1/72 Fw-190 Eduard po třetí aneb vylepšení pomocí leptů – Eduard

8.1.2016 - 2 896 přečtení

958509-15610-85

To co v předchozích recenzích nebylo s náhledy na leptané doplňky.

Pro menší vylepšení pár plechu snad postačí.

Jaroslav Supík

Model: Fw 190A-8 Fw 190A-8 landing flaps
Výrobce: Eduard Eduard
Měřítko: 1/72 1/72
Kat. č.: 73033 72612

Úvodem

Když jsem psal náhled do krabice a stavěl fittest, měl jsem k dispozici pouze výlisky a proto jsem zbývající příslušenství profipacku odbyl odkazem na Eduardi e-Shop.

Protože mi mezitím stavebnice došla, tak jsem se rozhodl Vás potrestat dodatečným náhledem.

Návod

Návod je klasická sešitová vazba o formátu A4 ve stylu na jaky jsme si u Eduardu zvykli.


Lepty

Lepty jsou již tradičně o velikosti Zoom sady a jejich hlavní náplni jsou palubní desky, pedály které v plastu nenajdeme, poutací pásy a pár drobností.

Jen doporučuji díly PE22 a PE23 zkrátit v přední části aby nekolidovaly s usazením palubní desky.

Masky a obtisky

Masky a obtisky jsou poslední vynechanou položkou. Masky nám pomohou s vymaskováním čirých dílu před barvením. Při pečlivé práci sednou jako pověstný hrnec na sedací část, jen bude třeba vyplnit vnitřní části, ale to už není takový problém.

Obtisky jsou na dvou aršících, jeden obsahuje potřebné kódy a znaky pro nabízená kamuflážní schémata. Na druhém nalezneme pouze popisky.

Doplňkový lept

Obsahuje vybavení kokpitu, které se nevlezlo či nechtělo vlézt do základních leptů. Dále s jeho pomocí vylepšíme šachtu podvozků včetně podvozkových krytů a můžeme nahradit ventilátor za vrtuli, či udělat žaluzie za výfuky pootevřené.

Usazení dílu v kokpitu je bezproblémové, jen v návodu není označeno odstranění detailu z plastových dílu. Rozhodně je odstraňte, nebudou potom bránit správnému usazení leptaných dílu 21 a 22.

Na žaluzie to jest díly č.2 jsem si netrouf.

Vybavení šachty podvozků je dle mého názoru přínosem, neboť díky leptům tato partie vypadá mnohém lépe, byť se tmelení spojů nevyhneme tak jako tak.

Kryty podvozku z leptu jsou tenčí, jen je bude dobré ještě naohýbat dle křivek plastových aby nebyly jako desky.

Klapky

Tento lept ocení hlavně ti kteří by rádi pozotvíraný model a nebo se hodlají účastnit soutěží.

Návod je přehledný, jen přeci by se v něm mohl uvést rub a líc ohýbaných dílu, ale při troše mozkové námahy není s určením pozice problém.

Při pečlivé práci sednou tak jak mají, jen je třeba opatrně sestavovat, protože některé leptané spoje vydrží jen jedno otočení, takže zde se chyby neodpouští.

Na fotkách je pouze jen základní sestava sestavena na sucho bez použiti lepidla. (Lepil jsem k sobě jen poloviny dílu číslo 1, protože se mi rozpadl díky tomu, že šest tenkých spojů nevydrželo pár nechtěných ohybů při manipulaci.)

Závěr

Obě sady jsou přínosem zlepšující finální vzhled hotového modelu. Takže jen záleží na staviteli kolik do modelu hodlá investovat a také co vše využije u doplňkového leptů, protože třeba hadičky k brzdám asi většina modelářů spíše nahradí drátkem.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/72 Fw-190 Eduard po třetí aneb vylepšení pomocí leptů – Eduard”

  1. Filip 'speedy' Tomči napsal:

    Pěkný rozbor.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.