1/48 Aero L-29 Delfín – Eduard

25.12.2017 - 4 170 přečtení

00 8099_z1

Legendární L-29 Delfín od AMK v přebalu Eduardu, to všechno v měřítku 1/48.

Z Československa,
přes Čínu
a zpět do vlasti.

Jaroslav Hátle

00 8099_z1

Model: L-29 Delfín
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/48
Materiál: plast, lepty
Katalogové číslo: 8099

Eduard vydal již řadu modelů, jejichž základem byly cizí výlisky, poprvé se však základem takového přebalu staly výlisky relativně mladé čínské firmy AvantGarde Model Kits (AMK), konkrétně velmi povedený model legendárního československého letounu Aero L-29 Delfín v měřítku 1/48.

Stavebnice

Plastová složka stavebnice, pocházející od AMK, obsahuje celkem 5 rámečků s celkem 104 díly ze středně šedého plastu a jeden čirý rámeček s 9 díly. Díly jsou odstříknuty v nejlepší kvalitě AMK s čistým povrchem, jemným negativním rytím a bez jakýchkoli otřepů.

Rámeček A obsahuje poloviny trupu, vanu kokpitu s palubními deskami, vnitřek prostoru před čelním štítkem kabiny, podvozkové nohy nebo části sacích kanálů.

V rámečku B jsou vodorovné ocasní plochy, či podvozkové kryty.

Rámeček C je ve stavebnici dvakrát, protože obsahuje párové díly – sedačky, přídavné palivové nádrže nebo výtokovou trysku.

V rámečku D nalezneme díly křídel, vztlakové klapky nebo směrové kormidlo.

Rámeček E je vylisován z čirého plastu a obsahuje obvyklé díly z tohoto materiálu – překryt kabiny, světlomet nebo sklo zaměřovače. Díly jsou příkladně čiré, při kolmém průhledu téměř bez zkreslení.

Lepty a masky

Neodmyslitelnou součástí Eduardích limitek jsou leptané díly, tentokrát netradičně jsou ve stavebnici štítky tři. První štítek s barvenými lepty obsahuje celkem 45 dílů kokpitu, závěsy aerodynamických brzd a několik antén.

Druhý leptaný štítek je zastoupen dvakrát, je rovněž barvený a obsahuje upínací pásy sedaček.

Stříkací masky jsou tradičně vyřezané ze žluté lepenky kabuki a tradičně jsou určené pro vymaskování průhledných dílů překrytu kabiny, disků kol a přistávacího světlometu.

Návod

Stavební návod má podobu sešitu formátu A5 a na deseti stranách nás přehledně provede celou stavbou. U jednotlivých stavebních kroků je popsáno zbarvení detailů dle vzorníku GSI řady H i řady C. Návod je zakončen přehledným schématem rozmístění popisek.

Návod připomíná nutnost přidat do přídě závaží, ovšem jeho hmotnost už neudává.

Obtisky

Obtisky jsou tentokrát vytištěny v domácí tiskárně Eduardu a sestávají ze třech aršíků.

První aršík je celobarevný a obsahuje veškeré symboly, s výjimkou popisek.

Druhý aršík obsahuje popisky ve třech jazycích – česky, slovensky a anglicky.

Třetí aršík je označen jako opravný a u kamuflážní varianty C nahrazuje české popisky slovenskými. Možná se mýlím, pokud nemám pravdu budu rád, když mě někdo znalejší popraví... totiž poopraví, ale podle mého názoru by letoun ze schématu C měl mít popisky v češtině, možná v ruštině. Podle mých informací měly letouny pro letectvo ČSLA z výroby popisky v češtině, až při generální opravě v LOT Trenčín byly nahrazeny slovenskými.

Ovšem vzhledem ke zbarvení letoun byl zřejmě původně určen pro VVS SSSR, ale z mně neznámých důvodů jej převzala ČSLA, a proto je možné, že měl popisky v ruštině. Je to ovšem pouze moje dedukce, kterou nemohu ničím podložit a proto uvítám, pokud někdo informovanější vznese průkaznější fakta.

Kamuflážní schémata

Stavební návod nabízí pět schémat zbarvení:

  1. Aero L-29 číslo 4902 Vzdušných sil Armády České republiky od 9. stíhacího bombardovacího pluku z Bechyně, rok 1993.
    Letoun je v celošedém kabátu, který oživují barevné doplňky v neobvyklé zelené barvě, šachovnice na směrovém kormidle a několik emblémů, včetně znaku pluku.
  2. Aero L-29 číslo 1597 vzdušných sil Egypta ze základny Bilbeis, konec 80. let.
    Letoun nese tříbarevnou kamufláž (tzv. nilská kamufláž) z pískové, hnědé a zelené, kterou obdržel při generální opravě v Trenčíně.
  3. Aero L-29 číslo 3246 od 3. letky 1. stíhacího pluku letectva Československé lidové armády, základna Planá u Českých Budějovic, rok 1969 nebo 1970.
    Letoun byl původně určen pro Vojenské vzdušné síly Sovětského svazu a proto nese výrazné červené doplňky, typické pro sovětské Delfíny, které oživují zbarvení v barvě kovu. Na přídi pak nese znak 3. letky pluku – čerta s vidlemi na modrém podkladu se žlutým půlměsícem.
    V tištěné podobě návodu však čert z nějakého důvodu není, snad se jedná jen o chybu tisku, ne o projev politické korektnosti...
  4. >Aero L-29 imantrikulace N179EP soukromého majitele z USA, rok 2009.
    Letoun je v kamufláži, sestávající ze světle šedé, tmavě šedé a modré barvy. Zbarvení doplňuje "sovětské" výsostné označení a červené číslo 79 na přídi.
  5. Aero L-29 číslo 3250 Vzdušných sil Armády Slovenské republiky, používaný pro komerční výcvik civilních pilotů, Košice, rok 1993.
    Letoun je v celošedém zbarvení s trikolórou na křídlech a VOP.

Závěr

Špičkový model od AMK, lepty a nové obtisky od Eduardu dohromady tvoří neodolatelnou kombinaci pro každého, komu československá legenda L-29 Delfín učarovala. A komu by výběr kamuflážních schémat nestačil, ten může sáhnout po nedávno vydané obtiskové sadě Armycast s řadou dalších schémat.
Ale to ještě není všechno, Eduard na Delfína vydal další dvě doplňkové sady, s těmi se seznámíme v samostatném článku.

Jaroslav 'Tango' Hátle
SPL Liberec

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard M. A. za poskytnutý vzorek k recenzi.

Rubrika AMK, Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.