1/32 Hawker Tempest Mk.V “HI-TECH” – Special Hobby

16.6.2016 - 3 406 přečtení

P6123728

V červnu jsme se konečně dočkali vydání velkého Tempesta, zatím jen verze Mk.V v sérii "HI-TECH"...

Grande TEMPEST

Daniel "Skřivan" Křivánek

Název: Tempest Mk.V "HI-TECH"
Výrobce: Special Hobby
Měřítko: 1/32
Kat. č.: SH 32052

Úvodem

Hawker_Tempest_ExCC

Hawker Tempest je pokračovatelem letounu Typhoon, který byl vynikajícím letounem do výšek 5.000 metrů, ale nehodil se jako klasická denní stíhačka. Hlavní konstruktér Sydney Camm si byl konstrukčních omezení Typhoonu vědom a po konzultacích s ředitelstvím technického oddělení ministerstva letectví zahájil vývoj nového letounu, který konstrukčně vycházel z Typhoonu.

V průběhu prací bylo reagováno na připomínky bojových pilotů létajících na Typhoonech. Změn bylo tolik, že vzniká nový letoun pod názvem Tempest. Bylo navrženo několik verzí lišící se pohonnou jednotkou. Tempest Mk.I s motorem Napier Sabre Mk.II a chladiči v křídlech zůstal v prototypu díky problémům s pohonnou jednotkou.

Tempest Mk.II s motorem Bristol Centaurus IV nabízel vyšší výkony a odolnost hvězdicového motoru proti poškození. Byl vybrán do sériové výroby jako hlavní verze. Problémy se spolehlivostí motoru ale způsobily, že první sériové stroje se dostaly k bojovým útvarům na jaře 1945 a do bojů nezasáhly.

Tempesty Mk.III a Mk.IV měly být poháněny motory R&R Griffon. Díky nedostatku motorů nebyly tyto verze vůbec vyrobeny. Do sériové výroby se tak dostala až verze Mk.V s motorem Sabre II. Jeho prototyp HM595 vznikl přestavbou prototypu Tempestu Mk.I. Měl, jako všechny Tempesty, nové eliptické křídlo s laminárním profilem.

Do bojů druhé světové války se Tempesty Mk.V zapojili v květnu 1944 v rámci 10. wingu.

Je zajímavé, že model tohoto letounu v rozumné kvalitě v měřítku 1/72 vydala jen firma Academy. V měřítku 1/48 ho vydali u Eduardů jako limitovanou edici, a v měřítku 1/32 Pacific Coast Models.

Je velice potěšující, že se do tohoto stroje pustili ve Special Hobby. Po prvním shlédnutí výlisků, řekl bych na vynikající úrovni.

Rámečky

Po otevření krabice s nádherným obrázkem Tempesta sestřelujícího V-1 na nás vypadne 8 rámečků ze šedé hmoty, dále jeden s čirými díly, ve dvou pytlících PUR díly, laserové pásy od HGW, planžetka leptů a maska na zamaskování kabinky a kol.

P6123730

Rámeček A vlastně není ani rámeček. Jsou zde odstříknuty půlky trupu, které jsou odstříknuty velice pěkně, bez propadlin. Rytí je krásně ostré a hluboké a to stejné se dá říct o nýtech. Jen na několika místech jsou drobné otřepy, ale zase nic hrozného co nespraví pár tahů skalpelem.

Rámeček B - ten tvoří kompletní křídla. I tento rámeček je odstříknut velice kvalitně, nikde žádné propadliny a otřepy. I zde je rytí krásně ostré a hluboké a naznačení ovládacích ploch je perfektní. Na všech hlavních dílech je také naznačeno nýtování, které je krásně hluboké a ostré.

Na rámečku C najdeme půlené výškovky, které mají oddělenou ovládací plochu, a přídavné nádrže a bomby. Přijde mi o tom až trapné mluvit, ale i zde lze napsat vše, co jsem napsal výše u trupu a křídel.

Rámeček D obsahuje pohyblivou část směrovky, kryty hlavního podvozku a pumové závěsníky. A zase platí, co jsem napsal výše.

Rámeček E obsahuje vrtule, přední část motoru verze Mk.V. Tady jsem našel drobné otřepy na vrtulových listech. Je zajímavé jak v SH vyřešili nalepení vrtulových listů na náboj, velice jednoduše a elegantně. Ten se nějakým šotkem zapomněl do krabice přibalit, náprava byla však okamžitá...

Rámeček H obsahuje bočnice podvozkových šachet, podvozkové nohy a kola hlavního podvozku, různé hydraulické válce, část sedačky a přepážky. I tento rámeček je vylisován pěkně.

Na hydraulických válcích a podvozkových nohách je trošičku patrná stopa po dělící rovině formy, ale není to nic zásadního, pár tahů skalpelem a je hotovo.

Rámeček I obsahuje vnitřní konstrukci kokpitu, palubní desky a jiné drobné či větší součástky do kokpitu. I tento rámeček je odstříknut pěkně, ale zde je patrná větší stopa po dělící rovině - to stejné jak u rámečku H.

Rámeček J, obsahuje, výfuky, přepážky zbytek sedačky a další drobnosti, jako motor Centaurus pro verzi Mk.II... Tady jsou drobné otřepy na výfucích a drobných dílech, ale opět nic tragického.Ani tento rámeček jsem krabici nenašel - asi páteční směna, ale za dva dny oba rámečky přistály na mém stole!

Rámeček s čirými díly, obsahuje klasicky kabinu, polohová světla a světlomety plus závěsníky pro přídavné nádrže. Díly jsou vylisovány čistě a jsou poměrně tenké.

Já budu muset odsunovatelný překryt kabiny vyleštit, protože i když čiré díly byly zabaleny zvlášť, byl trošičku poškrábaný.

Návod

Stavební návod je ve formátu A4 je pěkně barevný a zdá se být i přehledný a krok za krokem nás provede stavbou.

První stránka obsahuje něco historie, stránky 2 až 4 obsahují seznam dílů. Od stránky 4 po stránku 11 je barevný stavební postup. Zbytek návodu se věnuje kamuflážním schématům, kterých je pět.

Kamufláže

Ve stavebnici máme na výběr z pěti kamufláží a to:

  1. JN751 - RoB, 150.křídlo, základna RAF Castle Camps, duben 1944
  2. SN129 - SAoM, 486. letka RAF, základna B152 Fassberg, Německo, květen 1945
  3. SN228 - EDM, 122. křídlo RAF, B152 Fassberg, Německo, květen 1945
  4. NV724 - JFoE, 3. letka RAF, Kodaň, Dánsko, červen 1945
  5. NV994 - JFoE, 3. letka RAF, základna Hopsten (B-122), Německo, duben 1945

Přidaná hodnota HI-TECH

V edici "HI-TECH" jsou oproti klasické krabičce přidány PUR díly, maska, leptaná planžeta a HGW pásy.

První na co se podíváme je aršík s maskami. Ten obsahuje masky na kabinku, kola a světla. Masky jsou vyřezány z černé folie, podobné jako známe z masek Montex.

O laserem řezaných pásech od firmy HGW se nemá cenu asi zmiňovat. Kdo vyzkoušel ví, že je to mnohem lepší varianta jak leptané pásy.

Dále následují odlévaná kola. Máme na výběr se dvou variant hlavního podvozku a ostruhy. Hlavní kola i ostruha jsou odlity v zatíženém stavu i s názvem kol a rozměrů. Jen není v návodu uvedeno, které kolo použijeme, takže bude záležet asi na každém z nás pro které se rozhodneme a jak budeme studovat podklady.

Další odlévané díly jsou části kokpitu, jako sedačka, knipl, podlaha, zaměřovač a kanony. Všechny díly jsou odlity čistě bez bublin s krásnými detaily.

Obtisky

Tři obtiskové archy vytištěné u Eduardů obsahují popisky, kokardy a označení jednotlivých strojů. Při prohlídce obtisků jsem nenarazil na žádný kaz. Popisky jsou krásně čitelné. Barvy krásně syté a kokardy nešilhají.

Má osobní zkušenost s obtisky u Eduardů je jen pozitivní, takže předpokládám, že i zde nebude s aplikací obtisků problém.

Závěr

Teď jsem na rozpacích jak novinku od Special Hobby ohodnotit. Na první pohled vypadají výlisky velice pěkně a kvalitně. Co jsem sledoval testovací stavbu na ModelForu, tak i ta by měla být pohodová, takže teď mi došly chybějící rámečky, začínám se stavbou na ModelForu a děsně se těším na výsledek.

Pokud bude stavba taková pohoda, jak vypadají výlisky, máme se na co těšit... A ve Special Hobby si na sebe ušili velký bič, protože od teď bude každý vyžadovat takovou kvalitu jako je u Tempesta.

Ještě nás čeká verze Mk.II s hvězdicovým motorem. Co sleduji dění u Special Hobby, tak chystají v měřítku 1/32 Jak-3 a pokud bude ve stejném standardu, tak se máme jako vyznavači velkého měřítka na co těšit.

Za mě - jen tak dál a nepodlehnout kvantitě, ale držet si právě teď nastavenou kvalitu!

Daniel "Skřivan" Křivánek
MK Apolo Kopřivnice

Redakce Model Webu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Letadla - 1:32, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.