1/72 Gloster Meteor T. Mk.7 „Commonwealth Trainer“ od MPM Production

25.5.2011 - 5 534 přečtení

meteor-uvod

Firma MPM Production pokračuje v sérii stavebnic letounu Gloster Meteor v měřítku 1/72. Tentokráte se do hledáčku dostal cvičný stroj Gloster Meteor T. Mk.7.

Gloster Meteor T.Mk.7 „Commonwealth Trainer“

Zdeněk 'ujík' Uj

Model: Gloster Meteor T. Mk.7 „Commonwealth Trainer“
Výrobce: MPM
Měřítko: 1/72
Katalogové číslo: 72548

Stručná historie letounu

Gloster Meteor T.Mk.7 byl dvojmístný cvičný letoun vyvinutý z Meteoru F.Mk.4. První kus byl přestavěn z poškozeného předváděcího letounu. Prvotní podnět k výrobě cvičného letounu dala Argentina, která požadovala jednomístnou cvičnou verzi. Glosteru došlo, že mnohem bezpečnější bude když žák a a instruktor budou spolu v jednom letadle a tak se zrodila verze T.Mk.7.   Poté se začala o cvičný letoun zajímat RAF a Royal Navy. První sériový Meteor T.Mk.7 vzlétl 26. října 1948 a sériové stroje byly vyráběny do roku 1954.

Meteor T.Mk.7 vycházel z verze F.Mk.4, ale měl delší příď, aby byl prostor pro dvojmístnou tandemovou kabinu. První verze byly poháněné motory Derwent V, později vyrobené stroje měly výkonější motory Derwent 8. Dále byla během výroby změněna ocasní část na standart  verze F.Mk.8. Tyto stroje byly známé pod označením T.Mk.7 ½.

Celkem bylo vyrobeno 654 kusů verze T.Mk.7, z nichž 147 bylo prodáno zahraničním uživatelům, např. Austrálie, Belgie, Brazílie, Egypt, Izrael, Francie, Holandskom Sýrie.

Obsah krabičky

Pevná krabička s odnímatelným víkem, na které je namalovaný cvičný Meteor v líbivém kabátu od Royal Navy, obsahuje dva rámečky z šedého plastiku, čirý překryt kabiny, resinové doplňky, planžetku leptů, fólii s budíky palubních desek, masky na překryt a arch obtisků. Všechno je jednotlivě zabaleno v igelitových sáčcích, takže nehrozí poškrábání, či vysychání obtisků.

Plastové díly

Plastové díly, rozmístěné ve dvou rámečcích, jsou velmi čistě vylisované s jemným negativním rytím. Povrch výlisků je pololesklý, hladký, bez škrábanců. Otřepy jsem našel jen nepatrné, stejně tak stopu po dělení formy. Na nápravu postačí zaškrábnutí skalpelem. Malinké propadliny jsou akorát na podvozkových nohách. Při dalším podrobném zkoumání jsem objevil místy se ztrácející rytí na přídavných nádržích.Víc nedostatků jsem nenašel, takže opravdu příjemné zjištění. Možná by ještě bylo dobré, kdyby ovládací plochy byly odděleny výraznější linkou, než ostatní rytí. Velké množství drobných dílů nepoužijeme, protože jsou nahrazeny resinovými odlitky.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Resiny, lepty

Přiložené odlitky umožňují kompletní vybavení interiéru. Odlity jsou ve výborné kvalitě, prosté bublin. Největší odlitek je podlaha kokpitu, která je současně i podvozkovou šachtou. Zde bude třeba odřezat, nebo odvrtat přední část, protože jinak nebude kam umístit závaží na vyvážení modelu. Aršík leptů obsahuje palubní desky, upínací pásy a další drobnosti do kopitu, budíky přístrojů jsou na filmové fólii.

Čiré díly, masky

Čirý překryt kokpitu je jednodílný, tudíž ti, kdo budou chtít mít kokpit otevřen, budou muset řezat. Kvalita odstříknutí je výborná, stejně tak čirost. Součástí rámečku s překrytem je i zaměřovač. Velmi mě potěšila přítomnost masek, protože jednotlivá okna mají zaoblené rohy a vyrábět si vlastní masky by dalo hodně práce. Masky jsou z černé fólie, jsem zvědavý, jak se s nimi bude pracovat.

Obtisky

Obtisky jsou vytištěné s přesným soutiskem. K hlavnímu archu je přiložený malý aršík s bílými terči, které použijem u námořní verze. Součástí obtisků jsou i chodníčky na křídlo a velké množství popisek. Vytištěny jsou u firmy Aviprint, takže předpokládám bezproblémovou práci.

Varianty zbarvení

Z přiložených obtisků jde postavit celkem pět zajímavých zbarvení čtyř uživatelů.

  • Kamufláž A
    Meteor T.Mk.7 WS103/VL-709, Station Flight, základna námořního letectva (RNAS) Yeovillton, FAA, konec šedesátých let 20. století
    Letoun je v atraktivní kamufláži složené z černé a signální oranžové. Pro mě jasný favorit na rozšíření sbírky letadel Royal Navy a současně i nejpestřejší zbarvení ze všech kamufláží ze stavebnice.
  • Kamufláž B
    Meteor T.Mk.7 WH144/N-A, 215. AFS (Advanced Flying School) RAF
    Neméné zajímavý je i tento stroj, protože jde o stroj velitele S/L Miro Liškutína z roku 1953. Letoun je celý v hliníku.
  • Kamufláž C
    Meteor T.Mk.7 A77-702, „Leonie“ 77. Sq. RAAF, základna Kimpo, Korea 1953
    Letoun byl používáný  v Korejském konfliktu jako spojovací a kurýrní, zbarvený je opět hliníkovým nástřikem.
  • Kamufláž D
    Meteor T.Mk.7 A77-702, 77. Sq. RAAF, Austrálie, 50. léta minulého století
    Jedná se o tentýž stroj jako v předchozí kamufláži, avšak již po skončení korejského konfliktu, kdy létal v Austrálii s blesky na přídavných nádržích a klokanem ve středu trupových znaků.
  • Kamufláž E
    Meteor T.Mk.7 WA740, 421. Sq. „Red Indian“ RCAF, základna RAF Odiham, Velká Británie 1951
    Kamufláž umožňuje postavit jediný kanadský Meteor T.7, které kanadské letectvo testovalo u zámořské 421. Sq. Zbarvení je opět celohliníkové.

Návod

Návod je klasika od MPM s pěkně rozkresleným stavebním postupem, stručnou historií předlohy, seznamem jednotlivých dílů a návody na zbarvení. Zbarvení jednotlivých dílů i kamufláže jsou uvedeny v odstínech Gunze. Součástí návodu je i umístění vykrývacích masek na okna překrytu.

Závěr

Na první pohled velmi pěkný model cvičného Meteoru nadopovaný plně využitelnými doplňky. Kvalita výlisků je velmi dobrá, rozhodně na špici ve zvolené technologii lisování. Pokud budou i další modely od MPM v této kvalitě, bude to jen dobře. Jak půjde model k sobě si netroufám odhadovat, nicméně zkusmo sestavené hlavní díly po vyštípnutí z rámečků bez jakékoliv úpravy ukazují na solidní lícování.

Zdeněk 'ujík' Uj

Redakce ModelWebu děkuje za vzorek pro recenzi  firmě MPM Production.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, MPM Production | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.