1/72 F-14A Tomcat Great Wall Hobby

9.6.2020 - 2 995 přečtení

Screen-Shot-2018-01-22-at-19.46.08-kopie

F-14A Tomcat v měřítku 1/72 od firmy Great Wall Hobby...

Malý kocour

Tomáš Pelej


Úvodem

1

Model: F-14A Tomcat
Výrobce: GWH
Měřítko: 1/72
Kat. č.: L7206


V měřítku 1/72 je momentálně dostupno několik F-14tek různých výrobců a různé kvality. Poslední z řady je nejnovější počin firmy Great Wall Hobby...


Úvodem

Prototyp F-14 poprvé vzlétl do vzduchu v prosinci 1970 a do služby byl zařazen v roce 1974 a právě do tohoto období nás zavede tento přebal od GWH...
Krabice je na dané měřítko poměrně veliká s pěknou kresbou F-14A od VF-1 Wolfpack stínující sovětský Tu-16


Na první pohled

Celkem uvnitř najdeme 40!!! rámečků ze středně šedého plastu, jeden rámeček čirých dílů, návod a obtisky. Návod je vytvořený s pomocí 3D modelu stavebnice a je dostatečně přehledný. U jednotlivých kroků jsou uvedeny požadované barvy v odstínech Gunze C.


Obtisky

Obtisky mají tenký krycí lak a není patrný žádný rastr ani chyba v soutisku.


Kamufláže

Stavebnice nabízí celkem 3 markingy.

  1. F-14A BuNo 158979 NK100 “VF-1 Wolfpack” USS Enterprise 1974
  2. F-14A BuNo 158627 NK101 “VF-1 Wolfpack” USS Enterprise 1974
  3. F-14A BuNo 160379 AJ100 “VF-41 Black Aces” USS Nimitz 1976


Výlisky

Nyní se podrobněji podíváme na výlisky.


Model je rozdělen celkem obvyklým způsobem u tohoto typu leptadla. Přední část trupu ze dvou polovin dělených svisle a centroplánu děleného vodorovně. Díly jsou odstříknuty velice čistě, bez zjevných vad. Rytí je velmi jemné ale ostré a po celém povrchu souměrné.

Stavebnice umožňuje otevřít veškerou mechanizaci křídla. Klapky, sloty i spoilery jsou oddělené. Klapky a spoilery jsou bez problémů, na slotech bude nutné zatmelit vyhazováky z vnitřní strany. Ve vysunuté poloze při pohledu ze spodku by byly vidět.

Podvozkové nohy umožňují postavit kocoura "nahrbeného" na katapultu i v běžném postoji. Na nohách nejsou nikde vyhazováky ani výrazné dělící roviny. To stejné platí i pro kryty podvozků. Detailní a bez vyhazováků. Pneumatiky mají na bocích jakési rytí, které jsem nikde na fotkách neviděl.

Kokpit i šachty jsou detailně provedené. Nechybí naznačená kabeláž a další detaily.

V krabici nalezneme "bobří ocas" pro rané i pozdější verze F-14 s oddělenými brzdícími štíty. Stejně tak svislé ocasní plochy ve dvojím provedení, bez výztuh pro rané verze tak s výztuhami pro pozdější provedení.

Trysky opět v dvojím provedení, otevřené i zavřené umožňující nakombinovat stav motorů dle potřeby. Vzhledem k měřítku jsou trysky pěkné, snad jen u zavřeného provedení by patřilo zeslabit hranu.

Další příjemný detail je možnost otevřít radom a pod ním velice pěkný radar.

Výzbroj obsažená v krabici se skládá z 4x AIM-9, 4x AIM-7 a 4x AIM-54 + dvě přídavné nádrže.

Čiré díly jsou čistě odstříknuté, na hlavním dílu překrytu je viditelná dělící rovina kterou bude nutné zabrousit a rozleštit. Díly lehce zkreslují obraz, ale nic tragického.


Závěr

A co říci závěrem?


Dostane se nám do ruky velice pěkně a detailně zpracovaná stavebnice legendárního letounu, která si v detailech nezadá se svými většími čtvrtkovými bratříčky...


Doufejme, že bude pasovat stejně dobře jako vypadá v krabici.


Tomáš Pelej


Stavebnice byla zakoupena recenzentem.


Rubrika Great Wall Hobby, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.