100 let Velké války 1914 – 1918

6.6.2018 - 948 přečtení

800px-Wappen_Kaiser_Franz_Joseph_I (1)

6. 6. 1918 - Končí třetí bitva o Aisne

6. 6. 1918 - Končí třetí bitva o Aisne

Ondřej "Ondrouš" Mokrý

Dnešním dnem končí třetí bitva o Aisne, německý pokus o obsazení hřebene u Chemin des Dames dříve, než se americké posily stihnou rozvinout na bojišti. Němci dnes obsazují vesnici Bligny a přilehlé výšiny jihozápadně od Remeše, ty se však ještě téhož dne vracejí do britských rukou po úspěšném protiútoku. Série dalších spojeneckých protiútoků míří na německé linie zejména v oblastech, kde jsou německé jednotky nejblíže k Paříži. Ačkoli se na počátku bitvy podařilo Němcům překvapivým útokem prolomit řídké spojenecké linie, ke konci května zajmout 50 000 mužů a 800 děl, po dnešních těžkých protiútocích německé velení rozhoduje o zastavení operací.
 
Nad Paříž míří další nálet bombardérů Gotha. Spojenci oplácejí stejnou mincí a jejich bombardéry míří nad Coblenz.
 
Na východní frontě obsazuji protibolševické síly plukovníka Semjovona Gurks 150 kilometrů severovýchodně od města Borsia.
 
Dva sestřely, jeden samostaně a jeden sdílený, pro Edwarda Mannocka: Fokker D.VII nad Ypres odpoledne, Pfalz D.III nad Roulers večer.
 
Německá UB 107 torpédovala v Severním moři holandský pasažérský parník Koningin Regentes, plující pod vlajkou Červeného kříže. Loď sloužila pro výměnu zraněných válečných zajatců obou stran. Při jejím potopení zahynulo 7 lidí.

 

Za pomoc děkujeme Ing. Josefu Žákovi.

 

A1 Aisne map
A2 Chemin des Dames ridge
A3 Third_Battle_of_the_Aisne_German_Infantry
B1 Gotha raid od Paris
C1 Siberian army
D1 HS_Koningin_Regentes

Rubrika 100 let Velké války | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.