubní desku, upínací pásy, boční pulty a další mikro-detaily pro vylepšení interiéru, to vše dvakrát a s tradičním rastrem.

Dále zde najdeme sadu exteriéru, která obsahuje nové kryty podvozku, špalky pod kola, žebřík, montážní plošinu, kryty vstupu vzduchu a výtokové trysky a další drobné části.

Třetí částí "sousady" plechů jsou přistávací klapky.

Stříkací maska

Přiložené masky jsou, tradičně, vyřezané z Kabuki pásky. Na menším aršíku najdeme díly pro vymaskování kabinky, čirých překrytů elektronických zařízení na spodní části trupu a oproti standardním přebalům, i masky na kola. Příjemným doplňkem je maska, která nám umožní nástřik červené, bíle lemované šipky pro žateckou mašinu.

Brassiny

Stavebnice obsahuje i odlévané díly, tzv. brassiny. Najdeme zde brzdící štíty + písty ovládání, ...

... dva druhy kol (s deklem nebo bez) ...

... a jeden kompletní kokpit.

Zde si obzvláštní pozornost zaslouží odlitek zaměřovače z čirého resinu.

Brassinové díly jsou shodné s těmi samostatně prodávanými v sadách kat. č. 672020, 672007 a 672024. U sady brzdících štítů jsem moc nepobral filosofii výrobce - šachty brzdících štítů máme totiž poskládat z leptaných dílů, což bude mimořádně náročné na preciznost. Resinový odlitek by byl v tomto případě mnohem vhodnější a uživatelsky "přívětivější".

Obtisky

Obtisky z dílny Eduardu mají bohužel opět chybný soutisk československých kokard. Skoro se zdá, jako by tím Mostečtí vyjadřovali nějaký politický názor...

Kamufláže

Mezi zbarveními najdeme - mino dvě fiktivní zbarvení - i jednu reálnou kamufláž. Potěšující je, že je to československá "předváděcí" mašina od 11. stíhacího leteckého pluku v Žatci z let šedesátých.

  1. Mig-15bis, "bílá 5", pilot ma. Eduard Kleinkoennig,World Air Race Tour, počátek 1980.
  2. Mig-15bis, "červená 300", pilotka-instruktorka Naděžda Ivanovna Zajacovskaja, Antung, Korea, počátek 1950.
  3. Mig-15bis, "3901" pilot kap. Jaromír Palečný, 11.slp, letiště Žatec 1960.

Superfabric

Jako ten "malý vzadu" se schovává horká novinka výrobce, upínací pásy z textilní (?) folie, zvané Superfabric. Malý aršíček obsahuje i textilní "kryt" na svůdné vnady Naděždy Ivanovny.

Bohužel, v návodu ani nikde jinde není zmínka o tom, jak správně tento doplněk použít, návod nám pouze radí použít dispersní lepidlo. Ale jak dostat pásy nebo "podprdu" z podkladového materiálu, to je zahaleno tajemstvím větším, než bylo to pověstné o hradu v Karpatech.

Triko

Nezbytná součást BFC přebalu, klubový "Bunny-kroj" vz. 2014. K dostání ve všech modelářských měřítkách, S až XXXL.

Závěr

Tohle je definitivně přebal, který nejvíce ocení blázni, heretici a pábitelé, nebo i ti, kdo se chtějí v modelařině trochu "uvolnit".

Olda Homola, KPM Blansko

Redakce Modelwebu děkuje firmě Eduard MA za poskytnutý vzorek k recenci.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.