1/72 Obtisky The Mersu a The Hellcat – Armycast

23.1.2018 - 2 193 přečtení

armycast-1486305910

Ne moc známé kamufláže pro známé stroje 1/72

1/48 je fajn, ale pro některé je 1/72 fajnější

Jan Starý

The Hellcats

Název: The Hellcats
Výrobce: Armycast
Měřítko: 1/72
Kat. č.: ACD72020

Obtisky nabízí celkem 9 kamuflážních schémat. Americké stroje lze udělat 2, jeden s bílou hvězdou a druhý s hvězdou s červeným pruhem. Ostatní stroje jsou každý jiný a je tedy možné je udělat všechny. V případě, že by měl modelář navíc hvězdy, například ze stavebnic Eduard, tak se nabízí udělat více amerických strojů. Arch nabízí mimo amerických strojů ještě dva francouzské stroje (jeden z Vietnamu a druhý z Indočíny) a dva stroje z Uruguaye.

Místy je rozpitá modrá barva a u obtisku kočky chybí část červené barvy. Soutisk je bezvadný. Na některých obtiscích je vidět lem, způsobený bílou podkladovou barvou. Na zvětšeninách je vidět v černé barvě neostrost. Všechny tyto vady považuji v tomto měřítku za zanedbatelné.

V návodu jsou drobné chybičky. U kamufláže B je označen obtisk číslo 2 a správně má být 14. Kamufláž F má na dvířkách podvozku obtisk číslo 45. V archu je správně černé "S", ale v návodu řádil tiskařský šotek a je tam bílá "22".

The Mersu

Název: The Mersu
Výrobce: Armycast
Měřítko: 1/72
Kat. č.: ACD72021

K těmto obtiskům už není moc co napsat. Do detailu je popsal kolega ve svém článku v měřítku 1/48. Kromě měřítka jsou kamuflážní schémata naprosto totožná.

Soutisk je parádní. Modrá barva je místy rozpitá. Černý tisk je lehce "zubatý". V článku také kolega popisuje jejich aplikaci a chování v různých situacích.

Shrnutí

Obtisky rozhodně stojí za to. Nabízí neokoukané stroje. Některé obtisky jsou sice k dispozici u jiných výrobců, ale s osobní zkušenosti vím, že je jejich kvalita velmi špatná a ArmyCast udělal výborný krok, když nabídl tyto obtisk.

V tomto měřítku bych výše uvedené vady bral hodně s rezervou, protože po aplikaci washů a filtrů nebudou téměř znatelné.

Jan Starý

Redakce ModelWebu děkuje firmě Armycast za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika ArmyCast, Letadla - 1:72, Letadla - Obtisky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.