1/48 Bf 109G-10 Erla + leptané doplňky – Eduard

30.3.2020 - 2 577 přečtení

Kamo D Alfred Seidl

Nová „Gé desítka“ z Lipska

Bf 109G-10 Erla

Lukáš Loučka

P3170348

Název: Bf 109G-10 Erla
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 82164

Úvod

Dalším přírůstkem do Eduardí rodiny Messerschmittů Bf 109 se stala verze G-10. Tuto sérii se Eduard rozhodl vydat s ohledem na rozdíly jednotlivých výrobních závodů, kde stroje vznikaly. Nejedná se totiž pouze o maličkosti, nad kterými by modelář mávl rukou. Tato stavebnice se věnuje strojům vyrobeným v továrně Erla v Lipsku.

 

Historie verze G-10

Verze G-10 byla přechodným typem, který měl pokrýt zpoždění zahájení výroby verze K-4. „Gé desítka“ zkombinovala motor Daimler Benz DB 605D, zamýšlený pro K-4, s již vyráběnými draky verze G-6/14. Nejmarkantnějším rozdílem byla nová motorová kapota, která byla více aerodynamická a postrádala „boule“ typické pro G-6/14. Dále byly stroje G-10 vybaveny větším olejovým chladičem, většími chladiči glykolu, větším vzduchovým sáním ke kompresoru, vrtulí se širšími listy a vysokou směrovkou. Překryt kabiny tzv. „Erlahaube“ byl u těchto pozdních verzí již standardem.

 

První stroje verze G-10 sjížděly z linky v září 1944 a vyráběly se až do konce války. Celkově bylo vyrobeno asi 2 600 kusů.
 

Rozdíly oproti ostatním verzím G-10 dle výrobních závodů

Podrobný přehled rozdílů pozdních verzí Bf 109G naleznete v Eduardím Infu 1/2020 - Info Eduard 1/2020

 

 

Náhled do krabice

Krabice
Začnu přímo krabicí, protože jak je známo, obal prodává. Eduard v úrovni kreseb na krabicích patří k naprosté špičce a i v tomto případě klasickou dvoudílnou Eduardí krabici zdobí luxusní obrázek Bf 109 letectva ANR sestřelující P-47D. Kresba je inspirována skutečným soubojem, ve kterém si kapitán Ugo Drago 6. 2. 1945 nárokoval sestřel jednoho P-47D.

 

Obsah
Stavebnice obsahuje 4 rámečky z šedého plastu, jeden rámeček čirých plastových dílů, planžetu leptů, krycí masky, obtisky a pochopitelně návod.

 

Rámeček H
Společný rámeček pro všechny Bf 109F a G obsahuje díly kokpitu, podvozku a podvěsné výzbroje. Čistě vylisováno, bez otřepů a propadlin. Čitelné a přehledné číslování dílů.

Rámeček I
Taktéž společný rámeček pro Bf 109 F a G. Najdeme na něm chladiče, výfuky, hlavně kulometů, klapky, sloty, ostruhové kolečko a další. Díly jsou opět bez otřepů a také i bez propadlin. U předchozích stavebnic byly problematické vnější jednodílné klapky, na kterých byly propadliny, a bez tmelu jsme se neobešli. Nyní klapky vypadají v pořádku.

Rámeček X a N
Rámeček s křídly, společný pro verzi G-10 s otvorem pro instalaci prutové antény. Na náběžné hraně levé horní poloviny křídla je otřep. Propadliny a otřepy na koncovém oblouku.

Rámeček AB
Obsahuje poloviny trupu, kryt motoru, díly verze G-10 do kokpitu, vrtuli a chladič oleje. Na první pohled je vše pěkně vylisované, ale bohužel se stejně jako u předchozích verzí na spodní straně trupu ztrácí rytí a nýtování a objevují se otřepy. Propadliny jsem nenašel.

Rámeček U
Zvlášť balené čiré díly obsahují štítek, kryt kokpitu, palivové potrubí, zaměřovač a pancéřovou desku. Díly jsou pěkně průhledné a tenké. Čočkový efekt je pouze u průhledné části pancéřové desky. Přes sklo zaměřovače je dělící rovina, proto doporučuji sklo odříznout a nahradit čirou fólií.

Leptané díly
Lepty obsahují palubní desku, poutací pásy, pedály řízení, drobné díly do kokpitu, mřížky chladičů, plechy nad výfuky, antény a také šablonu pro dorytí krytek před kabinou.

Maska
Klasické předřezané části masky, které stačí sloupnout a nanést na požadované místo. Mimo čirých dílů masku použijeme také na poziční světla v koncových obloucích křídla a na ostruhové kolečko.

Obtisky
Obtisky jsou vytištěné přímo u Eduardu a na dvou arších nalezneme označení pro pět strojů (kříže jsou pouze na jeden stroj) a kompletní popisky. Některé popisky jsou ve dvou barevných provedeních (například chodníčky) a další jsou i v různých variantách (označení druhu paliva, plnění vzduchu…)

Návod a kamufláže
Návod je klasický, na křídovém papíře. Dobře čitelný a přehledný. Jednotlivé stavební kroky jsou dobře rozdělené, dobře vystihují rozdíly jednotlivých verzí a dobře odlišují použití leptaných dílů. Taktéž potěší čelní a boční pohled pro kontrolu geometrie podvozku. Doporučené barvy jsou už u Eduardů klasické Gunze a Mission Models.
Texty ke kamuflážím jsou pouze v angličtině, českou verzi nalezneme na stránkách Eduardu.

A. Cap. Ugo Drago, 4a Squadriglia, 2o Gruppo Caccia, Aeronautica Nazionale Repubblicana, Aviano, Itálie, únor 1945

B. Hptm. Erich Hartmann, I./JG 52, Görlitz, Německo, duben 1945

C. Lt. Friedrich-Wilhelm Schenk, 2./JG 300, Borkheide, Německo, únor 1945

D. Oblt. Alfred Seidl, I./JG 3, Paderborn, Německo, 2. polovina prosince 1944

E. Lt. Antonius Wöffen, 6./JG 27, Rheine-Hopsten, Německo, začátek března 1945


 

Doplňková leptaná sada pro Bf 109G-10 Erla

20200322_140630
Název: Bf 109G-10 Erla
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 481006
 

Eduard s modelem samotným vydává zároveň také doplňkovou leptanou sadu. Tato sada obsahuje jednu planžetu, která obsahuje pouze nebarvené díly. Tato sada nám má pomoci vylepšit model v oblasti exteriéru. Oblasti, na které se lepty zaměřují jsou klapky chladičů, podvozky a přístupový kryt k rádiu / lékárničce.

 
Klapky chladiče jsou z mého pohledu nejpřínosnější detail této sady. Leptané klapky jsou tenčí a detailnější. Obsahují mechanizaci pohybu klapky, která v plastu chybí. Klapky se ale lepí na tupo, proto budeme muset věnovat dostatečnou pozornost manipulaci s modelem, aby nedošlo k jejich odlomení a poškození.
 

Vylepšení podvozku zahrnuje nové kryty, válcový díl podvozkové šachty, do kterého se zasouvala noha a detaily pro podvozkovou nohu. Hlavní deviza leptaných krytů je v jejich tloušťce, která je tenčí oproti plastovým dílům. Válcový díl podvozkové šachty nahrazuje mnou kritizovaný plastový díl. Lept má kompletní otvory a naznačené nýtování. Podvozkovou šachtu určitě vylepší. Při použití tohoto dílu, doporučuji zhotovit také mechanizaci viditelnou skrze otvory u náběžné hrany křídla. Na podvozkové nohy použijeme leptané proti-střihové nůžky, kde jejich výhoda opět leží v tenkosti a detailu. Dále potom máme k dispozici leptané brzdové hadičky, které ale nedoporučuji použít, protože jsou placaté. Můžeme je využít jako vzor ke zhotovení hadiček z vhodnějšího materiálu, například olověného drátku.
 

Dalším dílem jsou dvířka k radiostanici. Dvířka z vnitřní strany obsahují úchyt pro lékárničku. Volba této partie do doplňkové sady mi není zcela jasná. V případě, že kryt otevřeme a díl použijeme zůstane zbylý interiér prázdný. V případě, že si koupíme brassinovou sadu s radiostanicí, tak tato sada už dvířka samozřejmě obsahuje také. Jediná možnost, která mi zůstává je, že si radiostanici, přepážku a ostatní detaily vyrobíme sami.

Hodnocení modelu

Povrch / povrchové detaily 4/5
Jak je u Eduardu zvykem, je povrch modelu onýtován. Nýty jsou dostatečně jemné na to, aby nerušily celkový vzhled modelu. Rytí je také negativní, rovnoměrné a dostatečně hluboké a jemné. Detaily, jako jsou odvrtané nasávače vzduchu na kapotě motoru, odvrtané výfuky a hlavně kulometů velice potěší. Výtky směřují ke ztrácejícím se nýtům na spodní straně trupu a způsobu vylisování pozičních světel v koncových obloucích křídla a propadlinách na tomtéž místě. Poziční světla měla být určitě vylisované zvlášť a z čirého plastu.
Kokpit 5/5
Úroveň detailů kokpitu přímo ze stavebnice je skvělá. Díky leptaným dílům, které nám doplní poutací pásy, pedály řízení, páčky a drobné přístroje vypadá kokpit opravdu parádně. Leptaná palubní deska je pěknou alternativou, ale osobně preferuji plastovou variantu, kvůli její plastičnosti a po nanesení obtisku je stejně detailní jako leptaná. Krásným detailem je palivové potrubí, které je vylisované z čirého plastu a díky tomu nám zůstane i po nabarvení zbytku potrubí příslušná část průhledná, tak jako na originále. Pouze zaměřovač doporučuji nahradit odlévanou variantou nebo upravit reflexní sklo průhlednou fólií. Přes polovinu plastového dílu vede dělící rovina.
Podovozky 4/5
Podvozkové nohy a šachty jsou velice pěkně ztvárněny. Výtku mám pouze k podélné části podvozkové šachty, ve které mají být čtyři oválné otvory. Ve stavebnici jsou naznačeny pouze zahloubením. Kola hlavního podvozku jsou pěkná a detailní. Díky jejich konstrukci, kdy disky dolepujeme k pneumatice, nám odpadá nutnost maskování. Ostruha je taktéž pěkná a její kolečko dolepujeme zvlášť.
Ovládací plochy a klapky 5/5
Všechny ovládací plochy jsou vylisované zvlášť, což oceníme, pokud je budeme chtít rozpohybovat. Detaily křidélek, výškovek a směrovky jsou velice pěkné. Klapky jsou znázorněné v otevřené pozici a díky leptaným mřížkám chladičů bude jejich vnitřní prostor vypadat dostatečně detailně.
Doplňková leptaná sada 2,5/5
Vzhledem k poměru cena/výkon doplňkové sady ji hodnotím spíše nižší známkou. Základní cena sady je 295Kč. Užitek nám přináší v zásadě pouze u podvozkové šachty, kde nahrazuje málo detailní díl, a pokud necháme otevřené klapky chladičů. Plastové kryty podvozkových nohou ve stavebnici nejsou vůbec špatné a náhrada PE dílem je pouze malým vylepšením. Zcela zbytečné jsou ploché brzdové hadičky a dvířka k radiostanici, která bez vlastnoručního doplnění interiéru nemá smysl otevírat.
 

Závěr

Nová stavebnice Bf 109G-10 Erla nevybočuje svou kvalitou od ostatních stavebnic Bf 109F/G od Eduardu. Do rukou se nám tedy dostane krásný model, který je radost si postavit. Pro mě osobně jsou pozdní „stodevítky“ nejatraktivnější předlohou pro stavbu. Navíc se v Eduardu trefili do velice zajímavých a atraktivních markingů a osobně budu mít problém si jeden vybrat. Naštěstí mám možnost koupit si overtrees :)
 

Plusy a mínusy stavebnice

+ vysoká úroveň detailů                                 - ztrácející se nýty na spodní straně trupu

+ snadná sestavitelnost                                  - poziční světla vylisovaná dohromady s křídlem

+ onýtovaný povrch

+ lepty a masky

+ atraktivní kamufláže, 5 zbarvení

+ kompletní popisky

Lukáš Loučka
SPL Liberec

 

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

 

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.