1/72 L-29 Delfín – Eduard

29.9.2020 - 2 619 přečtení

z

Firma Eduard vydala přebal malého Delfína...

L-29 Delfín

Jiří novis Novák


Model: L-29 Delfín Profipack Edition
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 7096


Úvodem

Aero L-29 Delfín (v kódu NATO "Maya") byl vojenský proudový cvičný letoun, který se během 60. let stal standardním cvičným proudovým letounem států Varšavské smlouvy. Šlo o první proudový letoun navržený a vyráběný v Československu.


Stavebnice

Je balena do charakteristické krabice s horním otevíráním. Ke koupi nás láká krásnou kresbou letícího stroje od 11. stíhacího leteckého pluku v tygřím zbarvení. Po jejím otevření v ní nalezneme čtyři rámečky ze světlešedého plastu z dílny AMK s cca. 86 díly a rámeček z čirého plastu s 8 díly. Dále v krabici nalezneme stavební návod, planžetu s lepty, stříkací masky, acetátovou folii a aršík s obtisky.


Výlisky

Rámeček A nese díly křídel polovin trupu, vanu pilotního prostoru, jež má na bočních pultech naznačené přístroje. Dále jsou zde palubní desky s naznačenými přístroji, podvozkové nohy, kryty podvozku, přepážky přední podvozkové šachty, krytky na spodní část trupu, brzdící štíty, přední odklopný kryt trupu.

Součástí rámečku B, jsou díly křídel, které mají místy naznačené nýtování, vodorovné ocasní plochy a klapek. Ve spodní straně horních dílů křídel je ztvárněna konstrukce podvozkových šachet a šachet klapek.

V rámečcích C jsou umístěny díly jako jsou pneumatiky podvozkových kol, disky podvozkových kol, sedačky pilotů, přídavné nádrže, část motoru, polstrování sedaček, vzduchové láhve.

Rámeček D. Tento rámeček je z průhledného plastu a obsahuje čelní štítek, odklopný a odsuvný překryty pilotních prostorů, skleněnou přepážku mezi pilotními prostory, zasklení reflektoru na křídle a poziční světla.


Návod a obtisky

Návod je takový na jaký jsme si již od tohoto výrobce zvykli. Takže jen pro neznalé shrnu - Historie - nástřel dílů - jedenáct stran stavebních kroků...

a posledních patnáct stran je věnováno kamuflážím a rozmístěním popisek.

  1. L-29 2853, 11. stíhací letecký pluk Žatec, Česká republika 1993.
  2. L-29 3250, Letecká škola Košice, Slovenská republika 1993.
  3. L-29 378, 101 průzkumné křídlo, Szolnok, Maďarsko 1978.
  4. L-29 N179EP, společnosti Tactical Air Services Reno AFB Spojené státy Americké, 2009.
  5. L-29 3246, 1. stíhací letecký pluk Planá, Československo 1969-1970.
  6. Obtiskový aršík nenese logo Edauard. Aršíky jsou dva, přičemž na jednom jsou umístěny obtisky tygrování, na druhém markyngy dalších strojů.

    Masky

    Aršík z kabuki pásky obsahuje stříkací masky pro vymaskování čirých částí pilotního prostoru.

    Kovové díly

    V tomto případě se jedná o planžetu s lepty obsahující barevné i nebarevné díly. Barevné díly jsou palubní desky, ovládací prvky v kabině a poutací pásy. Nebarevné díly jsou části nožního řízení, vnitřní konstrukce křídla v místě klapek.

    Acetátová folie nese skla zaměřovačů, které vystřihneme a umístíme na určené místo.


    Závěr

    Výlisky od AMK jsou již nějakou dobu známe, na první pohled vypadají velice pěkně. Myslím, že toto byla od Eduardu dobrá volba, že převzali tyto výlisky pro svůj přebal.


    Jiří Novák


    Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.


    Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

    Komentáře

    Napsat odpověď.

    Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.