Eduardí doplňky pro modely F-101B a RF-101C v měřítku 1/48

5.2.2019 - 1 313 přečtení

eduard_logo

V dnešní recenzi se podíváme na doplňky od firmy Eduard pro modely F-101B a RF-101C od Kittyhawku v měřítku 1/48...

Eduardí doplňky pro modely F-101B a RF-101C v měřítku 1/48

Oto "Otisaq" Drobík

Doplňky pro F-101B

Název: F-101B interior
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 49941

V balení najdeme dvě planžety, jednu barevnou a jednu nebarvenou a také malou čirou folii. Barevná planžeta je shodná s vydáním "Zoom". Na barevné planžetě je drobný rastr, ale myslím, že to není nic zásadního. Lepty řeší palubní desky a boční panely v kokpitu. Soutisk je Eduardí standard, kdy je vidět lehký rastr, ale po laku by to mělo zmizet. V balení najedeme průhlednou folii, který obsahuje HUD a hlavně průhlednou přepážku, která rozděluje kokpit na dvě části. Druhá leptaná planžeta je nebarvená a řeší sedačku a také výrazně zvyšuje detailnost překrytu.

Důležité upozornění - v sadě NEJSOU pásy na sedačku, očekávám, že je plánuje Eduard vydat později.

Název: F-101B exterior
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 48979

U exteriérové sady najdeme jen jednu velkou nebarvenou planžetu. Díly se zaměřují primárně na dvě části modelu: doplňují množství kabelů v šachtách a na podvozkových nohou. Dále se díly zaměřují na výrazné vylepšení vnitřku brzdných štítů. Dále je v zde díl s prstencem přídavného spalování.

Název: F-101B TFace 1/48
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: EX632

Masky jsou vyřezané na poměrně velký arch kabuki pásky. Masky kompletně řeší překrytí čirých dílu a jak je standardem, najdeme zde vyřezané masky pro zakrytí "pneumatiky" a jednodušším nastříkáním disků kol.

Doplňky pro RF-101C

Název: RF-101C interior
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 49939

Interiérový set se u jednomístné průzkumné verze F-101 samozřejmě liší od dvoumístné verze. To se projevilo v sadě, najdeme zde pouze jedny boční panely a palubní desku, ale zas je zde velký lept, který zvyšuje detailnost míst za kokpitem. Stejně jako sada pro dvoumístnou verzi se zde nenachází pásy na sedačku!

Název: RF-101C exterior
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 48978

Exteriérová sada obsahuje jednu velkou nebarvenou planžetu s leptanými díly. Na první a i druhý pohled je velmi podobná a většina dílu stejná jako se sadou pro dvoumístnou verzi. Najdeme dva hlavní rozdíly: tvar prstence přídavného spalování má jiný tvar a dále u této sady najdeme vylepšení pro vnitřní část krytů hlavního podvozku.

Název: RF-101C/G/H TFace
Měřítko: 1/48
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: EX630

Masky jsou o něco menší než v případě dvousedadlové verze F-101. V balení najdeme kromě masek na kabinu a kola také masky pro kryty fotoaparátů v nose letounu.

Závěr

Na leptaných dílech a maskách pro nově vydanou rodinu letounu F-101 od firmy KittyHawk jsem nenašel zásadní chybu a firma Eduard se drží svých standardů, kdy k novému modelu vždy vydá sadu interiérových, exteriérových dílů a masek.

V době psaní této recenze nebyly k dispozici ještě leptané pásy. Celkově sem k tomu kritický. Na jednu stranu chápu a beru, že je dobře, že Eduard vydává ocelové pásy zvlášť. Někdo může chtít jen pásy a vylepšit pouze sedačku.

Na druhou stranu nevidím důvod, proč tyto pásy nepřibalovat do velké interiérové sady. Proč bych si jako modelář koupil velkou interiérovou sadu a nekoupil k tomu pásy? Navíc, když interiérová sada vylepšuje část sedaček. Nevím, nevím, nevím... maximálně pokud by byly vynikající už ve stavebnici.

Oto "Otisaq" Drobík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:48, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.