1/72 MiG-23MLD – Kovozávody Prostějov

15.10.2016 - 5 683 přečtení

kovozavody_logo.gif

Kovozávody vydaly další verzi bedny...

Bedna potřetí

Petr DeSnek Pastera

KPM0070_box
Název: MiG-23MLD Flogger-K
Měřítko: 1/72
Výrobce: Kovozávody Prostějov
Kat. číslo: KPM 0070

Předloha

MiG-23ML (Izd.23-12, Flogger G) vznikl vývojem z původního MiG-23M, oproti kterému doznal určitých vylepšení. Vedle lehčího a méně žravého motoru dostala verze ML výkonnější střelecký systém S-23ML s novým radiolokátorem, plynovou turbínu pro start motoru, podvozek o větší výšce, rozšířená možnosti nesené výzbroje a další vylepšení. Na první pohled viditelnou změnou, která verzi ML odlišuje od předchozích M a MF, je nová směrovka bez dlouhého předkýlu.

Dalším vývojem typu MiG-23ML vznikly verze MLA, resp. MLD, která je předlohou této stavebnice. MiG-23MLD měl vylepšenou aerodynamiku, nový systém řízení palby a velké výmetnice klamných cílů na horní části trupu, které jsou vizuálním odlišením od předchozích verzí.

Stavebnice

Základem stavebnice je již několikrát představený model MiG-23MF, který je doplněn o novou příď a sání k motoru. Model je dostatečně znám, pro oživení si vás dovolím odkázat na předchozí recenzi.

Stavebnice má svůj původ u firmy R.V.Aircraft, Kovozávody vyčistily a upravily formy a předkládají nám upgrade původního modelu.

Drobná nepříjemnost nás čeká u sedačky, kdy je mezi naznačené pásy umístěn vyhazovací kolík.

Oproti původní stavebnici jsou nové i průhledné díly, které jsou jsou čiré a bez vad.

Rozdílové díly, jak již bylo uvedeno, tvoří upravená příď a sání a jsou shodné se stavebnicí verze ML, vydané dříve. Oboje je ve stejné kvalitě jako zbytek modelu.

Srovnání původních a nových dílů

Návod, obtisky a kamufláž

Návod je rozsáhlejší, což odpovídá většímu počtu dílů ve srovnání s jinými modely od KP.
Na osmi plnobarevných stranách formátu A5, tištěných na křídě, je přehledně rozkreslena do jednotlivých kroků stavba modelu, která je doplněna o krátkou historii typu, schéma titulní kamufláže a rozmístění popisků.

Obtisky jsou na obvyklé úrovni KP a nevykazují chyby či přesazení. tentokrát zde není přístrojová deska a upínací pásy, protože jsou plasticky naznačeny na dílech a návod nás nabádá jak si je vybarvit ručně. Součástí obtisků jsou bohaté popisky.

Kamufláže jsou nabízeny v sovětského letectva z doby jejich experimentování v Afganistánu.

Hodnocení

Při stavbě bude nutná dávka trpělivosti, zvláště při sestavení podvozku a při udržení geometrie křídel, které "visí" jen na dvou pantech. Model však lze s klidem doporučit i méně zkušeným modelářům, náročnější kolegové si mohu model bohatě vylepšit doplňky, které již byly vydány dříve pro původní RV.

Petr DeSnek Pastera

Redakce Modelwebu děkuje firmě Kovozávody Prostějov za poskytnutí vzorku k recenzi.

Rubrika Kovozávody Prostějov, Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.