1/32 P-40N Trumpeter – Kovová kompletka od Eduardu

13.1.2020 - 1 708 přečtení

Plechová nádielka na novú P-40 je komplexná a ponúka zábavu na celkom slušnú porciu času...

Doplnky na Warhawka z Číny

Ľubomír Kerék

Krátko na úvod

Název: P-40N (Interior, Exterior, Gun bays, Landing flaps, Seatbelts steel, Mask )
Výrobca: Eduard
Mierka: 1/32
Katalógové číslo: 32962, 32451, 32450, 32449, 33245, JX247
Určené pre model:  for P-40N Trumpeter

Na nový model Trumpeteru rýchlo zareagoval aj Eduard a uviedol na trh tieto sady, ktoré sa čiastočne pokúšajú aj o opravu chýb stavebnice. Niektoré planžety som načal skôr ako som ich vcelku odfotil, chýbajúce diely sú na ďalších fotkách.

Lepty Eduard 32962 Interior

Interiérová sada obsahuje dve planžety, jednu farebnú a jednu nefarebnú. K tomu sa pripája 4 stranový návod.

Z ich dielov zložíme komplet prístrojovku, vylepšíme bočné pulty a zameriavač. Pár dielov ide aj na podlahu a exteriér. (vnútro klapiek chladiča, vrtuľku na bombu) V stavebnici je starší typ sedačky ktorá by už v e-N-ku nemal byť, a tú správnu zložíme novú z najväčšieho plechového dielu.

Lepty Eduard 32451 Exterior

Exteriérová planžeta je samozrejme nefarbená. Jej zložením nás tak isto vedie 4 stranový návod.

Najväčšiu časť planžety zaberajú nové podvozkové šachty. Tie staré slúžia len ako skelet ktorý to drží pokope. Trochu som mal obavu o vlepovanie e-L profilov na ich dno, ale nakoniec gélovým sekundovým lepidlom to šlo dobre. Šachty po zložení treba ešte dovybaviť kabelážou.

Ako ďalšie môžeme vylepšiť dvierka hlavného podvozku a vyrobiť na komplet nové dvierka ostruhy. Planžeta obsahuje aj sieťky do chladiča a leptané tiahla k trimom. Na záver nám ostávajú nové krídla bomby a jej závesník.

Lepty Eduard 32450 Gun bays

Stavebnica ponúka možnosť otvoriť priestor nábojových schránok. Tie z plastu ale nevyzerajú moc vábne, tak máme možnosť za pomoci dvoch planžiet previesť ich výmenu za kovové.

 

Ako prvé treba opatrne vybúrať tie pôvodné plastové. Samotnú (celkom slušne veľkú) nábojovú šachtu naohýbame z jediného dielu. Do vyrezaného otvoru pasuje presne. Nábojové schránky skladáme po jednej a sú k ním k dispozícii aj nábojové pásy. Na záver môžeme zhotoviť aj leptaný kryt.

Lepty Eduard 32449 Landing flaps

Otvorené vztlakové klapky oživia každý model. Ich otvorenie ponúka aj stavebnica ale vyzerajú nič moc. Za pomoci dvoch veľký planžiet ponúka Eduard svoje riešenie.

V prvom rade treba ale odstrániť podľa návodu ich plastovú základňu z vnútrajšku krídla + časť zasahuje aj do polovíc trupu. Samotné telo klapiek zložíme z jedného dielu. Ja som ale odrezal rebrá a po začistení som ich vlepil naspäť. Prečo ? Ten ohyb a napojenie proste vidno, ich odrezanie a .... je síce náročnejšie ale vyzerá to podstatne lepšie. Rebrá osadené v trupe treba po jednom ohnúť a vlepiť na miesto. Pri osadení kompletnej klapky,  som musel trochu zväčšiť otvor v krídle aby mi tam sadla. Ale keď klapky sadnú tak vyzerajú fakt parádne.

Lepty Eduard 33245 Seatbelts steel

Farebné oceľové pásy sú na jednej malej planžietke. Robí sa s nimi dobre a farba na nich drží aj po ich pokrčení.

Eduard Mask TFace JX 247

Klasika z kabuki pásky. V tomto prevedení je sada určená aj na vymaskovanie kabíny z vnútra. Diely sedia dobre , akurát na čelnom štítku som upravoval ich tvar. Podľa fotiek som spravil ostrejší spodok ale hlavne na ľavej strane som vyrobil chýbajúce okienko na vetranie.

Ľubomír Kerék
KPM Albatros Martin

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za vzorky k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:32, Letadla - Doplňky, Trumpeter | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.