KP/AZ/Admiral zevnitř

21.6.2014 - 6 330 přečtení

kovozavody NEPOUZIVAT -> 62451

Redakci ModelWebu bylo umožněno nahlédnout do zákulisí firmy AZ model. Nyní se s vámi o tento pohled podělíme.

 

Já nic, já Muzikant...

Roman Randalf Kresta

 

Jak to chodí u...

Bude vás zajímat, jak to chodí u našich výrobců modelů a doplňků? Kde a jak vznikají ty vaše noční můru či pro jiné žrouti času a pro většinu, jak pevně doufám, zdroj zábavy.
Dnes vám tedy předkládáme první ze série článků, které se vás pokusí provést zázemím a zákulisím našich výrobců.

AZ/KP/ADM

AZ25

Firma AZ model sídlí v obci Křenice u Říčan a podle adresy na krabičce relativně snadno nalezneme cílový bod, tedy sídlo firmy. Najít však ten správný vstup do objektu není až úplně jednoduché. Nápis na zvonku je však jasný a srozumitelný - jsem na místě a po chvíli se setkávám s Petrem Muzikantem, majitelem a ředitelem v jedné osobě. Jdeme tedy na první exkurzi...

AZ02

Hned ve vstupu narážím na "síň slávy", kde jsou vystaveny krabičky snad všech dosud vydaných modelů pod značkami Legato, AZ model, Admiral a nově i obnovené značky Kovozávody Prostějov. Dostává se mi upřesnění, že to jsou jen prázdné krabičky, protože některé stavebnice již neexistují a také by se našlo mnoho "kamarádů", kteří by o modely žadonili. Každopádně působívá výstavka

AZ01

Návštěvu zahajujeme u kávy v ředitelně. Probereme základní informace o aktuální výrobě a připravovaných modelech (ne o všech však mohu referovat), letmo se dotkneme i problémů jiných výrobců, přičemž se dozvím, že AZ stoplo přípravu několika typů ve 3D. Důvodem jsou právě zkušenosti u konkurence.
Přestože si pan ředitel s počítači až tak moc nerozumí, je to dostatečné k tomu, abych viděl dost z jeho elektronického archívu, z něhož se čerpají detaily pro přípravu nových modelů. Mohu zde potvrdit, že analýza dochovaných fotografií je vskutku důkladná a například u chystané S-199 změnili kamufláž jen proto, že se nepodařilo zjistit sériové číslo daného stroje.
Bylo mi umožněno shlédnout i fotky, které (zatím) nelze publikovat, a to ať už z důvodů autorských práv nebo jejich pořízení přímo pro interní potřebu výrobce. Nicméně je přislíbeno, že např. při sporu o doložení některých kamufláží, bude požádáno o svolení k zveřejnění. Jako příklad mohu uvést profláklou kamufláž P-51C BIG MAC se žlutým vrtulovým kuželem, který však byl černý...

Příprava modelů

AZ03

Po příjemném posezení a diskuzi jsem vyrazil na exkurzi po firmě. První zastávkou byl ateliér, čili dílna. Místnost se dvěma stoly a dobrým osvětlením, kde vzniká většina másterů pro výrobu forem. Další mástery pak připravují externí spolupracovníci různě po světě, ale pořád to je stará dobrá ruční práce.
V moderním 3D se zatím řeší jen drobné díly jako kolečka, podvozkové nohy a podobně. Kompletní model ve 3D byl zatím připraven jen jeden, a jak jsem již psal, na další se bude muset počkat.
AZ04
Ateliér obsahuje i zajímavý archív s materiálem pro výhledově plánované modely, většinou jsou ve stádiu dřevěných nebo plastových "ingotů", na kterých se bude muset ještě hodně máknout, aby se dal vypustit mezi modeláře. Pochopitelně o zvažovaných typech jsem povinen mlčet, ale každopádně můžu napsat, že pokud by z toho byla realizována i jen pětina, bude většina nejen našich modelářů více než velice spokojena.

Dalším zajímavým zákoutím je "odlévarna", čili místnost, kde se odlévají resinové díly. Zde se tedy rodí díly, které v plastu již nelze odstříknout a nejčastěji se s nimi setkáte v krabicích Admiralu, příležitostně v AZ a s velkou pravděpodobností je nenaleznete v základních krabičkách s logem KP.

Samotná výroba forem a následné lisovaní modelů v sídle firmy neprobíhá, toto se děje přímo v lisovně, i když původní úvaha při stavbě nového sídla byla i včetně lisovny. Nedostatečná energetická kapacita v lokalitě však toto neumožnila. Snad někdy v budoucnu.

Nabalit a expedovat!

Velká místnost se stoly uprostřed a knihovničkami kolem stěn, to by mohlo vypadat na čítárnu či přímo knihovnu, ale je to balírna. V knihovničkách kolem stěn jsou totiž stohy návodů a hlavně obtisků. Při mé návštěvě se aktuálně balily kabinky.
Jak se Petr Muzikant přiznal, je na obtisky tak trochu zatížený, takže již má připravené a vytištěné obtisky i na modely, které teprve půjdou vznikají a do výroby půjdou později. Mimo to si u obtisků docela dost hlídá kvalitu, na akcí můžete občas na stánku AZ/KP nalézt krabici s nepodarky k volnému přehrabu. Pokud by se vám tedy náhodou stalo, že budete mít ve stavebnici vadné obtisky, napište, pošlou vám nové.

AZ05

Stará a léty praxe potvrzená zkušenost říká, že obal prodává. V případě modelů letadel to je tedy dle místních zvyklostí krabička s kresbou daného typu. A to musí někdo namalovat. Prošel jsem si několik již zpracovaných originálů od dvorního výtvarníka Zdeňka Macháčka i pár připravovaných od mistra Jaroslava Velce (konkrétně Š-20).

Zkompletované modely v sáčcích pak putují do velkých kartónových beden, kde čekají na finální zabalení do krabiček, které jsou v rozloženém stavu uloženy ve vedlejší místnosti. Hrubým odhadem je zde připraveno k finalizaci několik tisíc stavebnic nejrůznějších verzí.

Expediční sklad je již to očekávané finále, kde čekají naboxované modely na své odběratele. Přesněji velkoodběratele, tedy obchodníky, protože AZ/KP přímý prodej mimo modelářské akce nevede a e-shop není momentálně v plánu. Největší část skladu zabírají pochopitelně novinky, po kterých je největší poptávka, nicméně jsou zde i typy, které pomalu končí a již asi nebudou.

...zhodnocení

AZ22

Na závěr se vracíme na kafe a další pokec do ředitelny, kde mimo jiné, dozvídám něco málo z nejbližších plánů, z čehož mohu referovat o přípravě rodiny P-51 nebo Me-262. O dalších projektech mlčím, my nesmíme ani naznačovat, ale mohu prozradit, že se budou určitě líbit a máme se na co těšit. Co však mohu prásknout z připravovaných přebalů již vydaných stavebnic, můžeme se těšit na fiktivní Cobry a IK-3...
V ředitelně také mimo svých modelů firma předvádí i své úspěchy v zahraničí. Za zmínku určitě stojí ocenění "Model roku " z let 2005, 2008 a 2010 z Německa, nebo prosazení se s reklamou na čtvrtou stranu obálky prestižního SAMu, kde se nejčastěji vykytují světové firmy kalibru Tamyia.

Firma také pečlivě sleduje i zahraniční recenze svých modelů, aktuálně je na toto téma zajímavé čtení například na Warplanes nebo na DetailScaleView. O dost jiný pohled na věc, nemyslíte?
Prostě je zde vidět, že i malá česká firma se umí ve světě prosadit a získat si jméno, mimochodem jeden z posledních modelů, Bf-109G, hlásí ze světa nečekaně velké prodeje. A čím více se prodá ve světě "ázetek", tím více bude doma "kápeček" a to se nám líbí.
A na závěr ještě pár fotek včetně útulné kuchyňky s plnou lednicí...


Roman Randalf Kresta
MK Apolo Kopřivnice

 

Redakce ModelWebu děkuje firmě Kovozávody Prostějov předvedení svého zákulisí....

 




Rubrika Admiral, AZ model, Kovozávody Prostějov, Zprávy | 2 komentářů

Komentáře

2 odpovědí k článku “KP/AZ/Admiral zevnitř”

  1. Marek Nováček napsal:

    Dobrý článek ;)

  2. Jarda "Havran" Vrána napsal:

    Hezký a zajímavý článek s nakouknutí pod pokličku firem pana Muzikanta.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.