Spitfire story : The few… Spitfire Mk.I EDUARD 1/48

10.8.2020 - 1 889 přečtení

DSC_0719

K výročí Bitvy o Británii nám Eduard nadělil Spitfire Mk.I. A to hned v dualcombu.

Spitfire Mk.I 1/48 EDUARD

Robert Szwarc


Historie

Neznám lepší popis historie tohoto typu, než tu, kterou nám poskytl sám EDUARD ve svém Infu 08/2020 z pera samotného pana Vladimíra Šulce.


Úvodem

DSC_0719

Název: Spitfire Mk.I
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 11143


Po otevření krabice s krásným boxartem, v ní najdeme pět sáčků s rámečky, rozsáhlý stavební návod, masky, plechy a jako bonus, figurku pilota.


Rámeček U

Na začátek jsem vybral ten nejmenší rámeček. Jde o rámeček U ve kterém najdeme díly na sestavení sedačky a dva druhy vrtulí. Sedačky můžeme udělat dvě. Nebo spíše boky jsou stejné, ale sedák s opěrkou je ve dvojím provedení. Jedna verze je plechová a druhá s polstrováním. Na sedačce je taky zásobník pro světlice, který je typický pro Spitfire Mk.I.


Rámeček B

Stavebnice obsahuje dva druhy trupů. Tento první je starší typ. Jde poznat podle tyčové antény, palivové nádrže a prostorem před kabinou. Rámeček nebo spíše trup je určen pro kamufláž A-C. Kvalita výlisku je velmi vysoká. Žádné škrábance ani propadliny jsem nenašel. Kromě negativních nýtů jsou na trupech i nýty pozitivní. Model jsem už stavěl a tak můžu říci, že pozitivní nýty nedělají žádný problém a při broušení o ně nepřijdete.


Rámeček C

Pro kamufláž D-J je určený trup z rámečku C. Taky tento rámeček je velmi kvalitně vylisován. Jde vidět, že jsou si hodně podobné. Chvilku to zabere než najdete nějaký rozdíl.


Rámeček J

Krásný povrch jde vidět i na křídlech. Drobné kryty, klapky a inspekční okna jsou velmi pěkně znázorněna. Na vnitřní straně jdou vidět připravená místa pro zástavbu brassinových kulometů, které jsou prodávány samostatně jako doplňková sada. Na náběžné hraně křídla jsou udělané zámky v místě díry kulometu, nemůže se tedy stát, že vám ujede křídlo při lepení.


Rámeček P

V rámečku P se dostáváme k drobným dílům a taky veškerým ovládacím plochám. Najdeme zde antény, kolečka, chladiče, jak velký tak i malý, dvířka pro kokpit, podvozkové nohy a kryty podvozku, ostruhové kolečko a jeho uchycení v trupu, vrtulové kužely, koncové oblouky křídel ( krátké konce se nepoužívají), vanu motoru, VOP, SOP a křidélka. Vše je pěkně odlité bez propadlin a přesazení.


Rámeček R

V rámečku R je spoustu drobných dílů, kde většina z nich je určena do kokpitu. Od bočnic interiéru, palubní desky, pedálů, kniplu, několika druhů trupových přepážek, drobných páček, spodku interiéru až po vybavení podvozku. Je zde také další sedačka, ale ta není určena pro Spitfire Mk.I. Dále také najdeme v rámečku dvoulistou vrtuli, hlavně kulometů, pitotovu trubici ve dvou verzích a nějaké další drobné díly. Jsou taktéž pěkně a ostře odstříknuté. Jediná větší chyba je na výfucích, které mají zespodu celkem velké propadliny. Osobně jsem je zalil sekundovým lepidlem, obrousil a bylo po problému.


Čiré díly

Čiré díly jsou v klasické Eduardí kvalitě, to znamená naprostá paráda. Trochu vás zaskočí množství překrytů kabinek, které v rámečku najdete. Je to tím, že jsou rozděleny na otevřené a zavřené kabinky, dále je zde plochá kabinka. A jelikož jsou výlisky určeny pro Spitfire Mk.I až Mk.V, hodně věcí nepoužijete. Jedná se o všechny rámečky.


Bonus

Bonusovým prvkem této stavebnice je figurka pilota. Není to, ale ledajaký pilot, je to figura jedné z nejznámějších postav postav Bitvy o Británii a to Douglase Badera. V rámci suchého britského humoru lze konstatovat, že je Bader ještě na "vlastních" nohou. Figurka je velice detailní a na její opravdu dobré grafické ztvárnění, bude potřeba už nějaká ta zkušenost.


Kovové díly

Malá planžeta kovových dílů nám umožní vylepšit nebo doplnit palubní desku, upínací pásy, pedály, chladiče, zaměřovač, pancéřové desky za pilotem, zásobník na světlice, několik páček kokpitu a pár detailů exteriéru.


Masky

Masky nám pomůžou zakrýt čiré díly kabiny, světel a ostruhové kolo. Kola hlavního podvozku není nutné maskovat, protože jsou vylisovány zvlášť kola a disky. Taková malá novinka je i maska zaměřovačů.


Obtisky

Obtisky se skládají ze tří aršíků. Obtisky jsou vyrobeny přímo Eduardem. Dva velké aršíky obsahují kompletní označení pro všechny stroje, tj. 10 kamuflážních schémat. Na třetím aršíku jsou popisky. Jedná se o nové obtisky firmy Eduard a pracovalo se mi s nimi dobře. Po nanesení se mi zdálo, že nechtějí okopírovat pozitivní nýty a zalézt do rytí. Bylo to tím, že je třeba nechat působit vodičky asi 5-6 hodin a obtisky si pěkně sednou samy.


Aršíky jsou vytištěny velice pěkně a popisky jsou čitelné. Žádnou vadu jsem nenašel.


Stavební návod a kamufláže

Stavební návod je na křídovém papíru. V úvodu najdeme krátkou historii typu stroje. Dál už nás návod provází krok za krokem celou stavbou a jak je již u Eduardů tradicí, je velice přehledný.

Kamuflážních schémat máme celkem deset, Každá kamufláž má svůj půvab a je velmi těžké se rozhodnout. U každého schématu je krátké povídaní o daném stroji, bohužel jen v angličtině. Překlad najdete na stránkách Eduard.


Závěr

Už teď stavím druhého Spitfira a jsem nadšený. Vše pasuje jak má a tmelit není takřka třeba. Množství kamufláži a připravovaných doplňků je opravdu velké. Tak mám pocit, že možná ani tohle dualcombo nebude stačit...


Stavba Spitfiru na Modelforu


Robert Szwarc
SPL Liberec


Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.


Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.