1/35 7,5cm horský kanón M 15 – Special Armour

21.4.2016 - 3 593 přečtení

P1160958

Z plzeňské Škodovky na bojiště celé Evropy v obou světových válkách...

Nejlepší horský kanón
definoval svou kategorii zbraní

Libor "Hellboy" Mužík

Trocha historie úvodem

Horské dělostřelectvo bylo díky profilu území monarchie vždy silnou zbraní Rakousko-uherské armády. Proto mu byla věnována velká pozornost velení a vývoj nových typů kanónů byl vždy bedlivě sledován a pečlivě testován. V bouřlivém rozvoji techniky a vojenství na přelomu století, kdy přestaly vyhovovat kanony vzor 75 a vzor 99, byla hledána jejich náhrada.

Škodovy závody v Plzni byly v té době renomovaným výrobcem zbraní se zkušenostmi s vývojem kanónů všech kategorií, včetně horských. Již koncem devadesátých let vývojové oddělení vyvíjelo několik typů horských kanónů, zpočátku nepříliš úspěšných, ale konstruktéři se nevzdávali a pracovali na vylepšování svých zbraní.

Teprve typ označený jako vzor 02 ráže 7,5 cm, byl již plnohodnotným dělem moderní konstrukce, vybavený brzdovratným zařízením a lafetovým štítem. Byl zkoušen Rakousko-uherskou armádou, do výroby však zaveden nebyl, ale posloužil jako vzor pro další konstrukce.

Jeho další varianta se nazývala vzor 07 a byla intenzivně testována nejen rakouskou armádou, ale prošla i velmi pozitivně hodnocenými testy v ruské armádě. Ta se nakonec i přes naprostou převahu kanónu ze Škodových závodů z politických důvodů rozhodla pro kanon firmy Schneider.

Tento dílčí neúspěch neznamenal ukončení vývoje kanónu, naopak došlo spíše k zintenzivnění úsilí konstruktérů. Jeho výsledkem byl v roce 1912 dokončený nový model. Ten se svými výkony mohl měřit s běžnými polními kanóny, a byl velmi jednoduše rozložitelný do šesti přepravních dílů. V roce 1913 prochází kanón důkladnými vojenskými zkouškami, ve kterých se plně osvědčuje. Po vypuknutí války je kanón s označením 7,5 cm gerbirgskanone M. 15 urychleně zaveden do sériové výroby.

Horské kanony byly zařazeny u pluků horského dělostřelectva v jejichž smíšených oddílech tvořily výzbroj první a druhé baterie.

Škodovka za války vyrobila více než 2000 kanonů. Úspěšného nasazení si záhy všimli i němečtí velitelé a doporučili zavedení kanónu do své výzbroje, v čemž je záhy následovalo i Turecko a Bulharsko. Po skončení války se kanón v rámci válečných reparací dostal i do výzbroje středoevropských a balkánských států.

Kanóny používala i nově vzniklá armáda Československého státu. Kanóny se úspěšně zúčastnily bojů na Těšínsku, a díky své zdařilé konstrukci byly použity i pro výzbroj ozbrojených vlaků, byly jimi vyzbrojeny dva pomocné dělové čluny dunajské flotily a aby nebylo využití těchto kanónů málo, byly některé z nich použity jako provizorní výzbroj několika bunkrů československého opevnění.

Kanóny byly v Československé armádě používány až do mobilizace, po obsazení republiky německou armádou byly kanóny zabaveny Werhmachtem a zařazeny do jeho výzbroje. Kanóny se aktivně na straně povstalců zúčastnily i bojů SNP.

Pohled do stavebnice

Název: 7,5 cm horský kanon vz.15 / 7,5 cm Gebirgskanone M.15
Výrobce: Special Hobby
Edice: Special Armour
Měřítko: 1/35
Produktové číslo: 8594071085513

Výrobek je balen v kartónové krabici menších rozměrů, dostatečně pevné na ochranu výlisků před běžnými nástrahami.  Na líci je obrázek kanónu, na rubu krabice najdeme barevné bokorysy kanónu.

Návod je barevný a na křídovém papíře. Na úvodní straně najdeme historii kanónu, na dalších popis rámečků a přehledně řešený návod. Pokud budeme podle něho postupovat, neměl by nastat jakýkoliv problém s úspěšným sestavením modelu.

Stavebnice obsahuje dva rámečky šedé barvy, bez otřepů, výlisky jsou s minimálními přesahy, které většinou stačí jen lehce strhnout skalpelem. Detaily jsou ostré, licí rámečky jsou umístěné tak aby po jejich odstranění byl díl po jednoduchém začištění připravený na lepení.



Ve stavebnici jsem našel jedinou větší propadlinu (vlastně jedinou) a to na držáku sedačky.

Stavba

Stavbu jsem začal slepením těla kanónu. Zde se ihned ukázal první (a v podstatě jediný) nedostatek výlisků. Ústí kanónu není zcela kulaté. Náprava byla jednoduchá, ústí jsem opatrně odvrtal, a do otvoru jsem vlepil odpovídající trubičku Evergreen. Poté jsem dokompletoval další díly na náměr kanónu.

Dalším stavebním celkem je sestavení lafety kanónu. I zde stavba probíhala bez problémů, všechny díly bezproblémově pasují, na začištění mikrospár po lepení jsem použil surfacer na štětec.

Následoval štít kanónu, vše opět bez problémů pasuje.

Poté jsem nasadil kanón na lafetu, dolepil povrchové detaily jako je zaměřovací zařízení, či madla na přepravu kanónu a osadil kola. Pokud byste stavěli kanón ve verzi bez štítu, třeba jako pevnostní dělo jak jsem psal výše, měli by jste hotovo a mohli by jste přikročit k barvení.

Jelikož jsem stavěl polní verzi osadil jsem i přední štít. U něho musíme nalepit nejprve jen nalehko spodní uchycení štítu, poté nasadit horní výztuhy a pak vše pořádně přilepit. A můžeme se věnovat barvení.

Povrchová úprava byla poměrně jednoduchá, kanón jsem udělal v khaki odstínu, používaném pro boje na italské frontě. Po nastříkání základním odstínem jsem celá kanón přelakoval lesklým lakem a zapustil jsem wash do spár a okolo detailů.

Poté jsem vše přelakoval matnou barvou, a barvu jsem plošně "rozbil" pomocí olejových barev roztíraných ředidlem White Spirit. Další patinu, zašpinění ani opotřebení jsem nedělal, protože ještě nemám přesnou představu o začlenění kanónu do většího celku.

Závěr

Stavba slavného kanónu byla příjemným zpestřením trochu jednostranného lepení "chmelnic", nevyskytly se při ní žádné problémy a výsledkem je pěkný model kanónu, který se při vhodném umístění do dioramatu nebo vinětky stane určitě nepřehlédnutelnou ozdobou sbírky.

Libor "Hellboy" Mužík

Redakce ModelWebu děkuje firmě Special Hobby za poskytnutí vzorku pro recenzi.

Rubrika Special Armour, Technika - 1:35, Technika - Náhledy do krabiček, Technika - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.