1/72 MiG-21PFM – Weekend – Eduard

9.10.2020 - 1 741 přečtení

00-7454_z1

MiG-21PFM ve víkendovém balení a doplňkové stříkací masky k tomu.

MiG-21PFM Weekend 1/72

Jaroslav Hátle


Úvodem

00-7454_z1

Model: MiG-21PFM
Výrobce: Eduard M.A.
Měřítko: 1/72
Materiál: plast
Katalogové číslo: 7454


ProfiPackový model MiG-21PFM v měřítku 1/72 od Eduardu již pár měsíců známe. Jak je u Eduardů dobrým zvykem, bylo jen otázkou času, kdy se na trhu objeví i "ekonomická" varianta stavebnice v edici Weekend. Od ProfiPacku se odlišuje tím, že neobsahuje leptané díly, ani stříkací masky a nabídka kamuflážních schémat je omezena na dvě varianty.


Stavebnice

Plastové výlisky jsou shodné s modelem v edici ProfiPack, podle mého názoru proto není nezbytné si je tu znovu uvádět, nicméně připomenout si je můžeme v seznámení s ProfiPackem.


Absenci leptaných dílů a stříkacích masek je samozřejmě uzpůsoben stavební návod. Nabízeným kamuflážním schématům je uzpůsobena i schéma možné podvěsné výzbroje.

Poslední čtyři strany návodu jsou věnované schématům rozmístění technických popisek.


V návodu k popiskám k letounu je sice nakreslen kanónový kontejner GP-9, ale ty mohou nést pouze letouny od 65. výrobní série. Československý letoun 4401 tedy tento kanón nést nemůže. U vietnamského letounu nevím, protože výrobní číslo tohoto letounu se mi nepodařilo najít.


Kamuflážní schémata

Stavebnice nabízí dvě schémata zbarvení:

  1. MiG-21PFM č. 4401, 1. slp ČSLA, České Budějovice, přelom 60. a 70. let.
    Letoun je v barvě hliníku, bez barevných doplňků. Strohost zbarvení (i když uznávám, že toto hodnocení může být subjektivní) zatraktivňuje znak 3. letky pluku – čert s trojzubcem na modrém pozadí se žlutým půlměsícem. Ve schématu je správně zakreslena absence krytky havarijního zapisovače na SOP a starší uspořádání zásuvek vnějšího zdroje.
    V současnosti si tento konkrétní letoun můžeme prohlédnout ve Staré Boleslavi, na dohled od dálnice D10, kde stojí jako památník před bývalým velitelstvím Vzdušných sil AČR.
  2. MiG-21PFM č. 6173, 927. stíhací pluk, základna Phúc Yên, Vietnam, 1979.
    Letoun byl do Vietnamu dodán ze stavů sovětského letectva jako náhrada za ztráty v průběhu vietnamské války. Nese na sobě pouštní kamufláž, používanou u středoasijských vojenských okruhů SSSR, sestávající z pískové a hnědé barvy, spodek letounu je světle šedý. Původní označení VVS SSSR bylo zastříkáno zelenou barvou a nahrazeno označením vietnamským.


Obtisky

Obtisky jsou rozmístěny na dvou aršících, z nichž jeden se plně věnuje popiskám. Ačkoliv dva, vlastně tři, protože aršík s výsostným označením byl v recenzované stavebnici přítomen dvakrát. Nakolik je to úmysl, či náhoda, nedokážu posoudit, každopádně není to ničemu na škodu, naopak. Oba aršíky byly vytištěny na nové tiskárně Eduardu.


Stříkací masky CX 583

K modelu lze zakoupit samostatně vydané stříkací masky, vydané pod katalogovým číslem CX 583. Masky jsou shodné s maskami, obsaženými ve stavebnici ProfiPack a jako vždy jsou vyřezány ze žluté lepenky kabuki. Jako u jiných modelů MiGu-21 od Eduardu jimi můžeme zamaskovat překryt kabiny, přistávací reflektory a dielektrické kryty.


Jaroslav 'Tango' Hátle
účetní mafie SPL Liberec


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard M. A. za poskytnutý vzorek k recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.