1/72 Doplňky pro German Submarine TYPE IX C – Eduard, CMK

2.2.2015 - 3 365 přečtení

08

Před časem vydala firma Revell další ze svých modelů ponorek v měřítku 1:72. Stejně jako u předešlého typu VIIC nelenili ani výrobci doplňků a nabízí mnoho k vyšperkování tohoto modelu...

1:72 German Submarine TYPE IXC (doplňky)

Zdeněk Krčmář

Měřítko: 1/72

Úvod

Před časem vydala firma Revell další ze svých modelů ponorek v měřítku 1:72. Stejně jako u předešlého typu VIIC nelenili ani výrobci doplňků a nabízí mnoho k vyšperkování tohoto modelu. Já se v tomto článku zaměřím jen na tuzemské výrobce, jejichž výrobky jsou běžně dostupné na tuzemském trhu.

Doplňky firmy Eduard

V Obrnicích vydali celkem tři sety leptaných doplňků.

Kat.č. 53106

Pod katalogovým číslem 53 106 najdeme základní set, zde najdeme díly k vylepšení trupu a ostrova, různé mřížky, stupačky, pletivo zábradlí, tvoří většinu planžety této sady. Dále zde najdeme lepty ke zhotovení nového radaru a díly k vylepšení předního torpédometu.


Kat.č. 53107

Druhý díl setu má číslo 53 107. Tady se výrobce, na jedné planžetě, zaměřil hlavně na palubu ponorky. Různé kryty a rastrované plechy jsou doplněny díly, které obohatí protiletadlovou výzbroj modelu.


Kat.č. 53108

Třetí a poslední díl má katalogové číslo 53 108. Tato sada má za úkol usnadnit modeláři práci s odvrtáváním menších zaplavovacích otvorů, který na modelu najdeme požehnaně. Všechny tyto díly se, ale vešly na jednu planžetu.

Před tvarováním jednotlivých, hlavně větších dílů bych doporučil jejich 'vyžíhání' nad plamenem. Materiál působením tepla změkne a lépe se podle tvaru modelu přizpůsobuje.


Myslím, že práce s těmito plechy nepřipraví modeláři žádné nepříjemné překvapení. Jednotlivé díly, jsou vzhledem k měřítku modelu dostatečně velké a použitý materiál plechů, po odmaštění, dobře drží na modelu. V současné době je v katalogu výrobce i 'Velký Eda', který obsahuje všechny tři sady za výhodnější cenu.

Kat.č. 672053

Jelikož některé ponorky tohoto typu byly vyzbrojeny palubním kanónem ráže 105 mm připravila firma Eduard ve své řadě odlévaných doplňků Brassin, kompletní model tohoto děla.

Model má 15 odlévaných dílů, které doplňuje menší lept. Jednotlivé díly jsou perfektně odlité, je zbytečné na nich hledat nějaké vady. Ten kdo si pro stavbu svého modelu zvolí časnější verzi, tomu tento model doporučuji. Nic lepšího na trhu zatím není.

Model hledejte pod názvem German Submarine 10,5cm gun, a najdeme ho i podle katalogového čísla 672 053.


Doplňky od Oty Gerže

Myslím, že jen málo modelářů, kteří se zajímají o modely lodí a zvláště ponorek by neznalo Otu Geržu a jeho 'funkční' modely ponorek. Tento velmi šikovný modelář se rozhodl vstoupit do ringu leptaných doplňků a jako jeden z prvních výrobků nabízí kompletní leptanou palubu doplněnou i o díly k vylepšení respektive nahrazení předních a zadních torpédometů.

Celá sada se skládá ze dvou planžet, které výrobce doplnil, resinovými díly poklopů a uzávěrů zadních torpédometů.

Jedná se o velmi povedenou sadu, kterou bych, ale doporučil jen velmi zkušeným modelářům.


Dále má ve svém výrobním programu také palubní dělo ráže 105 mm. Model je kombinací odlévaných, soustružených a leptaných dílů. Hotový model palubního děla vypadá velice dobře a i tento výrobek bych doporučil jen zkušeným modelářům.

Doplňky firmy CMK

Pro modeláře není určitě neznámá tuzemská firma CMK a hlavně její doplňkové sety na předchozí model ponorky třídy VIIC. Na tento model ponorky nabízí firma CMK kompletní interiér a několik setu, které velice zajímavě doplní model i z venku. Rovněž lze obohatit palubu a okolí modelu několika sety posádky v různých pozicích.
Toto vše se rozhodly v CMK nabídnout i pro ponorku řady IXC.

V katalogu firmy se objevilo celkem 14 položek, které mimo jiné vytvoří kompletní interier modelu. V době vzniku článku bylo vydáno pět interiérových setů. Díky porozumění vedení CMK vás budu moci postupně seznamovat s novinkami hned jak budou dodávány do prodeje.

Společným rysem setů, které mám teď před sebou, je vysoká kvalita a detailní provedení. Například v místech kde jsou světla interiéru budeme mít na výběr zda-li použijeme resinový odlitek, případně si počkáme na osvětlovací sadu, kterou firma také plánuje.

Interier celého plavidla bude tvořit celek, který na sebe bude přesně navazovat, čili se modelář může rozhodnout, které dveře, případně průlezy nechá otevřené.

Sety jsou uloženy v kartonových krabičkách s barevným obrázkem jednotlivých setů. Obrázek zároveň slouží jako návod k barevné úpravě.

Návod, vytištěný na křídovém papíře, je velice podrobný a nechybí v něm ani šablona k výřezu v trupu modelu sloužící k uložení setu. Ke každému setu je přiložen i plátek žiletkové pilky, který nám pomůže prokousat se plastikem modelu.

N72011 Přední torpédová sekce

N72014 Velitelská sekce

N72015 Přední ubikace posádky

N72016 Kajuty kapitána a důstojníků

N72022 Kuchyně

Pár slov závěrem

Tímto jsem zatím vyčerpal nabídku doplňkových setů k modelu německé druhoválečné ponorky třídy IX C v měřítku 1:72. Chtěl bych poděkovat všem firmám za věnování svých výrobků k sepsání tohoto článku a pozdější stavbě tohoto krásného modelu.

Zdeněk Krčmář

Redakce ModelWebu děkuje firmě Eduard, firmě CMK a Otovi Geržovi za poskytnutí vzorků pro recenzi.

Rubrika CMK, Eduard, Lodě - 1:72, Lodě - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.