1/48 Focke Wulf Fw-189A-1 na lyžích od G.W.H – stavba

6.4.2013 - 5 138 přečtení

p8282690_mf

Jak se staví Fw 189A-1 vytuněný BIG EDEM pohledem prostého modeláře oproštěného od hledání spousty podkladů a chyb stavebnice ...

Rám na lyžích vytuněný BIG EDEM

Daniel "Skřivan" Křivánek

Model: Fw 189A-1 with "SONDERAKTION SCHNEEKEFEN"
Výrobce: G.W.H
Materiál: plast, lepty, masky
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: L4808
BIG ED: BIG4966.

Související linky

Zahájení

Stavbu jsem začal klasicky sestavením kokpitu. Do něj jsem doplnil lepty ze sady 49.565, ta je sice primárně určena pro verzi A-2, ale většina dílů je použitelná. Nepoužil jsem jen hlavně, ty bych asi nezvládl stočit, a sadu zásobníků pro kulomety v kokpitu.

Asi největší problém mi dělalo slepení konstrukce pro pedály, která nahrazuje část dílů C24 a C25 ze stavebnice. Když jsem měl všechny "plechově" věci nalepené v kokpitu mohl jsem jej stříknout.

Ke stříkání používám výhradně barvy Mr. Color. Do kokpitu jsem tedy použil RLM66 tohoto výrobce. Nějaké to zesvětlení a drybrush je samozřejmostí. Když jsem měl takto připravený kokpit, mohl jsem ho zkompletovat.

Ještě bylo potřeba nalepit na přední "skleník" spoustu dílů z leptané sady. Ty jsem přilepil disperzním lepidlem Tamiya a celek jsem mohl přilepit na trupovou gondolu.

Myslím, že využití této sady velice slušné. Dá se říci, že všechny díly, které jsou použitelné na verzi A-1 jsem použil.

Planžeta leptů 49.578 pro verzi A-1 je určena pro noční verzi, která obsahuje radar.

O správném odstínu barvy na přístrojové desce se nemá cenu zmiňovat - jak to je ví asi každý. Já se snažím "budíky" a jiné "čudlíky" zamaskovat maskolem a pak celou přístrojovku lehce přestříknu "panem barvičkou" odstínu RLM66.

Trup

Když už jsem měl hotovou trupovou gondolu mohl jsem se vrhnout na lepení zadních trupových gondol. Tady jsem použil sadu 48.712. Z této sady jsou pro tuto verzi k použití jen - úchytky na trupu, i když někteří si je raději udělají z drátku, olejový chladič s bočnicemi a pokud budeme chtít otevřít i motor tak plechy kryjící motor a obložení motorového lože.

Já pokusně použil i do jedné podvozkové šachty plechy vyplňující žebrování, které jsou plné stop po vyhazovačích a špatně by se odstraňovaly.

Sada má myslím u verze s kolovým podvozkem 100% využití. Škoda jen že v sadě nejsou i lepty na čela podvozkových šachet, kde je vidět lepená spára. Pak by byla tato sada naprosto dokonalá.

Klapky

A teď pro mě nastala taková moje malá "madurýda" :) a to sestavení a slepení klapek 48.710. Měl jsem z této činnosti docela obavy, ale nakonec sestavení klapek nebylo takový problém. Jen jsem trošku víc bojoval s usazením klapek.

V křídle to celkem šlo, protože jsem je ještě neměl slepené, ale s trupem byl trošku problém, protože jsem jej měl už slepený. Vše nakonec dobře dopadlo. A vychýlené klapky model pěkně oživí.

K sadě můžu říci jen tolik: Pokud chcete udělat u Ráma otevřené klapky je tato sada nutností. Klapky ze stavebnice jsou pouhou karikaturou.

Motory

Měl jsem v plánu nechat jeden motor otevřený, abych použil motorové kryty ze sady 48.712. K "odrátkování" motoru jsem použil lepty ze stavebnice, ale byl jsem z nich na rozpacích. Nějak jsem nemohl pochopit kam a odkud vedou.

Takže si myslím, že k "odrátkování" motoru je lepší použít nějakou fotku motoru a použít olověné drátky nebo jiné. Výsledek bude určitě mnohem lepší. Motorové lože a vnitřek motorového prostoru jsem stříknul odstínem RLM02.

Kompletace

Když už jsem měl všechny podsestavy připravené začal jsem model kompletovat.

Tady bych si dovolil malou vsuvku. Zadní lyže se lepí do výškovky už v průběhu stavby. Já to tak udělal a několikrát jsem ji urval. Takže bych doporučil ji do výškovky jen vložit a přilepit až budete mít model hotov. Já to musel opravovat tak, že jsem do výškovky vlepil druhou lyži.

Když jsem měl model kompletně slepený, odstanil jsem veškeré patny u deklíků a dvířek a nahradil je z leptané sady 48.714. Tato sada je samolepící a tak jsem na radu zkušenějších lepidlo odstranil - docela se mi osvědčila svíčka.

A ještě je dobré obrousit poniklovanou část, aby lepty lépe držely. Já to neprovedl a několikrát jsem pod stolem lovil odlouplé leptíky.

K zamaskování kabinky jsem použil masky EX350. Masky ze stavebnice jsem zkoušel, ale neseděly, tak jak bych si představoval a tak jsem raději použil Eduardí masky.

Rámování kabiny jsem stříknul interiérovou barvou a mohl jsem nanést surf. Po několika opravách jsem mohl začít stříkat kamufláž.

Kamufláž

Jako první jsem stříknul žluté doplňky. Jen jsem trošku laboroval s umístěním a šířkou pruhu na zadních trupových gondolách. S pomocí kolegů na ModelForu jsme určili, že šířka pruhu bude stejná jak šířka rámu na trupu a vzdálenost jsem "kvalifikovaně" odhadl.

Po zamaskování žlutých doplňků jsem stříknul spodek barvou RLM65 a provedl nějaké stínování.

Když jsem měl spodek celý hotový zamaskoval jsem ho a mohl se vrhnout na stříkání vršku. Tady mi nějak nesedělo rozložení polí na bokorysech a tak jsem rozložení kamuflážních polí udělal podle monografie MBI.

Jako první jsem stříknul RLM71 provedl jsem nějaké zesvětlení, ztmavení a nějaký "zebring". Potom jsem tyto pole zamaskoval a stříknul jsem RLM70 se stejnými závěrečnými efekty.

Po odmaskování jsem celý model stříknul lesklým lakem a připravil povrch na obtisky.

Dekály

Stavebnice nám umožňuje postavit jen jeden stroj a ten se měl pouze testovat, takže žádné bojové nasazení. Rozmístění a polohy křížů a označení jsem udělal podle monografie MBI. Návod výrobce jsou trošku mimo.

S pomocnou rukou přispěchal i kolega modelář Pufo, který mi poskytl fotku na havarovaného lyžníka, kde je vidět rozmístění křížů a kódovek na spodku trupu.

Trošku jsem bojoval s děleným "větrníkem", který se mi nepodařilo nalepit tam kde bych ho potřeboval.

S otisky ze stavebnice se pracovalo docela obstojně. Po několikanásobné aplikaci Mr. Softeru krásně okopírovaly povrch.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Po nanesení obtisků jsem model přestříkal matným a polomatným lakem. Nedělal jsem ale jednolitou vrstvu, ale laky jsem stříkal v pruzích ve směru letu a tím mě vytvořily krásný "zenring".

Teď už jsem si stříknul i lyže barvou RLM02 a zalakoval polomatným lakem. Zamaskoval jsem šachty pro klapky v křídle a šachu ve výškovce stříknul barvou RLM02.

Závěrečná kompletace

A už konečně přišly na řadu dokončovací práce. Dolepil jsem lyže a klapky. Na klapky jsem si vyrobil šablonu, abych udržel úhel klapek. Ty se při přistání vychylovaly na 40° vnější a 60° vnitřní.

Dolepil jsem otevřené díly kabinky.

Vrtule jsem si přikoupil odlévané vrtule od QB, (i když "rozkaz" zněl jasně, žádné velké úpravy jen vytuněná krabička Edou,) protože ty ze stavebnice se mi moc nelíbili.

Pak už jen stačilo z jehel vyrobit pitotku a tím byl "lyžník" hotov.

Závěr

A jaká tedy je stavebnice Fw-189 doplněná BIGEDEM?

I když mi práce trvala poměrně dlouho, mám z výsledku dobrý pocit. Postavený model mi svým zjevem Fw-189 připomíná a na lyžovém podvozku tím vzniká velice zajímavý a neokoukaný typ.

A co tuningové úpravy?

Nevím jak moc někdo využije interiérovou sadu, ale já ji použil skoro celou a myslím že kokpit krásně oživí.

Exteriérová sada se vyplatí pro stavitele Ráma s kolovým podvozkem, protože druhá planžeta z této sady je určena hlavně do podvozkových šachet.

Pokud budete chtít udělat klapky ve vychýlené poloze, jsou leptané klapky nutností a krytky? Ty model také krasně oživí a zbavíme se trošku "humpolácky" ztvárněných pantů na krytkách.

Ovšem i bez tohoto tuningu bude Rám vypadat ve vitrínce velice impozantně a bude věcí každého, jak svoji stavbu pojme a jaké bude mít nebo má ambice. Stavbu samotné stoosmdesátdevítky zvládne středně zkušený modelář.

Daniel "Skřivan" Křivánek, MK Apolo Kopřivnice

Redakce Modelwebu děkuje firmám Plastic Hobby a Eduard za poskytnutí vzorků na recenzi.

Rubrika Eduard, Great Wall Hobby, Letadla - 1:48, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.