1/48 – L-29 Delfín Weekend Edition – Eduard

2.10.2018 - 2 114 přečtení

8464(1)

Skvělý model firmy AMK L-29 Delfín vydávaný jako přebal naším domácím výrobcem, firmou Eduard, ve své weekendové edici jsem postavil po půlhodinách volného času asi za dva měsíce. A návdavkem ještě plechy a masky. Tímto článkem se s vámi chci podělit o svoji zkušenost...
 

 

Delfínek

Roman "Travis" Henych

 

 
Název: L-29 Delfín - Weekend Edition
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 8464
 

 

Předloha

AERO L-29 Delfín (v kódu NATO "Maya") je cvičné letadlo československé konstrukce. O letounu bylo popsáno mnoho stran textu, vydáno mnoho knih a tak zájemce o jeho historii obligátně odkážu na Wikipedii.

Otázka však zní: je tu někdo takový, kdo Delfína nezná?
 

Model

Eduardí Weekend je dalším přebalem výlisků z Číny Eduardem. Předchozí přebal - Profipack - skvělým způsobem zrecenzoval a nafotil můj redakční kolega Jaroslav "Tango" Hátle. Nerad dělám zbytečnou, nebo již někým udělanou práci, proto pro detailnější pohled na stavebnici odkážu na jeho recenzi a sám se budu věnovat představení dalších doplňků a mými zkušenostmi ze stavby.

Na rozdíl od Profipacku tato Weekendová edice obsahuje pouze základní planžetku s lepty, která obsahuje pouze panty brzdících štítů a anténky. Proto jsem si na pomoc vzal ještě Eduardí set a masky, ale o tom až dále.
 


 

Zkušenosti ze stavby

Každou stavbu začínám rozhodnutím, kterou kamufláž modelu chci postavit. Ve Weekendu máme na výběr ze dvou kamufláží. První je známý tygří stroj ze Žatce, který Eduard zpracoval do nejmenších podrobností.

Pokud najdete nějaký renonc oproti fotkám, vězte, že Tygr nebyl jediný a pravděpodobně se tedy díváte na fotku jiného stroje...

8464_02

Druhou kamufláží je pak šedý slovenský stroj z Malacek.

8464_01

Pamětiv ze stavby Mirage firmy Special Hobby, jak špatně se mi dělala jednolitá žlutá na tygří kamufláži jsem ihned věděl, že tygřího Delfína stavět nebudu. Šedý stroj se mi moc líbí, ale raději bych mašinu z některé domácí základny, nejlépe nějaký Náměšťský stroj, u kterého jsem na vojně sloužil. Ten však stavebnice nenabízí a Slovák mne příliš neoslovil.

Chvíli jsem uvažoval i o nějakém Delfínovi v barvě kovu. V BFC sekci Edího webu jsem našel výkres s velmi pěknými podklady na kovový nástřik a barevné odlišení kovových panelů, ale tato idea ztroskotala na tom, že bych musel model onýtovat a do toho se mi opět příliš nechtělo.

Výsledkem mého snažení je taková "Chytrá Horákyně" - šedý stroj s kompletními popiskami, ale bez výsostných znaků a čísel s tím, že vhodnou kamo nanesu někdy později, až se mi povede sehnat nějaké slušné obtisky.

  • Stavbu jsem začal tradičně kokpitem, kterému VELMI prospějí níže recenzované plechy. Ať již budete dělat model s otevřeným, nebo zavřeným kokpitem, plechy doporučuji. Pozvednou model o dvě třídy výš.
  • Dalším doplňkem, který HODNĚ pomůže jsou masky. Použil jsem T-Face, neboli oboustranné masky. Do vnitřků dílů se dávají hůř, chce to trpělivost ale výsledek za to potom stojí. Pokud budete dělat stroj se zavřeným kokpitem, budou vám stačit jen obyčejné masky na exteriér.
  • Po konzultaci s kamarádem ohledně sedaček a jejich možného nahrazení za Brassinové jsem použil obyčejné plastové díly doplněné kovovými díly planžety. Ty Brassinové jsem měl půjčené a zdají se mi poněkud "dietnější" (rozumněj menší) a do modelu se jaksi proporčně moc nehodí.
  • Model nabízí možnosti sklopených klapek, ale za dobu mé služby jsem je na skutečném stroji nikdy neviděl “shozené” dolů, s výjimkou servisu v TOPu. Vím, že vizuálně se jedná o “sexy” záležitost, podle mého soudu je stavba s klapkami dole prostě základní chyba a neznalost předlohy.
  • Z podobného ranku je i pozice klapky výškového kormidla. Na zemi je vychýlena o cca 15 stupňů nahoru.
  • Model by si silně zasloužil "odrátkovat" podvozkové šachty. Do této činnosti jsem se nepouštěl, model jsem chtěl co nejvíce přiblížit Weekendové stavbě z krabičky.
  • Toto však neplatí o pitotkách na křídlech. Modelové sice nejsou nejhorší, ale kdybych je nenahradil složeninami z injekčních jehel, tak prostě nebudu spát. Modelu to hodně moc prospěje.
  • Na výliscích jsem nenalezl vtaženiny vyjma dvou. Ta první, a nevím, jak se mi povedla přehlédnout, na mne vyskočila až po barvě a do opravy se mi už nechtělo. Vtaženina je na klapce levého křídla vespodu. Druhá velmi malá je u výtokové trysky na trupu. Oprava mi dala asi 3 minuty práce.
  • Na modelu se mi příliš nechtěl dělat preshading v nějaké výrazné podobě. Skuteční Delfíni, pokud si dobře pamatuji, byly spíš takové “leštěnky”. Nicméně představa stroje takřka bez povrchovky se mi také příliš nezamlouvala a proto jsem si poprvé v životě zkusil postshading. Po spárách jsem stříkal takovou skoro špinavou vodu - kapičku tmavě šedé barvy rozpuštěné v ředidle.Výsledek se mi docela zamlouvá a do budoucna budu s touto technikou ještě experimentovat, byť se mi pro mé milované 1/72 zdá daleko méně použitelnější a vhodnější, než pro 1/48 a 1/32.
  • Ze stejného důvodu jsem nepoužil ani wash, nezdál se mi k Delfínku moc vhodný. Výjimku jsem udělal pouze u krytek.

A jak se vám líbí výsledek?
 


 

Plechy

Název: L-29 Weekend
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/48
Kat. č.: FE903
 

Jak jsem v textu výše několikrát zmiňoval, k vyšperkování modelu jsem použil sadu s barevnými plechy, kterou Eduard vydává speciálně pro weekenda. Obsahuje kompletní palubní desky kokpitu a poutací pásy obou sedaček.Sada je opravdu velmi hezká, bez rastru a měla by sloužit jako základní výbava každého čtvrtkového Delfína.
 


 

Masky

Název: L-29 TFace
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/48
Kat. č.: EX597
 

Pokud si pamatuji, dlouho a dlouho zpátky se obrničtí ústy a tváří pana Šulce vyhýbali oboustranným maskám jako čert kříži. Doba a použitelnost masek ukázala, že minimálně tato nechuť byla neopodstatněná, ba co víc, v mých očích vyloženě zpátečnická. Oboustranné masky prodávané pod obchodním názvem TFace jsou skvělým a platným doplňkem každého modeláře, který to se stavěním myslí alespoň trochu vážně.

Obsahem jsou masky na překryty kokpitu, čelní štítek a příďové kolečko. Masky překrytů kokpitu jsou lemy, jejichž středy musíte domaskovat Maskolem. Výsledkem dobře zvládnutého maskování je naprosto skvělý detail, který oceníte v okamžiku, kdy překryty otevřete.
 


 

 

Suma sumárum

Delfín v edici Weekend je kvalitním a cenově dostupným modelem. Za cenu lepší dvaasedmdesátiny jej koupíte včetně plechů a masky. Body navíc, za domácí předlohu.

Roman "Travis" Henych

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Eduard M.A. za poskytnutí vzorků k recenzi.
 

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky, Letadla - Stavební recenze | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “1/48 – L-29 Delfín Weekend Edition – Eduard”

  1. Tom napsal:

    Obtisky třeba tady? Ale je jich tam na vícero strojů. Spíš je to pro nějakou skupinu s overtreesy.
    https://www.armycast.cz/eshop/index.php?id_product=118&controller=product&id_lang=1

  2. Roman "Travis" Henych napsal:

    Ahoj Tome, já jsem to s Martinem konzultoval, ale AC nemá v aršíku kamo, co jsem chtěl. Ani WetTransfery od Edů není to pravé. Bohudik ale už je to vyřešeno.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.