1/48 BigEd na Fw-189A-2 firmy Eduard

9.9.2012 - 4 536 přečtení

biged1_z1

Jak bývá u Eduardů zvykem, některé vybrané sady prodává v jedné velké obálce s názvem BIG ED a my se na jednu teď podíváme ...

Velký Eda na Ráma od H.G.W

Daniel "Skřivan" Křivánek

Model: BIG ED - Fw 189A-2
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. číslo: BIG4966

Úvodem

Co tedy zmíněná obálka obsahuje. Vztlakové klapy - 48710, exteriér - 48712, krytky - 48714, interiér 49565 a masky na kabinku a kola - EX350. Nyní se podíváme podrobně co jednotlivé sady obsahují:

48 710 - Vztlakové klapky

Jak název napovídá, jde o sadu vztlakových klapek. Sada obsahuje jednu planžetu a nahradíme jí leptané a plastové díly ze stavebnice. Sestavení bude náročnější, ale myslím, že vzhled modelu velice oživí. Samozřejmostí je stavební návod. Před přilepením do křídla je nutné obrousit dosedací plochy na křídle.

48 712 - Exteriér

Tato sada obsahuje dvě planžety. Ty obsahují kryty motorů, plechy do podvozkových gondol, tím vyřešíme problém s vyražeči, obložení motorového lože a jiné krytky nebo hadičky.

48 714 - Krytky

Tato sada obsahuje jednu samolepící planžetu a nahrazuje veškeré otvírací krytky na modelu. Touto planžetou vyřešíme nepěkný vzhled pantů, které jsou na modelu znázorněny.

49 565 - Interiér

Tato sada obsahuje jednu samolepící barevnou planžetu a jednu klasickou. Samolepící barevná obsahuje, jak jsme zvyklí, přístrojovou desku, poutací pásy a boční pulty. Druhá planžeta obsahuje různé krabice, pásy, hlavně kulometů,  panty a vzpěry na možnost udělat otevřenou kabinu.

EX350 - Masky

Klasické masky ze žluté Kabuki pásky obsahují kompletní zamaskování kabinky a možnost zamaskovat i kolečka.

Závěr

Vydávání Big Edů má určitě velké výhody. Hlavně modelář ušetří, než kdyby si jednotlivé planžety kupoval solo. Jaká je využitelnost planžet se dá těžko odhadnout. Vše se ukáže až při stavbě modelu. Samozřejmě, že sady klapky a krytky, pokud se pro ně rozhodneme, mají 100% využitelnost. Zajímavé bude zjištění jak jsou na tom sady interiér a exteriér. Masky nám samozřejmě velice pomůžou při stříkání kabinky. Bylo by na zvážení u Eduardů, jestli by nebyl velký problém dávat na otevřené časti kabiny i masky na vnitřní stranu. Zatím špatná zpráva pro majitelé verze A-1 je, že se Big Eda dělá pouze ve verzi A-2 a tak si budou muset koupit planžety zvlášť a nebo si k BIG EDovi dokoupit planžetu 49 578. Vzhledem k vydání Fw-189 ve verzi A-1 můžeme doufat, že u Eduardů udělají i BIG ED pro verzi A-1.

Daniel "Skřivan" Křivánek, MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.