e-day 2017 – fotografie ostatních modelů a atmosféra

7.10.2017 - 1 903 přečtení

21192119_1786489741365965_5507554002523535446_n

V posledním příspěvku na téma e-day 2017 se podíváme na fotografie ostatních modelů a také na atmosféru výstavy.

e-day 2017

Petr "Chmell" Chmelík

Jak jsem již zdůrazňoval v předešlých příspěvcích (e-day 2017 – fotografie modelů letadel a e-day 2017 – fotografie modelů bojové techniky) výstava e-day změnila po jedenácti letech místo konání. Nebylo to poprvé a znovu to přineslo spoustu emocí.

Poprvé se e-day představil v roce 2000 v Plzni. Přesněji na Armádní střelnici v Lobzích. Zde setrval po čtyři roky. Prostor si mnozí pamatují neb se tam také pořádala výstava PilsenKIT. Po tomto zdařilém rozjezdu se výstava přesunula do Prahy. Ročník 2005 se tedy uskutečnil na výstavišti v Holešovicích. Z tohoto ročníku si pamatuji výhru našeho klubu s nejlepší prezentaci (E-day 2005 - Nejlepší klubová prezentace) a doslova bitvu o raut po skončení akce.

Odchod z Plzně poprvé rozpoutal živou diskuzi na fórech a nejinak tomu bylo i v roce 2006 když se "soutěž" přesunula do podzemních garáží nákupního střediska Butovice. Pokud mi paměť neklame, kritizováno bylo snad vše krom parkování :-D . Od vyhlašování v restauraci u prvního ročníku, špatného osvětlení, přes zápach z klobás a aut až po smrad z lodiček. Které v bazénku prováděly manévry a střelbu za kterou by se nemuselo stydět lecjaké mezinárodní cvičení severoatlantické aliance. Ale poťme zpátky k "soutěži". Proč ty uvozovky, říkáte si. Dle mého právě díky prostředí ztratila akce e-day punc něčeho prestižního z pohledu vystavování modelů. Často jsem slýchal hlasy "pojedu raději vystavovat do Maďarska. Je tam krásné prostředí a jakékoliv ocenění je prestižnější než to co bych získal tady". A tak se e-day stal pro většinu jen prodejním veletrhem s výstavou modelů jako okrajovou záležitostí. Postupem let si již nikdo na nic moc nestěžoval a třeba špatné osvětlení bylo vyřešeno přesunutím stolů a přidáním dalších svítidel.

Jaké pak nastalo překvapení, když pořádající firma Eduard zveřejnila, že ročník 2017 se bude konat v nových prostorech. Za nové místo byl vybrán TOP hotel na Pražském Chodově.

Změna místa konání byla okamžitě kvitována valnou většinou modelářů a očekával se obrat k lepšímu. K tomu také mělo dopomoci zkrácení akce z dvoudenní na jednodenní. Tedy návrat do let 2000-2005.


Výstavu v nových prostorech jsem si nemohl nechat ujít, i když jsem poslední dva ročníky vynechal. Když jsem dorazil cca 20 minut po otevření k hlavnímu vchodu, nestačil jsem se divit. "Dlouhá" fronta dychtivých modelářů a trochu nevěřícní návštěvníci hotelu především z Asie. Přes frontu jsem se dostal velmi rychle neb jsem členem "Králičí smečky" a i vstupenkový model jsem dostal.

A pak již nastal průzkum nových prostor. Nebýt perfektní organizace a především mapky nenašel bych asi ani hlavní sál. Po krátkém zorientování jsem zhodnotil, že výběr místa nebyl zrovna ideální. Především světlo v malém sále bylo šílené. Mnoho modelářů volilo k přisvícení mobilní telefon nebo malou kapesní baterku. Ani ovzduší nebylo ideální a kolem jedenácté jsem v této místnosti vydržel pouhých 15 minut. A i za tak krátký čas jsem odcházel jako bych navštívil saunu. Velký sál byl na tom o trochu lépe, i když ne z pohledu osvětlení. Diskuze, kotel ani představení nových modelů jsem bohužel neslyšel. Ten kdo neseděl přímo před pódiem nebo nestál poblíž, měl prostě smůlu. Já jsem se při debatě pánů Šorela a Velce pohyboval u prezentace modelů pana Pádára a neslyšel jsem :(

Obchodníků bylo jako vždy velké množství i když díky internetu to již není to pravé vzrušení z nákupu. Novinky jsou většinou prezentovány již před výstavou a slevy jsou také běžnou záležitostí. Ale stále to táhne, co kdyby přeci jen se objevilo něco nového a nečekaného.

Jídlo v místní restauraci nemohu hodnotit neb jsem využil jiné pohostinství v nedalekém okolí. A atraktivitu hotelu samotného již vůbec ne, neb vybavování hotelových interiérů je moje práce.

Doufám, že firma eduard najde vhodné a důstojné místo, aby akce nebyla jen veletrhem s výstavou, ale výstavou, soutěží s možností nákupu.

A není to o počtu vystavených modelů, ale o prestiži soutěže samotné.

Petr 'Chmell' Chmelík
KPM Plzeň

Rubrika Soutěže, Zprávy | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.