1/48 – P-51D-5 Mustang – Eduard

12.1.2020 - 1 990 přečtení

rhoda

Jak se staví Mustang z Obrnic...

Mustang na dvoře...

Jiří "Novis" Novák

Úvodem

chattanooga-choo-choo-limited-1-48-kit

Model: P-51D-5 Chattanooga Choo Choo"
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 11134

Po otevření krabice a náhledu jsem byl velmi zvědav, jak se model bude stavět. Na ModelForu jsem viděl již několik modelů postavených a v časopisu Modelář také již vyšla stavba.

Stavba

Stavbu jsem zahájil vytmelením krytek, které jsou určeny pro pozdější verze. Tyto krytky jsem vytmelil hustým Surfacerem.

Dále jsem vytmelil a vybrousil stopy po vyrážečích a propadliny v místech výstupu vzduchu z chladiče a přilepil vnitřní konstrukci šachty ostruhy s osazením pro výfuky.

Dalším krokem bylo sestavení a nabarvení podvozkové šachty. Sestavení šachty bylo naprosto bezproblémové a po jejím nabarvení a napatinování jsem ji vlepil do křídla a vložil nabarvený semafor. Následně jsem přilepil horní díly křídel. Je potřeba u dílu G34 nabarvit jeho střed na horní části, protože ten je pak viditelný k pilotním prostoru.

U dílů náběžných hran křídel s výstřelnými otvory bylo zapotřebí vložit do nich kousky plastu a tím je rozepřít, protože byli užší než křídlo samotné.

Po sestavení křídla jsem se začal věnovat trupu. Z rámečku jsem vyjmul podlahu kokpitu a tu začal barvit. Letouny měli v pilotním prostoru podlahu ze dřeva pokrytou protiskluzovým nátěrem, který byl na některých místech prodřený. Takže jsem podlahu nastříkal barvou dřeva, olejovkou naznačil léta a po zafixování sidoluxem nastříkal dark washem od Miga. Na daných místech jsem pak párátkem naznačil zmiňované prodření.

Pokračoval jsem nastříkáním zadní části interiérovou barvou, přičemž jsem si barvil drobné díly do kokpitu a boky trupu.

Po nabarvení interiéru kabiny jsem nanesl z leptané planžety ovládací prvky na bočnice a další části v kabině. Dále jsem nabarvil nádrž a rám přes ni. U tohoto dílu H24 si musíme pohlídat skosení jeho bočních stan, aby nám to při sestavení trupu nedělalo problém.

Celou sestavu jsem pak vlepil k jedné polovině trupu. Do prostoru vstupu vzduchu do chladiče bylo třeba umístit leptanou mřížku. Dle návodu by měla být umístěna jen tak na spodní část. Na ModelForu jeden z kolegů poskytl nákres na jakousi šablonu, pomocí níž se dá tento problém vyřešit. Proto jsem si šablonu vytiskl a podle ní vystřihl požadovaný tvar z plastové destičky. Do této destičky jsem vyřízl tvar mřížky a mřížku přilepil k destičce, kterou jsem pak vlepil na dané místo.

Dále jsem do obou polovin trupu vlepil konstrukci šachty ostruhy a vše nabarvil. Vlepil jsem sestavu chladiče a trup uzavřel.

Trup jsem lepil od od SOP směrem dopředu a korigoval si tak spoje. Po chvilce jsem začal s lepením spojů na spodní části. V místě vstupu vzduchu do chladiče jsem si pomohl svorkou, protože zde části trupu nepřiléhali k sobě. Spoje jsem pak přetřel Surfacerem a přebrousil.

Zde je třeba si dát pozor na ubroušení krytky, nebo počítat s tím, že ji pak musíme doplnit. Mně se podařilo krytku neubrousit, takže jsem jen pak obnovil rytí a nýtování.

Následovalo přelepení křídla k trupu. Někde jsem četl, že na to je nějaký postup. No, já vložil zadní část do trupu, přimáčkl přední část k trupu a spoje napustil lepidlem. Po vyschnutí spojů jsem porovnal spoje křídla s trupem v horní části a napustil spoje lepidlem. Pokračoval jsem přilepením stabilizátorů a výškovek.

Následovalo přilepení stínítka palubní desky společně s palubní deskou ze sady LOOK a výškovek. Pokračoval jsem přelepením zaměřovače, přičemž jsem sklo zaměřovače odřízl, protože na něm byl nevzhledný šev a nahradil toto sklo novým z acetátové folie.

Pak přišlo na řadu přilepení čelního štítku. Zde si musíme trochu pohrát se stínítkem a vnitřní částí větrného štítku. Větrný štítek jsem měl vymaskovaný společně s odsuvným překrytem i z vnitřní strany pomocí masek T-Face, takže jsem tyto díly nabarvil jak tomu u předlohy bylo.

Podvozkové šachty, vstupy, výstupy vzduchu jsem vyplnil kousky molitanu a skla semaforu vymaskoval maskolem. Model jsem nastříkal Surfacerem a po vyschnutí pod vodou přebrousil.

Barvení

Rozhodl jsem se, že si postavím stroj Irvinga Snedekera, tedy šedo-zelený. Na výběr bylo, použít buď barvy pro americké letouny Olive drab a Neutral grey, nebo britské barvy Dark green a Medium sea grey. Zvolil jsem si britské barvy od Tamiye.

Nejdříve jsem nabarvil spodní plochy, které jsem po vyschnutí barvy zafixoval Sidoluxem a vymaskoval přechody barev. Následovalo nanesení vrchní zelené barvy. Dále jsem si nabarvil sestavu vrtule, klapky a podvozkové kryty.

Obtisky, patina

Po zafixování povrchu celého model Sidoluxem, jsem začal nanášet obtisky. Místa jsem před jejich usazením přetřel Mr.Seterem. Pozor si musíme dát s obtiskem S84 který je v návodu zakreslený na pravou klapku. Tento obtisk stupnice vysunutí klapek má být umístěn na levé klapce. Po nějaké době jsem obtisky přetřel v Hypersolu zvlhčeným štětcem. Obtisky tak perfektně přilnuli k povrchu. Model jsem opět zafixoval Sidoluxem.

Pro zvýraznění paneláže, nýtových řad a vytvoření úniku provozních kapalin jsem použil olejové barvy.

Dokončení

Pak již následovalo přilepení podvozku jehož kola a kryty jsou odlévané a bronzové podvozkové nohy, odlévané kryty podvozku ze sady Brassin. Dále jsem nalepil klapky, výfuky, které jsem více zahloubil, směrovku a vrtuli.

Celý model jsem v této fázi přestříkal matným lakem. Model jsem nechal vyschnout a přilepil jsem překryt kabiny v odsunuté poloze, zde je si třeba pohlídat, v jaké pozici je tento překryt na skutečném stroji při odsunutí do zadní polohy.

Olejovýma barvami jsem znázornil zašpinění od výfuků a zašpinění na spodních plochách, sloupl masky semaforu a tím byl model dokončen.

Závěr

Jak se mi Mustang stavěl? Stavěl se mi dobře jako veškeré modely, které v posledních letech firma Eduard vydává.

Jiří "Novis" Novák

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.