1/72 Kawasaki Ki-61 I Hei – RS models

13.8.2015 - 3 990 přečtení

Box

Firma RS models se pustila do japonského analogu Bf-109, tedy stíhačky Ki-61 Hien...

Hiena...

Roman "Randalf" Kresta

Model: Ki-61 I Hei
Výrobce: RS Models
Měřítko: 1/72
Kat.č.: 92180

Ki-61 Hien

Ki-61 Hien byl jediný japonský stíhací letoun poháněný vodou chlazeným řadovým motorem, inspirací a předlohou byl úspěšný německý Bf-109. Hien přišel k jednotkám v létě 1943 a používán byl v bojích nad Novou Guineou, Filipínami, Okinawou a také při obraně japonských ostrovů. Celkem bylo vyrobeno přes 3000 kusů všech variant.

Ki-61 I Hei byl vyráběn souběžně s verzí Otsu, byly zde vyměněny křídelní kanony za německé Mausery MG 151/20. Celkem bylo vyrobeno 388 kusů této verze.

Stavebnice

Model sestává ze dvou a půl rámečků béžové barvy, jednoho průhledného s překrytem kabiny a jednoho resinového odlitku. To vše v s návodem a obtisky v klasické krabičce s bočním otvíráním.

Model je odstříknut v dobré kvalitě, bez viditelných vad, detaily jsou na slušné úrovni. Paneláž je dostatečně hluboká.

Kabina je příjemně čirá, mám lehce silnější stěny, než bych si představoval. Kousek resinu obsahuje "upgrade" povrchových detailů a zbraně.

Návod

Černobílý návod ke stavbě o čtyřech stranách formátu A5 je zpracován srozumitelně a přehledně, na poslední straně je schéma rozmístění popisků. Návod uvádí i zbarvení interiéru a detailů.

Kamufláže

Kamufláže jsou nabízeny tři a postihují nějčastější varianty zbarvení - plech, plech s fleky a zelená. Kamufláže nalezneme na spodní straně krabice.

Obtisky jsou vytištěny precizně a nevykazují chyby, výrobce obtisků neuveden.

Hodnocení

Přestože se jedná o velice zajímavý typ, stavebnic Ki-61 v měřítku 1/72 není mnoho. Kdy opomenu prastarý Revell (aktuálně se občas vyskytující v nové přebalu), zůstává trio z dálného východu - stará Hasegawa, ne zcela povedený Fine Molds a ne úplně dobře dostupný Dragon. Při znalosti všech uvedených si dovolím konstatovat, že v případě RS Model máme před sebou jednoznačně nejlepší variaci na téma Hien v tomto měřítku.

Stavebnice by neměla činit problémy ani méně zručným modelářům.

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmě RS models za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:72, Letadla - Náhledy do krabiček, RS models | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.