Modelář únor 2019

15.2.2019 - 572 přečtení

2019-03-0

Ve středu 13. února 2019 vyšlo únorové číslo časopisu Modelář pro rok 2019. Na stáncích k dostání od pátku 15.2.2019.

Modelář únor 2019

Petr 'DeSnek' Pastera

Vybíráme z obsahu:

AV-8A Matador (1:72)

2019-03-30_31

Dvaasedmdesátkový AV-8A Harrier je třetí verzí z výlisků z nových forem, které vznikly v roce 2013. V přebalu zaměřeném na AV-8A byly nové rámečky umožňující stavbu americké varianty. Stavebnice má obstojné detaily, i když některé partie jsou mírně zjednodušeny. Ačkoliv stavebnice není na technologické špičce, je to každopádně nejlepší Matador v libovolném měřítku a tvoří tak vhodný základ pro další modelářskou práci. Rozhod jsem se Harrier postavit jako čistou krabičku s několika doplněnými detaily, které jsem měl po ruce.

Zamrzlý (1:35)

2019-03-36_37

Před časem jsem byl požádán, abych postavil model Tigeru počáteční produkce používaný 502. schwere Panzer Abteilung v okolí Leningradu. Pořídil jsem si proto stavebnici firmy Dragon této konfigurace, nahradil vinylové pásy článkovými Friul a doplnil soustruženou anténu a hlaveň kulometu. Stavebnici znají asi všichni, kdo častěji stavějí modely německé bojové techniky, patří mezi ty vůbec nejlepší na trhu. Jsem zvyklý vylepšovat stavebnice o doplňky, ale v tomto případě to vůbec nebylo třeba. Stavba byla jednoduchá a bezproblémová.

Fairey Firefly Mk.I (1:48)

2019-03-46_47

Krátce po začátku nového tisíciletí vznikla short-runová čtvrtková stavebnice Fairey Firefl y firmy Grand Phoenix, která obsahovala na svou dobu nezvykle vysoké množství odlitků. Nějakou dobu o ní nebylo slyšet, ale pak se objevily stejné výlisky přebalované tuzemskou firmou AZ model. Zhruba před pěti léty vydala firma Special Hobby další stavebnici Fairey Firefly a následovala spousta přebalů zaměřených nejen na označení, ale i různé verze. Hlavní díly stavebnice měly původ v ruční předloze a drobné již vznikaly ve 3D. No a nakonec čínský Trumpeter obohatil v roce 2018 modelářský trh o nejnovější čtvrtkovou stavebnici Firefly. I když kvalita technologie tohoto výrobce pomalu stoupá, modely většinou mají tvarové chyby. Proto jsem byl zvědavý, jak se výrobce popasoval s tímto typem. K dispozici jsem měl již leptané sady Eduard na interiér a exteriér, což bývá považováno za základ ke stavbě.

Messerschmitty po česku (2)

2019-03-68

Na podzim loňského roku byla na trh uvedena firmou Eduard nová stavebnice letounu Avia S-99/C-10, která vyvolala vlnu zájmu o poválečné Messerschmitty Bf 109G československého letectva. I když je historie těchto letadel poměrně dobře známá, najdou se v ní překvapivé detaily. Navíc se některá po léta tradovaná tvrzení jeví ve světle nových poznatků přinejmenším nepravděpodobná.

Rubrika Časopis Modelář, Knihy/publikace | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.