1/48 Il-2 LööK – Eduard

19.11.2020 - 1 199 přečtení

pristrojova-deska

Základní sada LööK pro Šturmovika od Tamiye v měřítku 1/48...

Palubní deska spolu s pásy pro létající tank

Lukáš Loučka


Název: Il-2 LööK for Tamiya kit
Měřítko: 1/48
Výrobce: EDUARD
Kat. číslo: 644042


Úvod

Chceme-li si vyšperkovat už tak krásný kit legendárního Šturmoviku od Tamiye, máme k dispozici několik sad od Eduardu.


Pro ty, kterým stačí poutací pásy a barevná palubní deska je tu LööK, který tyto díly obsahuje. Nyní se podíváme na to, jak tato sada vypadá, porovnáme si desku s tou ze stavebnice a z PE leptů a také se podíváme na zoubek poutacím pásům. Tak jdeme na to.


Náhled do balení

Jak jsem zmínil výše, sada obsahuje barvenou palubní desku a poutací pásy vyrobené z oceli. Tato sada je první, kde se setkávám s tím, že díl palubní desky není odlitý z černého resinu, ale je barvený kompletně. Tím se dostávám k prvnímu problému a tím je rastr, bohužel. Mým okem ho vidím zřetelněji něž-li na leptech. Co se rastru týká, u leptů se tento efekt dá redukovat zalakováním palubní desky matným (polomatným) lakem. U této desky, která je z jednoho kusu tato možnost bez maskování každého jednotlivého budíku odpadá. Budíky jsou vytištěny čistě, s efektem zasklení.


Druhý problém spatřuji v samotném barevném provedení palubní desky. Použitá barva mi hned po vybalení připomínala něco mezi "Duck egg green" a RLM02. Tamiya v návodě udává barvu kokpitu XF-22 (RLM Grey), kterou bohužel nemám, ale je možné, že se u Eduardu pokoušeli o tento odstín.


V případě, že budeme volit barvu interiéru A-14, daleko lépe odpovídá palubní deska z leptané sady od Eduardu č. 49995. Pro zástavbu desky LööK musíme použít některé díly z plastové palubní desky. V případě dvou tyčinek za palubní deskou bych raději volil použít kulatinu o průměru 1 mm o délce 0,8 cm.

Leptaná planžeta mimo poutacích pásů pro pilota obsahuje také závěsnou sedačku - popruh pro střelce. Ten je ve stavebnici vylisován z plastu a vypadá značně nemodelově. Samotné pásy na pilotovu sedačku jsou velice pěkné. Stačí ohnout přezky o 180 stupňů a pásy přilepit.


Závěr

Hodnocení této sady pro mě není úplně jednoduché. U ostatních produktů LööK jsem chválil vzhled, který byl jednoznačně lepší než palubní desky z leptů. V tomto případě, kdy je deska barvená celá a vystupuje rastr víc nežli na leptu je ona výhoda pryč.


Poutací pásy jsou krásným doplňkem, ke kterému nemám výhradu. Budeme li chtít pouze pásy, Eduard je má v nabídce pod kódem FE997 za cenu 145Kč. LööK koupíme za 195Kč a je tedy otázka, zda se nám vyplatí investice 50 Kč do palubní desky, která není lepší než leptaná (sada 49995 nebo Zoom FE996) nebo plastová ze stavebnice.


Lukáš Loučka
SPL Liberec


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.