1/72 – BMPT Terminator – Zvezda

31.1.2017 - 3 079 přečtení

terminator

Horká novinka v měřítku 1/72 od ruského výrobce f. ZVEZDA je stroj BMPT Terminator.

БМПТ Терминатор

Roman "Travis" Henych

Název: ˂˂ TERMINATOR˃˃ Russian Fire Support Combat Vehicle
Výrobce: Zvezda
Měřítko: 1/72
Kat. č.: 5046


Předloha

BMPT Terminator je nový stroj ruské armády. Pro jeho představení obligátně doporučím Wikipedii, ale také jsem na stránkách Armádních novin našel pěkný článek i s videem.

Bmpt_REA_2009 Zdroj: Wikipedia


Balení

Stavebnice je zabalena v krabici, který je poslední dobou typický pro firmu Zvezda: V barevné krabici z měkčího kartonu s bočním otevíráním je vsunuta další, z hnědého a velmi tuhého kartonu s otevíráním z vrchu. Takto balený model jsem poprvé zaznamenal u stavebnice Topolu a ač jsem mu ze začátku nepřišel na chuť, s odstupem času jsem svůj názor změnil. Tento systém balení optimálně chrání obsah při přepravě a skladování.


Obsah

Obsahem krabičky tvoří 5 rámečků s díly, šestý, samostatně vložený díl v podobě korby a návod. Obtisky stroj neobsahuje.


Díly

Po, jako máslo, měkkém plastu, se kterým jsme měli tu čest například u Mi-26 nebo Mi-24 naštěstí není ani památky. S výjimkou pásů (viz dále) jde o standardně tvrdý a příjemně opracovatelný plast. Při podrobné prohlídce dílů jsem nenašel žádné vady, otřepy, staženiny, výhřezy či jiné vady.





U kulatých dílů (ŘS) jsem našel mírné přesazení polovin forem, domnívám se však, že bude lehce odstranitené běžným začištěním. Detaily jsou ostré a jasné. Stroj obsahuje díly a části tzv. „slat armor“, které jsou na měřítko a možnosti stříkání plastu provedeny velmi slušně a přiměřeně.

R1_5

Je ale jasné, že plechařina to není a nikdy nebude, ale tento nedostatek bude jistě brzy některým z dalších výrobců brzy odstraněn. Zvláštní kapitolou jsou pásy stroje. Jsou odstříknuty v celku, ale zatímco jejich rámeček je z normálního plastu, pásy jsou z měkčeného plastu, Jsem zvědav, jak budou při stavbě reagovat na lepidlo a barvu a jak se s nimi celkově bude pracovat.


Návod

Návod je v podobě černobílá přehnuté Á trojky a Á čtyřky, celkem tedy 6 stran formátu A4. Stavební postup je vyobrazen logicky a přehledně. Barevný klíč je udáván ve standardu syntetických barev Humbrol.


Kamufláže

Stavebnice nabízí 3 kamuflážní schémata. Bohužel však, to nejatraktivnější z nich s šikmými maskovacími pruhy (trochu ála "urban" maskování) však zobrazuje stroj pouze z bočních stran, nikoliv z vrchu. Díky Tomáši Studenému z MN Modelář jsem měl možnost podívat se do stavebnice 1/35 stejného výrobce stejného stroje a ejhle, stejná chyba. Rekonstrukce podle fotek bude zřejmě docela problém, zbývá tak jen alternativa v podobě shlédnutí návodu jiného výrobce, pokud ten bude mít v nabídce zrovna tuto kamufláž.


Suma sumárum

Díky tomu, že Zvezda má zdroje k předloze rovnou doma, je veliká pravděpodobnost, že model bude odpovídat reálné předloze. Nakolik si v tento okamžik nedokážu odhadnout, ale jsem rád, že je tento velmi sexy stroj možno sestavit v "mém" (jo, já vím, úpadkovém...) měřítku. Bravo Zvezda! A vy se těšte na stavbu, která bude následovat.


Roman „Travis“ Henych


Redakce ModelWebu děkuje dovozci stavebnic Zvezda, firmě Corfix, za poskytnutí vzorků k recenzi.


Rubrika Corfix, Technika - 1:72, Technika - Náhledy do krabiček, Zvezda | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.