1/32 Doplňkové sady na Hannover Cl.IIa – HGW

19.12.2013 - 4 559 přečtení

zahlavi

Detailnější pohled na další superdetailní sadu doplňků od HGW, tentokrát na stavebnici Hannoveru Cl.IIa.

I bitevníky se dají vylepšit

Libor "Hellboy" Mužík

Úvodem

Další superdetailní sada doplňků je určena na německý bitevní a víceúčelový Hannover Cl.II na který jsme už recenzovali obtisky s plátěnou strukturou lozenge potisku a předřezané porty. Tato sada sdružuje leptané doplňky a masky pro tento atraktivní letoun od novozélandského výrobce Wingnut Wings.

Výrobce: HGW
Název: Hannover Cl.II SUPER DETAIL SET
Měřítko: 1:32
Katalogové číslo: 132111
Obsah sady:

  • 132519 Hannover Cl.II seatbelts - LASER
  • 132103 Hannover Cl.II interior
  • 132104 Hannover Cl.II surface details
  • 132113 Argus As.III + LMG 08/15 Spandau
  • 632019 Hannover Cl.II mask

Obsah balení

Doplňkový superset je balený v již tradičním obalu, který uživateli umožňuje na první pohled vidět co jeho zakoupená sada obsahuje. Je vypodložen kartonem, který lepty a ostatní části sady velmi dobře chrání před poškozením. Z rubové strany jsou přiloženy návody k jednotlivým sadám.

132519 - Laser seatbelts

Laserem předřezané pásy jsou jednoznačnou lahůdkou a doplňkem nad kterým není třeba váhat, ba naopak dle mého názoru patří skoro k povinnému vybavení kokpitů pokud se co nejvíce chceme přiblížit reálnému vzhledu kokpitu.

132103 Hannover Cl.II interior

Tato sada řeší zásobník a detaily kulometu obsluhovaného pozorovatelem, zbývá i několik detailů na
"vyšperkování" fotografické kamery.

132104 Hannover Cl.II surface details

Nejrozporuplnější část sady. Ta obsahuje mnoho užitečných vylepšení, jako jsou nášlapné pásy na křídla, stupačky, detaily ocasních ploch,kování závěsů křidélek a další detaily křídel.

Dále jsou však v sadě leptané detaily trupových krytek které jsou sice excelentně vyleptané, ale při jejich návrhu došlo k několika chybám. Krytky na skutečném letounu ale i na modelu jsou "aerodynamicky" zarovnané s dřevěným trupem, takže nevyčnívají nad povrch jako u jiných německých strojů (jako jsou například stroje Albatros). Toho však při nalepení leptů na trup letounu nelze dosáhnout. Navíc velké perforované krytky neodpovídají ani svým tvarem a velikostí.

Dle vyjádření výrobce však již o tomto problému vědí, a bude řešen v opraveném leptu.

132113 Argus As.III + LMG 08/15 Spandau

Sada obsahuje leptané kabely ke svíčkám, kabely k rozdělovači, detaily trupového kulometu a další "droboť".

Někomu by se možná mohlo zdát že "ploché" leptané kabely budou působit na modelu rušivě, ale stačí je přetřít hustou barvou a výsledek je pak dle mého názoru uspokojivý.

632019 Hannover Cl.II mask

Jsou vyřezané ze žluté kabuki pásky, a pomůžou nám s barvením unašeče vrtule a průhledného větrného štítku a objektivu kamery.

Závěr

Dá se říci, že až na problém s krytkami popsaný výše se jedná o velice užitečnou sadu doplňků pro model německého bitevníku.

Umožní nám vylepšit některé detaily které již nelze z technologického hlediska odstříknout dostatečně detailně z plastu, nebo které výrobce na modelu opomněl (leptané kabely apod).

Samostatnou kapitolu představují upínací pásy, které jsou modelově přesnými kopiemi skutečných pásů používaných reálnými stroji, ale i naprosto unikátním rozsahem typů pásů, které pokrývají většinu vyráběných stavebnic ve obou hlavních měřítkách.

Libor "Hellboy" Mužík, chmelnice.org

Redakce ModelWebu děkuje firmě HGW za vzorek poskytnutý pro účely recenze.

Rubrika HGW, Letadla - 1:32, Letadla - Doplňky, Novinky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.