1/48 Plechové doplňky na Fw 190 A-8 – EDUARD

10.7.2019 - 1 117 přečtení

DSC_0816

Plechy na "eduardího fokouše" Fw 190 A-8...

Plechy a zase plechy

Robert Szwarc

Pro svůj model vydal Eduard dvě sady plechů. Přistávací klapky a sadu určenou pro vylepšení podvozkových šachet a jejich krytů. Obě tyto sady jsem použil při stavbě Fw 190-A2 a jelikož jsou stejné, budu vycházet ze svých zkušeností. Prvně se koukneme na klapky, takže ..

48 993 1/48 Fw 190A-8 landing flaps

Název:Fw 190A-8 landing flaps
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 48 993

V balení najdeme jednu leptanou planžetu a stavební návod. Klapky jsou vyleptané zvlášť, velká výhoda při lepení a stříkání. Návod nám přesně říká co máme odřezat a co obrousit. Osobně si prvně složím vnitřní klapku, kterou potom přikládám pro kontrolu, zda jsem daný díl obrousil dostatečně. Samotné klapky nejsou na ohyb složité a ani tak velké, aby jste si museli kupovat drahé ohýbačky. Postačí vám pevný podklad a tvrdé, nejlépe kovové, pravítko.

Na fotkách jsem zachytil jednotlivé kroky při ohybu vnitřní klapky, kterou po slepení polovin křídel vlepíme do předem nachystaného místa. Vnější klapky složíme a nastříkáme zvlášť. Takto nachystané klapky nalepíme na model až na závěr stavby, jinak by jste si je stejně urvali při manipulaci. Klapky jsou jednoduché, takže je zvládne i méně zkušený modelář. Hlavně otevřené klapky model posouvají do úplně jiné kategorie.

48 992 1/48 Fw 190A-8

Název:Fw 190A-8
Výrobce: Eduard
Měřítko: 1/48
Kat. č.: 48 992

Jedna planžeta plechu a stavební návod nám pomůže vylepšit podvozkové šachty. Po slepení dvou polovin křídel vznikne spára na vnitřní straně podvozkové šachty. Máme možnost tmelit nebo dělat, že tam spára prostě byla. Kdo si koupí sadu, má vyhráno.

Celou stěnu, až na malý kousek, oblepíme jednotlivými plechy a tím spára zmizí a ještě se šachty detailně vylepší. Viz foto níže (sice to nejsou šachty Fw 190 A-8, ale šachty jsou takřka stejné).

Z leptaného plechu můžeme dále nahradit kryty podvozkových noh a vyhazovače nábojů, jak v křídle tak i v podvozkových šachtách. Sada také umožní vylepšit prostor za opěrkou hlavy pilota, tak i čelní štítek. Jak je zvykem, tak i tady najdeme placatou kabeláž, která se dá použít pouze v případě, že nemáte olověné drátky, vteřinové lepidlo a trochu času.. :)

Na závěr

Pro stavbu jsou obě sady velkým přínosem. Klapky jsou parádní doplněk a model tak bude vypadat úplně jinak. Ale i druhá sada je dobrým pomocníkem při stavbě, hlavně pro ty, co si potrpí na detaily a neradi tmelí málo přístupná místa.

Přeji příjemnou stavbu a plechům zdar :)

Robert Szwarc
SPL Liberec

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.