1/87 (H0) BTR-70 – Hauler

24.5.2014 - 4 278 přečtení

Hauler

Ďalší model obrneného kolesového vozidla série BTR, tentoraz BTR-70, v železničiarskej mierke H0 od firmy Hauler.

Osem kolies na koľajisku

Roman Pieron


Název: BTR-70
Měřítko: 1/87 (H0)
Výrobce: Hauler
Kat. číslo: HLR87156


Úvod

BTR-70 je osemkolesové obojživelné obrnené vozidlo pechoty, vyrobené začiatkom 80-tych rokov v Sovietskom zväze. Vznikol ako priame pokračovanie typu BTR-60, ktorý 20 rokov veľmi úspešne slúžil vo viac ako 30 krajinách, zvyčajne v úlohe prepravy mechanizovaných jednotiek a ich priamej podpory. BTR-70 vyšiel z predchodcu BTR-60PT, pričom hlavnou zmenou bol výkonnejší motor a upravené pancierovanie, najmä v prednej časti vozidla. Okrem dvoch členov posádky vozidlo odnieslo 8 člennú posádku. Vo vežičke, rovnakej ako v BTR-60PB a BRDM-2 bol umiestnený 14,5mm guľomet, sekundárnou zbraňou bol 7,62mm guľomet.


Vozidlo BTR-70 slúžilo vo viac ako 20 krajinách a zúčastnilo sa viacerých ozbrojených konfliktoch, najmä v Afganistane.


Obsah balenia

Relatívne jednoduchá stavebnica obsahuje 13 kvalitne odliatých rezinových dielov, planžetu kovových dielov a nakoniec celkom sympatický dekálový aršík.


Najväčší diel tvorí samotný korba vozidla, odliata z rezinu v jednom kuse. Náliatok je na spodnej ploche, pričom po odstránení tenkých blán pod oskami kolies sa bude dať odstrániť bez rizika poškodenia korby, aj keď nejakú chvíľu to potrvá vzhľadom na jeho hrúbku. Povrchovo sú diely čisté, bez kazov, niekoľko stôp po bublinkách je vidieť len na spodných plochách korby, čo v konečnom výsledku nebude vidieť. Kolesá majú náliatky šikovne umiestnené mimo ich behúňa, takže odstraňovanie bude veľmi jednoduché, bez poškodenia dezénu. Drobné diely tvorí veža z jedného kusu, hlaveň 14.5mm guľometu (7,62mm guľomet chýba, ale nemal by byť problém ho doplniť), jednodielny kryt vodného pohonu a nakoniec prístroj na nočné videnie. Prístroj na nočné videnie návod ignoruje, v prípade jeho použitia je potrebné ho nalepiť pred pravý poklop veliteľa. Celkovo sú drobné diely čisto odliate, guľomet má dokonca otvor v hlavni.


Kovové diely sú určené najmä na stvárnenie držadiel na povrchu vozidla, pričom na modely sú už predznačené otvory na ich presné umiestnenie. Ďalej sú to ochrany svetlometov (už bez naznačených otvorov na ich umiestnenie), žalúzie na výstupoch vzduchu (bez sieťky) a náradie – píla a lopata.



Návod

Stavebný návod vo forme obojstranného zvislého prúžku je jednoduchý, čo je samozrejme dané stavebnicou. Chýba v ňom návod na sfarbenie, ponúknutá východonemecká a sovietska verzia je odlíšená len iným číslom na trupe, takže si musíme pomôcť fotkami skutočných vozidiel. Predpokladám však, že takmer každý sa inšpiruje fotkami niektorého konkrétneho stroja, pretože v realite sa vyskytuje množstvo zaujímavých a atraktívnych kamufláží, čo by bola škoda nevyužiť. A ešte ten chýbajúci svetlomet v návode, keď nie je zobrazený ani na náčrte rozloženia dielov na náliatku.


Dekály

Tvoria malý aršík, univerzálny pre obe BTR vozidlá od Hauleru. Obsahuje znaky čs., poľskej a východonemeckej armády, pričom návod hovorí len o východonemeckej (sovietska je bez znakov). Ďalej je na aršíku 6 kompletných číselných radov v bielej farbe a v dvoch veľkostiach, čo modelárovi uľahčí výber vhodnej predlohy vozidla.


Záver

Jedná sa o pekne prevedené BTR-70 v mierke 1/87, s čistými a ostrými detailmi. Zostaviteľnosť zatiaľ neviem posúdiť, ale vzhľadom na jednoduchosť neočakávam žiadne komplikácie. Vozidlo nám vďaka nasadeniu vo viacerých ozbrojených konfliktoch ponúka viaceré atraktívne možnosti sfarbenia, takže aj z tohto pohľadu je to viac ako vítané rozšírenie modelárskej zbierky.


Podklady


Roman Pieron, KPM Žilina


Redakce ModelWebu děkuje firmě Hauler za poskytnutí vzorku pro recenzi.
Obrázky postavených modelů převzaty z webu výrobce


Rubrika Hauler, Technika - Náhledy do krabiček, Technika na kolejích | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.