1/72 Fw 190A-5 – Eduard | Fit test

29.3.2016 - 2 899 přečtení

001

Poslední novinkou firmy Eduard je v měřítku 1/72 řada modelů Fw 190 A. A dnes se podíváme, jak se staví poslední vydaný model, který představuje verzi A-5.

Malý Fokouš pod drobnohledem

Petr "Chmell" Chmelík

Název: Fw 190A-5
Měřítko: 1/72
Výrobce: Eduard
Kat. číslo: 70117X

Úvod

Samotný model jsem recenzoval před nedávnem. A článek najdete zde na ModelWebu pod názvem 1/72 Fw 190A-5 – Eduard. Již po prvním prohlédnutí dílů jsem tušil, že stavba bude pohodová. Ale zda opravdu taková byla, se dozvíte dále.

Po rozkliknutí fotografie pod ní naleznete krátký text s vysvětlením, na co ve fotografii upozorňuji.

Interiér

Jako vždy jsem začal interiérem. Nejdříve jsem odstranil stopy po dvou vyhazovačích a pak již šlo vše ráz na ráz. Vlepení výfuků nečiní problém, ale doporučuji buď zbrousit dosedací plochu, nebo díl s výfuky nalepit trochu nakřivo. A to tak, že část co je blíže k přední části, trochu odsadíme od trupu. Při těchto úpravách docílíme toho, že výfuky budou více vidět v daném otvoru na boku trupu.

Úprav je samozřejmě ještě několik, ale to již nechám na vás :)

Pilotní prostor je velmi detailní již přímo ze stavebnice a jeho slepení nečiní problém. Jen bych chtěl upozornit na spáru po přilepení bočního panelu, kterou u předlohy nenajdeme. A také je potřeba trochu zbrousit spodní přístrojovou desku v její horní části.

Sestava motoru je zjednodušená ale to vůbec nevadí, stejně není skoro vidět. Jeho zalepení i zalepení dalších dílů bylo bezproblémové. Povšimněte si zbroušené přístrojové desky, která díky této úpravě správně sedla k přepážce.

Křídlo

Většina dílů křídla mi sedla parádně. Drobná kolize je s díly zámků hlavního podvozku (díl A49, A50, A62, A63), které se musí před slepením lehce zbrousit aby výsledný díl byl tenčí. Pokud tak neučiníme, nevejde se nám sestava do osazení v křídle.

Dílu A90 se moc nechtělo dosednout na své místo. Nakonec jsem zjistil drobnou kolizi v drážce kam zapadá díl A67. Drážku jsem prohloubil a následně vše sedlo naprosto přesně. Poslední nepatrný zádrhel nastal po slepení celého křídla a to pravděpodobně díky dílu A90. Tento díl je o něco menší a na bocích mi vznikla malá spára a to jak na levé tak na pravé straně.

Exteriér

Slepení obou polovin trupu nečiní žádný problém. To samé platí o přilepení krytu trupových zbraní (díl G12), i když zde si musíme dát pozor a raději přilepit nejprve jednu stranu a pak druhou. S tím, že neustále hlídáme geometrii. Ostatní díly přední části (G5) a prstenec (A3, A4) pasují ukázkově bez problémů.

Kryt přístrojové desky (díl A51) se lepí trochu záhadně. Nemá  žádné usazovací prvky a tak vlastně drží jen na horní přístrojové desce.

Přilepení křídla k trupu je také naprosto pohodové. Netuším, zda to bylo mojí vinou nebo je chyba na straně stavebnice, ale u napojení křídla do trupu mi vznikla nevelká spára. V této pasáži je stavebnice háklivá na přesné slícování, myslete na to a raději řádně  nasucho ověřte slícování, než použijete lepidlo.

Mě vyšla spára o něco širší než okolní rytí a mám jí jak na levé tak pravé straně. I když na té pravé jen v přední části. Drobná spára mi vznikla pod trupem, kde přechází křídlo do zadní části trupu. Zde již bude oprava lehčí a postačí nepatrné množství tmelu.

Vodorovné ocasní plochy a směrovka pak padnou náramně. Směrovka se dokonce ani nemusí lepit.

Podvozek a ostatní

Podvozek je trochu složitější záležitost ani ne na sestavení, jako spíše na přilepení do křídla. Podvozkové nohy postrádají výraznější usazení do křídla a tak se hůře dodržuje geometrie. Je  dobré lepit podvozek rovnou se vzpěrou (A69 nebo A70).

Táhla zavírání krytů podvozku nemají v návodu přesně naznačené místo, kam mají přijít. Já jsem zvolil pozici dle fotografie.

Přilepení ostruhového kolečka, vrtule a závěsníku je bezproblémové.

Čelní štítek i překryt kabiny pasují perfektně. A překryt můžeme použít jak otevřený (díl D3) tak zavřený (díl D7).

Pokud použijete hlavně a pitotku přímo ze stavebnice, připravte se na větší otvory než je průměr těchto dílů (viz poslední fotografie).

Závěsník a přídavná nádrž

Sestavení závěsníku mi dalo trochu zabrat. Především vzpěry nádrže nemají přesně daný úhel, samotná nádrž pasuje bezvadně. Nicméně, použití přídavné nádrže u verze A-5 nebylo standardní, spíše  nebyla používána vzhledem k malých dvířkám  podvozku.  Ověřte si zda vámi vybraná předloha nádrž nosila.

Závěr

Model mě překvapil svojí přesností a detailností. Přes občasné drobné nejasnosti či potřebě upravit lehce nějaký ten díl si můžeme za pár večerů postavit nádherný model Focke Wulfu Fw 190 A-5.

Petr 'Chmell' Chmelík
KPM Plzeň

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard za model k recenzi.

Rubrika Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.