1/32 – UH-72A Lakota – Revell

6.2.2017 - 2 669 přečtení

Lakota01

Německý Revell v těchto dnech vydává v měřítku 1/32 model helikoptéry UH-72 A Lakota. Jaký je?

Lakota

Roman "Travis" Henych

Název: UH-72A Lakota – personal + material transport version
Výrobce: Revell
Měřítko: 1/32
Kat. č.: 04927

Předloha

Eurocopter UH-72 Lakota je lehký dvoumotorový víceúčelový vrtulník s čtyřlistým nosným rotorem. Jedná se o vojenskou variantu civilního vrtulníku Eurocopter EC 145. Výrobcem je American Eurocopter, divize společnosti EADS North America a člen evropské skupiny Eurocopter. Vrtulníky byly na trh uvedeny jako výsledek amerického vojenského programu LUH (anglicky Light Utility Helicopter, lehký užitkový vrtulník). Výrobce získal v říjnu 2006 kontrakt na výrobu 345 kusů, které mají nahradit zastaralé vrtulníky Bell UH-1 Iroquois a Bell OH-58 Kiowa v americké armádě a Národní gardě.
National_Guard_Unveils_New_Lakota_Helicopters_at_Fort_Indiantown_Gap Autor: Photo by Army Pfc. Coltin Heller – http://www.defenselink.mil/news/newsarticle.aspx?id=50543, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7080669

Author Photo by Army Pfc. Coltin Heller
Zdroj: Wikipedie

Balení

Model vrtulníku je dodáván v krabici o rozměrech 43x24,5x11 cm v nádherném černém designu firmy Revell, s kresbou dvojice letících Lakot. Karton krabice je střední tvrdosti, na můj vkus a s ohledem na velikost modelu bych si představoval tužší box, který by obsah lépe chránil při přepravě a skladování.

Obsah

V krabici nalezneme 20 stránkový barevný návod, obtiskový arch a v několika sáčcích zabalené rámečky s díly. Rámečků je celkem 12, jsou v různých barvách vč. 2 ks čirých. Dílů – jak praví box stavebnice, je pak 204. Ve skutečnosti však je to počet, který použijeme pro stavbu transportní verze. Stavebnice však obsahuje i díly pro medievac verzi, kterou zcela jistě výrobce vydá v budoucnosti.

Díly

Díly jsou vylisovány ze středně tvrdého plastu šedé a bílé barvy, jsou ostré, detailní, bez stop vyhazovačů z formy, nedostřiků nebo vad. Díly jsou v kombinaci negativního rytí a pozitivních nýtů. Model obsahuje detailní interiér včetně sedaček. Osobně se mi velmi líbí provedení okének – ta jsou vložena do trupu (nebo dveří) a z druhé strany jsou zafixována vnitřním obložením trupu či dveří. Jednoduše geniální, ale realizovatelné pouze ve větších měřítcích.









Průhledné díly jsou krystalicky čisté.

Některé díly by si, i přes svoji detailnost přímo ve stavebnici, zasloužili nahrazení plechařinou, namátkou třeba řezače drátů, některé povrchové detaily a kokpitu by jistě slušely barevné palubky či poutací pásy. Vznesl jsem dotaz na firmu Eduard a bylo mi zodpovězeno, že se na Lakotu „něco chystá“. Nechme se tedy překvapit.

Návod

Návod na 20 stranách obsahuje bezpečnostní pokyny, barevný klíč v barvách Revell, rozkreslení dílů v rámečcích vč. označení těch, které nepoužijeme, přehledný stavební postup a vyobrazení 2 kamufláží strojů, které jsou stavebnicí nabízeny.

Obtisky

Obtiskový arch nabízí provozní popisky včetně několika výstražných tabulek do kokpitu + kamuflážní označení.

Kamufláže

První nabízenou kamufláží je trojbarevná Lakota US Army ze základny v Německu z roku 2015. Druhá kamufláž je celozelená Lakota US Army pozorovací jednotky dislokované opět v Německu, také z roku 2015

Suma sumárum

Lakota je výrobci poměrně opomíjený model a jsem rád, že v měřítku 1/32 vůbec vznikl. Já osobně bych si k dokonalosti představoval pouze možnost otevřených dveří pilota a kopilota, ale to je drobnost, se kterou si zručný modelář jistě poradí. To, jak se model bude stavět, si osobně ověřím, ale po zkoušení několika dílů „nasucho“ se domnívám, že půjde o pohodovou stavbu na kterou se už teď těším a jakmile dorazí zmiňované plechy, ihned se do ní pustím. Stavbu budete moci sledovat na ModelFóru.

Roman „Travis“ Henych

Redakce ModelWebu děkuje dovozci značky Revell, firmě Corfix, za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Corfix, Novinky, Revell, Vrtulníky - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.