1/48 Me 109G-6AS-Eduard

30.12.2019 - 2 279 přečtení

Poprvé výšková stíhačka odvozená od Bf 109G-6...

Vzhůru, jen vzhůru...

Jiří 'Novis' Novák

Úvodem

0a

Model:Bf 109G-6AS
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 82163

Máme zde další stavebnici již všem známého modelu, který je znám svou pohodovou sestavitelností. Nyní máme před sebou model výškové stíhačky, která měla přepracovaný kryt motoru, směrovku a poháněná byla motorem DB 605AS.

Stavebnice

Je balena do charakteristické krabice. Ke koupi nás láká krásnou kresbou letícího stroje na nočním nebi.

Stavebnice Bf 109 od Eduardu není úplnou novinkou. V krátkosti se podíváme co v krabici nalezneme.

Výlisky

Ve čtyřech rámečcích ze světle šedého plastu nalezneme cca. 203 dílů, v rámečku z čirého plastu 10 dílů.

Součástí rámečku H jsou díly jako jsou kryty podvozku, disky kol, pneumatiky, podvozkové nohy a díly podvozkových šachet. Dále jsou v rámečku díly interiéru kabiny a ovládací prvky, přídavná nádrž, závěsník pumové výzbroje, vrtule, vrtulový kužel a pumy.

Rámeček I nese díly stabilizátorů, výškovek, směrových kormidel, klapky na kterých jsou stále propadliny. Další díly v rámečku jsou mřížky chladičů, klapky zakřivení výstupu vzduchu z chladičů, hlavně výzbroje, kanónové gondoly pod křídla, křidélka a sloty. Jako poslední v rámečku nalezneme ostruhy, výfuky bez krytů a s kryty.

V rámečku N/K jsou umístěné díly křídel. Zde není co vytknout, jediná vada je na dílu křídla s pitotovu trubicí, kde chybí jedna její část, tu ale hravě nahradíme třeba drátkem. Díly jsou opatřeny rytím a nýtováním.

Další rámeček nese označení A/C. V něm jsou umístěny díly které tvoří kryty motoru s otvory pro palubní zbraně, vrtule pro verzi AS, poloviny trupu, směrovku, pneumatiky kol, disky kol sání k turbokompresoru,

Čiré díly

V rámečku U jsou umístěné čiré díly prosklení pilotního prostoru a zaměřovače.

Návod a obtisky

Návod je takový na jaký jsme si již od tohoto výrobce zvyklí. Takže jen pro neznalé shrnu, historie předlohy která se zabývá všeobecně typem letounu, zde postrádám pojednání o verzi která je obsahem tohoto přebalu - nástřel dílu/ modře podbarvené díly při stavbě nepoužijeme + odkazy na barvy značky Gunze a Mission models paints - deset stran stavebního postupu...

a posledních šest stran je věnováno markingům.

  1. Camo. A Bf 109G-6AS, Hptm. Friedrich-Karl Muller, 1./NJGr. 10.
  2. Camo. B Bf 109G-6AS Stab I/JG3.
  3. Camo.C Bf 109G-AS Hptm. Horst Carganico, I./JG 5.
  4. Camo.D Bf 109G-6AS, Oblt. Manfred Dieterle, 2./JG 2.
  5. Camo.E Bf 109G-6AS Uffz. Heinz Zimmermann, 6./JG 27.

Na poslední straně návodu je znázorněné umístění popisek. Zde je stále chyba umístění obtisků S31,32 / S37,38 stupnice vysunutí klapek

Obtisky pocházejí z dílny Eduard a vypadají velmi hezky. Uvidíme, jak se s nimi bude pracovat a jak budou reagovat na vodičky.

Lepty

V barevné leptané planžetě jsou umístěny díly palubní desky jež má přístroje opatřené zasklením, další ovládací prvky a pulty. Dále poutací pásy, mřížky chladičů, kryty výfuků a šablonku pro narytí krytek před větrný štítek.

Závěr

Máme před sebou další variantu tohoto všem známého stroje v jeho další variantě, kterou si můžeme obohatit sbírku těchto letounů.

Jiří 'Novis' Novák

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.