1/72 Spotting Dolly – Brengun

29.8.2015 - 2 701 přečtení

img018

Poslední dobou začínám mít pocit, že se začíná blýskat na lepší časy a doplňky k letadlům v měřítku 1/72 začínají mít ty správné grády. Český výrobce Brengun si pro nás nachystal velmi pěkný hangárový tahač, kterým můžeme doplnit americkou leteckou "modernu". Jaký je?

Spotting Dolly

Roman "Travis" Henych


Název: A/S32A-32 "The Spotting Dolly"
Výrobce: Brengun
Měřítko: 1/72
Kat. č.: BRS72003


Obsah

V malé tuhé papírové krabičce s barevnou nálepkou na vrchu nalezneme dvanáct resinových dílů na nálitcích, malou planžetku plechů + folii s ciferníky, malý obtiskový aršík a černobílý jednostranně potištěný návod formátu A5.


Resiny

Resinové díly jsou prosty vad, kazů a bublinek a nálitky jsou umístěny na dílech velmi vhodně tak, aby jejich začištění bylo co nejjednodušší. Díly jsou velmi pěkně detailní a ani drobné nebo mělké detaily nemají tendenci se ztrácet.



Plechy

Nemnoho dílů umístěných na malé planžetce je také velmi pěkných, nicméně já osobně bych k nim měl výhradu. Stalo se již standardem, že lehce ztratitelné díly výrobci na plech leptají ve více kusech. Ne tak Brengun. Mám tím na mysli vázací oka, které jsou takřka vlasově tenké a nacházejí se v přesném počtu.


Sám jsem si absolvoval půl hodinku hledání ustřeleného oka, takže pro příště: takhle tedy opravdu ne!!!! Dvě, tři očka navíc neurazí, naopak pomohou. A platí to i pro další droboť.


Obtisky

Obtisků je nemnoho. Jsou tenké a netrhají se, ponořeny do vody a následně ošetřené "vodičkami" se chovají ukázkově.


Na můj vkus jsou žluté výstražné proužky příliš tlusté, jejich ztenčení opravdu nezaškodí.


Co mi vadí je záležitost, která se u výrobců velmi rozmáhá (z poslední doby v ní exceluje zejména Airfix), a to je nejednoznačné označení obtisků. Pokud dám číslo dekálů přesně do středu mezi pět různých a ještě v naprosto stejné vzdálenosti, pak se jen obtížně daný obtisk identifikuje. Zvláště, když není držena ani konvence označení obtisku v jednom místě (např. logicky vlevo nahoře). To je mnohdy opravdu na věšteckou kouli, zvláště když jsou v tomto okruhu podobné popisky...


Návod

Návod tvoří černobílá jednostranně potištěná A5. Asi polovinu rozsahu tvoří stavební postup, cca 1/3 pak rozmístění obtisků. Stavební postup je rozkreslen perokresbou do 5 kroků. A tady opět musím začít s výhradami. Návod míchá dohromady popisy PUR dílů, kovových dílů a použitých barev, což je jeden velký chaos na malém prostoru.


Nedostatečně je popsána poloha dílů vůči sobě, zvláště pak zvedací mechanizmus bych nebyl bez fotek skutečného stroje schopen dát dohromady.


Barevná kamufláž je se zatnutými zuby přijatelná, ale umístění obtisků je opět vysloveně zmatek. K tomu přispívá i to, že umístění je demonstrováno na dvou izometrických 3D obrázcích a jednoho svrchního pohledu.


Zvláště izometrické rozkreslení je opravdu "chuťovka", bohužel v negativním slova smyslu.


Já jsem na netu našel velmi pěkné fotky Dolly ( 1 , 2 , 3 ) ale i tak bylo umístění některých obtisků tipovačka hodna firmy Sazka a.s...


Model

Pokud jste po četbě předchozích odstavců naznali, že model za to opravdu nestojí, tak jste na omylu. Stavba je vysloveně pohodovka na víkend, při které si optimálně zapracujete s resinem, plechy, vyblbnete se při barvení a trochu si i zadrátkaříte. Jenom se připravte na zbytečné zdržování kvůli návodu a dekálům.




Suma sumárum

Ze Spotting Dolly jsem velmi nadšen. Doplňků podobného typu na trhu moc není. Dolly je krásný prcek, který každé letadlo velmi oživí. Berte všemi deseti, opravdu za to stojí!!!


Roman "Travis" Henych


Redakce ModelWebu děkuje výrobci Brengun za poskytnutí vzorků k recenzi.


Rubrika Brengun, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky, Technika - 1:72, Technika - Náhledy do krabiček, Technika - Stavební recenze | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.