Rydlo Mr. Scriber

29.12.2014 - 7 350 přečtení

MRP_flaska1 jpg copy-1000x270

I největší rýpalové občas potřebují přerýt či dorýt model.

Aby byly naše rýhy rovné a souměrné

Libor "Hellboy" Mužík

Rydlo Mr. Scriber

Mr.Paint není jen výrobce autentických barev, ale rozšiřuje své působení i do dalších oblastí modelářských pomůcek. Jedním z nových výrobků jsou i modelářská rydla.

Jsou vyráběna ve třech variantách:

  • MR.SCRIBER-WEDGE
  • MR.SCRIBER-NARROW
  • MR.SCRIBER-NEEDLE

Já jsem si pořídil rydlo Narrow s šípovitým hrotem a podělím s Vámi  o první poznatky s jeho používáním.

První poznatek když vezmete rydlo do ruky je, že je velice lehké. Nedá se počítat s tím, že budeme rýt rýhy jen tahem a rydlo poskytne přítlak vlastní vahou, jak to bývá u některých jiných rydel. Také nebude možné prorývání spáry oběma směry (tahem k sobě a tlakem od sebe na špičku rydla).

Velkou výhodou však je že se špičkou rydla dostaneme i do jinými rydly špatně dostupných míst, jako jsou rohy, zaoblené části, případně vnitřní prostory.

Hrot rydla je krytý pouzdrem s pěnové gumy, která jej kryje nejen před konflikty s ostatním modelářským náčiním na stole, ale i před náhodnými pády z něho (radši jsem nezkoušel).

Rycí hrot je velmi úzký po celé své délce bude třeba s ním zacházet opatrně aby se neohnul či nezlomil. Jeho výhodou však je že se sním dostaneme i do poměrně stísněných prostor jako bývají přechody křídlo-trup, ocasní plochy a podobná místa.

Výrobce doporučuje před rytím spáru předříznout například pilkou či skalpelem, já jsem vyzkoušel i rytí podél přiloženého pravítka.  Ani s tím nemá rydlo sebemenší problém, spára je rovná a souměrná

Na závěr na ukázku jsem spáry pro zvýraznění napustil washem. Vzdálenější spára je rytá jedním tahem, bližší je prorytá třikrát.

Zde je video s návodem na používání od výrobce.

Závěr

Přes to že na nějaké kategorické závěry je ještě docela brzo (důležitá bude i životnost hrotu), první dojem je velmi příznivý. S rydlem se dobře pracuje, netrhá spáru, ani příliš nevytlačuje plast do okolí spáry. Další nespornou výhodou je že se držadlo velmi dobře drží v ruce, což nám pomůže při delší práci.

Libor "Hellboy" Mužík

Rubrika Jak na to ...?, Nástroje, pomůcky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.