1/48 P-51D-5 Chattanooga Choo Choo – Limited edition – Eduard

19.10.2019 - 1 443 přečtení

11134-art_eduart_z1

Ten první z řady... aneb firma Eduard se vrhla zkrotit Mustanga. Vyhodí ji ze sedla?

Vyšlechtěný hřebec z Obrnic

Jiří "Novis" Novák

11134-art_eduart_z1

Model:P-51D-5 Chattanooga Choo Choo"
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 11134

Úvodem

North American P-51 Mustang byl jednomístný stíhací letoun dlouhého doletu, který během druhé světové války sloužil na straně spojenců. Jednalo se o jeden z nejúspěšnějších typů stíhacích letounů.

Většinou doprovázel bombardéry při náletech na Německo a spojencům pomohl získat vzdušnou převahu. Byl nasazen i v Tichomoří proti Japonsku.

Stavebnice

Je balena do charakteristické krabice. Ke koupi nás láká krásnou kresbou letícího Mustanga. V krabici nalezneme pět rámečků ze světle šedého plastu jeden rámeček z čirého plastu, planžetu s lepty, obtiskový arch, návod a aršík se stříkacíma maskami.

Výlisky

Stavebnice P-51 od Eduardu je naprostou novinkou. Podíváme se, jak tato zbrusu nová stavebnice vypadá.

Součástí rámečku B jsou díly křídla, tedy jeho spodní části a dvou dílů horní části. Z vnitřní strany horních dílů křídel vidíme, že v prostoru zbraňových šachet je to připraveno pro doplňkovou sadu, tedy ztenčením plastu v tomto místě.

Dále jsou v rámečku křidélka, klapky, stabilizátory a výšková kormidla. Díly jsou opatřeny nýtováním v místech, jako na skutečném stroji, protože v některých částech byli nýty přetmeleny a přebroušeny.

Rámeček D nese díly obou polovin trupu, které jsou stejně jako křídlo opatřené nýtovými řadami. Při procházení článku v časopisu Modelář jsem viděl upozornění na propadliny na trupu v místě chladiče. Já tyto propadliny nenašel. Dále je v rámečku směrové kormidlo a dva díly zvýšeného kýlu směrovky.

V rámečku F jsou umístěné díly nesené výzbroje jako rakety HVAR, které jsou odstříknuty se závěsníky a jejich stabilizátory, které jsou v tomto rámečku samostatně, raketomety Bazooka rocket tubes 4,5", těla pum 227 kg a jejich stabilizátory a přídavné nádrže, kovové pro 284 litrů a z tvrzeného papíru pro 409 litrů. Na dílu velkých nádrží jsem našel kazy v podobě zvrásčelého plastu.


Dalším je rámečkem G. Ten nese díly hlavních podvozkových šachet, vnitřní konstrukce šachty ostruhy, která je spojená s kryty šachty ostruhy, kryty hlavního podvozku. Dále jsou v rámečku podvozkové nohy, kola podvozku s naznačením dezénu a ostruhové kola. Dále výfuky se zahloubeným ústím, náběžné hrany s výstřelnými otvory, ústí sání vzduchu k chladiči, vstup vzduchu ke karburátoru a výstup vzduchu z chladiče, na kterém jsem nalezl propadlinu.


V rámečku H nalezneme díly podlahy pilotního prostoru, bočnice pilotního prostoru,palubní desky. Dalšími díly jsou listy vrtule, na kterých jsem také nenašel vtoky jak bylo avízováno v Modeláři, nádrž, pancéřová přepážka za sedačku pilota s hlavovou opěrkou, sedačka pilota, pedály nožního řízení, knipl a vrtulové kužely. Na dílu H60 ukazatel přijímače jsem také našel vtok, který bude potřeba vyplnit tmelem a vybrousit

Čiré díly

V rámečku A jsou umístěné čiré díly prosklení pilotního prostoru, křídelní identifikační světla, zaměřovače, který má na skle dělící rovinu a zpětná zrcátka.

Návod a obtisky

Návod je takový na jaký jsme si již od tohoto výrobce zvykli. Takže jen pro neznalé shrnu - nástřel dílu + odkazy na barvy značky Gunze a Mission models paints - deset stran stavebního postupu...

a posledních šest stran je věnováno markingům.

  1. Camo. A s/n 44-13535, Lt. Edward F Pogue.
  2. Camo. B s/n 44-13984, č94, Lt Clarence Botersky.
  3. Camo.C s/n 44-13298, č.38, Capt. Fredie F. Ohr.
  4. Camo.D s/n 44-13783, Lt.Irving Snedeker.
  5. Camo.E s/n 44-13677, Lt. William G. Cullerton.
  6. Camo.F s/n 44-13893, Lt.Thomas P.Smith.

Obtisky pocházejí z dílny Eduard a vypadají velmi hezky.

Lepty

V barevné leptané planžetě jsou umístěny díly palubní desky jež má přístroje opatřené zasklením, další ovládací prvky a pulty. Dále poutací pásy, mřížky chladiče a prostoru vstupu vzduchu ke karburátoru.

Eduard vs Tamiya

Výlisky Tamiya jsou někdy z roku 1995 kdy se jednalo o naprostou špičku. Její snadná sestavitelnost a nevelké množství dílů byly trochu degradovány obtisky, které mají vcelku silnou vrstvu krycího laku.

Nová stavebnice Eduard je oproti modelu Tamiye více propracovaná a nese více detailů jak v podobě nýtovaného povrchu, odvrtaného ústí výfuků, detailů podvozkových šachet a interiéru pilotního prostoru. Tamiya má oproti Eduardu lépe řešený prostor chladiče.

Při porovnání hlavních dílů obou stavebnic mezi sebou jsem zjistil jak je vidět i na fotkách, že Eduard má o cca. 1 mm delší trup v přední části a části vstupu vzduchu k chladiči a stejně tak větší rozpětí křídel oproti modelu Tamiye. Jinak jsou díly rozměrově stejné.

Oproti stavebnici od Tamiye nabízí Eduard již v základu stavebnice leptané doplňky a stříkací masky.

Závěr

Na závěr mohu říci, že jsem již viděl několik těchto stavebnic již sestavených a vypadají velmi dobře. V Obrnicích odvedli opět dobrou práci.

Jiří "Novis" Novák

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.