1/72 Doplňky pro Typhoon Ib – Eduard vs. Brengun

17.12.2013 - 3 904 přečtení

a02041-front

Naší výrobci doplňků rozhodně nespí na vavřínech a tak si posvítili na nedávno vydaný model Tajfuna od Airfixu...

Hawker Typhoon

Roman "Randalf" Kresta

Model: Hawker Typhoon Ib
Výrobce: Brengun, Eduard
Měřítko: 1/72
Kat.č.: BRL72057, 73483/SS483, 72567
Určeno pro model: Hawker Typhoon Ib, Airfix, 1/72

 

Typhoon

Nový model Typhoona je dost povedený a již v základu nabízí možnosti, které bývají doménou právě výrobců doplňkových sad, zde například zbraní, Co se týká modelu, dovolím si odkázat na Britmodeller.

 

typhoonibfix

 

My se dnes podíváme na leptané sady od Brengunu a Eduardu pro tento Fixí model a pokusíme se rozhodnout, zda se dá tento duel vyhrát...

 

00

 

Brengun

Leptaná sada od Brengunu obsahuje jednu planžetu a film s budíky pro přístrojovou desku. Pracovně můžeme sadu rozdělit na dvě části - kabina pilota a klapky.

 

V kabině z leptu nahradíme přístrojovou desku, vytvoříme postranní šikmé panely a páčky a doplníme upínací pásy. K pracovišti piloty lze přičíst i stupačku na trup pod kabinu.

 

Druhou (a na zpracování znatelně náročnější) částí jsou klapky. Ty jsou řešeny jen jako pohyblivé části a žebrování. Vnitřní konstrukci dle návodu řešíme plastikovou destičkou.

 

Třešničkou na dortu jsou pak křidélka raket.

 

Eduard poprvé

První dnešní sada z produkce firmy Eduard je tradiční velký lept a dvou planžetách, jehož samolepící část se prodává í samostatně jako Zoom.

 

Pokovena část, tedy Zoom, je barvená a samolepící, jak se již od této edice implicitně očekává. A taky dle zvyklostí obsahuje hlavně vybavení pilotní kabiny, zde konkrétně přístrojovou desku, i s bočními šikmými panely, vybavení a přístroje na boky kabiny, pedály, sedačku včetně upínacích pásů a úpravu konstrukce přepážky za sedačku. Do exteriéru je na této planžetě jen pitotka a detaily na podvozkové kryty .

 

Druhá (nebarvená) planžeta obsahuje přední i zadní čelo interiéru chladiče, interiér zbraňových šachet a část konstrukce zbraní včetně jejich nových krytů. Další detaily se týkají podvozků a podvozkových šachet, kde vedle brzdové hadice na hlavní nohy máme k dispozici i konstrukci podvozkových šachet a další detaily.

 

 

Eduard podruhé

Druhá eduardí sada je věnována jen a pouze vztlakovým klapkám.

 

Oproti výše probírané konkurenci jsou klapky řešeny komplexně včetně vnitřní části v křídle. Konstrukčně jsou pro mne přijatelnější, protože jednotlivá žebra jsou vyleptána v jednom kuse s klapkou, u Brengunu jsou samostaně a mám větší šanci drobné díly poztrácet, znám se...

 

Hodnocení

Určit jednoznačného vítěze tohoto souboje nelze. Sady z dílny firmy Eduard bych doporučil spíše zručnějším kolegům, kteří se vyžívají ve velkém množství detailů. Brengun je pro mne variací zoomu s bonusem ve formě klapek. Když přihlédnu k náročnosti zapracování leptů do modelu, viděl bych to v pořadí Brengun (bez instalace klapek), Zoom, Brengun i s klapkami, Eduard + klapky.

 

Každopádně ať již sáhnete po kterékoliv zde probírané sadě, chybu neuděláte a modelu drobné i větší vyšperkování prospěje. Jak moc (a za kolik) budete Tajfuna šlechtit, je jen na vás.

Roman "Randalf" Kresta
MK Apolo Kopřivnice

Redakce ModelWebu děkuje firmám Brengun a Eduard za vzorky k recenzi.  
 

Rubrika Brengun, Eduard, Letadla - 1:72, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.