1/72 German WWI airmen – CMK

29.2.2020 - 996 přečtení

IMG_2960

Chcete oživit německou chmelnici figurkou?

German WWI airmen

Ondřej 'Ondrouš' Mokrý

Úvod

IMG_2960

Název: German WWI airmen
Měřítko: 1/72
Výrobce: CMK
Kat. číslo: F72362

Výrobce doplňků CMK v únoru vydal sadu 3 odlévaných figurek zobrazujících německý letecký personál v měřítku 1/72. V sadě najdeme jednu figurku pilota v letecké kombinéze, pilota v uniformě a mechanika. Pro všechny 3 figurky platí, že jsou ručně masterované a v měřítku 1/72 narážíme na limity dané velikostí.

Co do jemnosti a detailnosti samozřejmě nesnesou srovnání s figurkami vyráběnými 3D tiskem, na druhou stranu je třeba zmínit, že proporčně jsou vyvedené velmi hezky.

Při prvním pohledu mi připadaly o něco větší než 1/72, při přepočtu mi však vyšla výška postav kolem 180 cm, tedy naprosto v pořádku. Pojďme se tedy podívat na jednotlivé figurky.

Pilot v letecké kombinéze

Tato figurka je z mého pohledu z celého tria bohužel nejslabší. Musíme se připravit na pracné začišťování, protože na obou stranách je dělicí rovina, jejíž odstranění z drapérie nebude jednoduchý úkol. Drapérie je celkově o něco hrubší, než by bylo ideální, ale není to nic zásadního.

Co se bohužel nepovedlo, je znázornění letecké kukly - při prvním pohledu jsem měl pocit, že se do sady omylem připletla figurka z ponorkové posádky, protože pokrývka hlavy evokuje spíše nepromokavé klobouky používané námořníky. Posuďte sami z fotek.

Pilot v uniformě

U této figurky už je o poznání lépe, drapérie mi připadá jemnější, líbí se mi i zmuchlaný vzhled pilotovy čepice.

Jedinou poznámku mám k rukám, které mohly být zpracovány detailněji. Jinak podle mého názoru nejlepší figurka z celé trojice.

Mechanik

Sadu uzavírá figurka mechanika držícího v ruce hadr. I zde mohly být ruce zpracovány detailněji a drapérie je opět o něco hrubší.

Nejmarkantnějším znakem této figurky jsou však knoflíky na kabátu, které jsou opravdu masivní a bude lepší je nahradit. Jinak je však figurka zpracována velmi pěkně.

Závěr

Nechci, aby předchozí řádky vyzněly příliš kriticky, figurky rozhodně nejsou vyloženě špatné, ale k dokonalosti jim přeci jen něco chybí. Přesto bych neváhal pilota v uniformě a mechanika použít k oživení viněty v daném měřítku. Na desetistupňové škále bych tuto sadu ohodnotil číslem 7.

Ondřej 'Ondrouš' Mokrý

Redakce ModelWebu děkuje firmě CMK za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika CMK, Dioráma - 1:72, Figurky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.