1/72, A.W. Meteor NF Mk.12 “Defending the UK Skies”, Special Hobby

30.1.2020 - 1 231 přečtení

Fotka 001

První z řady dlouhonosých Meteoru chystaných firmou Special Hobby.

Nosáči, chránící noční nebe nad Velkou Británii.

Jaroslav Supík

Fotka 001

Model: A.W. Meteor NF Mk.12 "Defending the UK Skies"
Výrobce: Special hobby
Měřítko: 1/72
Kat. č.: SH 72360

Historie typu

Poslední generace stíhaček Meteor byla vyráběna firmou Armstrong Whitworth. Na rozdíl od předchozích verzí šlo o dvoumístné stroje vybavené radarem, určené ke stíhání za každého počasí. Tyto verze Meteorů bránily v počátcích studené války Velkou Británii před sovětskými bombardéry s atomovými bombami. Verze Mk.12 byla vybavena americkým radarem APS-21

Stavebnice

Je balena do charakteristické krabice s odklopným víkem. Obsah je klasický, tedy rámečky z šedé hmoty, jeden rámeček s čirými díly, obtisky a návod.

Výlisky

Rámečků z šedé hmoty je pět. Dva s hlavními díly mají původ v ručně vyrobené předloze, tři s drobnými díly jsou vytvořené frézováním dílu do hliníkového bloku, což je standard známy z posledních shortrunových stavebnic tohoto výrobce.

Tvůrce předlohy u dílu trupu a křídel odvedl slušnou práci, protože na první pohled jsem měl dojem, že byly také strojně obráběny. Až při podrobnějším ohledáni, jsem našel charakteristické znaky, které jdou na vrub zaformováni. Například neostré žebrováni dna šachty hlavníhch podvozků, pár nepatrných kazů na povrchu a v rytí paneláže.
Rytí je jemné, ale bohužel velmi mělké a je nutné ho protáhnout.
Velkým překvapením byly pro mě fixovací kolíčky, které jsou u tohoto typu stavebnic neobvyklé z důvodu použité technologie.

Díly vzniklé frézováním jsou na první pohled krásné.

Myslím si, že v této stavebnici dosáhli skoro maxima, jaké tato technologie může nabídnout a tento dojem nesráží ani místy vyskytující se otřepy, které jsou nejvíc patrné u sedadel osádky. V rámečku D chybí označení dílu číslo 44 (malý čtvereček vedle dílu číslo 13 na fotce), naštěstí jej lze vyhledat pomocí náhledu v návodu.

Čiré díly

Jsou čistě vylisované a kromě klasického překrytu obsahují i poziční světla, část krytu příďové podvozkové nohy, do kterého patří přistávací světla, která jsou také z čirého materiálů a zaměřovač.

Návod a obtisky

Popisovat návod je nošení slané vody do oceánu. Takže jen pro neznalé shrnu - Historie - nástřel dílu + odkazy na barvy značky Gunze - čtyřicet šest stavebních kroku...
(Vzhledem k tomu, že vzorek jsem dostal bez návodu, který byl ještě v tisku, nemohu posoudit přehlednost umístění dílu u tištěné verze. Ale dle PDF verze by k chybám při lepení dojit nemělo.)

a poslední tři strany jsou věnovány markingům.

A: Meteor NF MK. 12, WS665/L, No. 25. Sqn. RAF, základna RAF West Malling, Kent, Velká Britanie, 1954.

B: Meteor NF MK. 12, WS617/A, No. 64. Sqn. RAF, základna RAF Duxford, Velká Britanie, 1957.

C: Meteor NF MK. 12, WS609/B, No. 46 Sqn. RAF, základna RAF Odiham, Velká Britanie, 1955.

Obtisky jsou bez vad a kazů, rastr šedé plochy lze zahlédnout pouze zblízka pod lupou, pouhým okem je neznatelný. Kaz na znaku má původ ve skeneru.

Závěr

Za mě výborná náhrada letité stavebnice firmy Matchbox, ale není určena všem, kteří očekávají snadnou stavbu.
Vycházejíc z vlastních zkušenosti, očekávám větší pracnost při spasováni kokpitu do trupu z důvodu dvou různých technologii přípravy daných dílů, ale není to nic, s čím by si zkušenější modelář neporadil.

Jaroslav Supík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Firmy, Letadla, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.