1/48 Heinkel He 115 od firmy Special Hobby

15.9.2013 - 4 768 přečtení

foto-00

Pohled do krabičky nového modelu v tom správném měřítku od tuzemské firmy Special Hobby, který udělá radost všem příznivcům Luftwaffe.

Mořský orel od Heinkela

Jaroslav "JaTro" Trojan

Model: Heinkel He 115
Výrobce: Special Hobby
Materiál: Plast (short-run), resin, fotoleptané díly
Měřítko: 1/48
Katalogové číslo: SH 48110

Úvodem

Pokud jsme si chtěli postavit model He 115, tak jsme na výběr moc neměli. Možnosti byly dvě: Starý Matchbox nebo Frog přebalovaný firmou Revell/Takara. Obě varianty v měřítku 1/72. Naštěstí tuzemská firma Special Hobby vydala novinku He 115 v měřítku 1/48 a zaplnila tím dle mého názoru velkou díru na trhu.

Obsah krabice

foto-29

Po otevření krabice s obrázkem Heinkelu přelétávajícího nad lodí Královského námořnictva nalezneme devět rámečků z šedého plastu a jeden rámeček s čirými díly. Všechny rámečky z šedého plastu jsou zabaleny v jednom sáčku. Čiré díly jsou baleny zvlášť z důvodu eliminace poškrábáni dílů.

V krabici se dále nachází dva malé sáčky s resinovými díly. Ve společném sáčku je jedna planžeta leptů, film a obtiskový arch. Poslední a důležitou položkou v krabici je návod. Aby nedošlo k poškození PUR dílů, PE, filmu, obtisků a čirých dílů velkými díly volně položenými v krabici, jsou přichyceny odděleně na kartonu.

Výlisky

Půlky trupu a několik menších dílů tvoří rámeček A. Rámečky B a C, které jsou navzájem zrcadlově otočeny, jsou tvořeny převážně díly křídel a plechů kryjící zadní část motorových gondol. Kryty gondol, které použijeme ve stavebnici byly použity při vyzbrojení letounu kulomety MG 17 v motorových gondolách střílejících dozadu.

Na rámečcích D a E jsou umístěny poloviny plováků a výškovek. Zbylé místo na rámečku vyplňují vzpěry plováku, vrtulové listy, kryty motorů a pár drobných dílů. Oba rámečky jsou po dvou totožných kusech, avšak rámečky E jsou chybně označeny také jako D. Samozřejmě tento omyl ničemu nevadí ve stavbě modelu a myslím, že této drobnosti si takřka nikdo nevšimne.

Poslední dva rámečky F a G z šedého plastu zahrnují z velké části díly vybavující kokpit.

Pokud se zaměříme na jednotlivé díly budeme mile překvapeni. Ačkoli se jedná o technologii short-run, tak jsou drobné díly odstříknuty velice pěkně. Dělicí rovina je opravdu dělící, nikoli přesazení formy. Díky tomu stačí díl jednoduše očistit skalpelem nebo smirkovým papírem.

Rytí na povrchu je jemné a zdá se, že i dostatečně hluboké. Místy lze na povrchu dílů nalézt drobné "stopy" po ujetí rydla. Nic, co by nespravil tekutý tmel. Trochu kostrbatě jsou naryty "nášlapy" pro posádku u kořenů křídel.

Jako poslední vadu bych ještě uvedl občasné zasáhnutí nýtu, či šroubu do rytí nebo krytky. Výskyt propadlin je minimální. Trochu pozornosti při stavbě budeme muset věnovat opravě, nebo úplnému nahrazení krytek na horní straně plováků. Při vytahování rámečku z formy se krytky "rozplizly" a jsou neostré.

Povrch větších dílů je pokryt jemnou krupičkou, takže přeleštění povrchu je nutností.

Čiré díly

Rámeček s čirými díly obsahuje kromě všech potřebných dílů k zasklení kokpitu a prostoru posádky i překryt reflektorů v náběžné hraně křídla, poziční světla a kryt zaměřovače.

Čiré díly jsou odstříknuty čistě a bez kazů. Nezaznamenal jsem nijak zvlášť výrazný čočkovitý efekt. Tloušťka prosklení je vzhledem k výrobní technologii dostatečná, avšak při volbě otevřených překrytů bych doporučil překryty vytáhnuté z acetátu.

Resin

Resinové díly jsou odlity ze světle šedé pryskyřice. Na dílech jsem nenašel žádné vady nebo bubliny.

Mezi odlitky najdeme dva kusy hvězdicových motorů BMW 132K s otvory po obvodu reduktoru pro doplnění zdvihátek z drátku, uchycení kanónu MG 151/15 včetně hlavně a "slzy" pro zachycení vystřelených nábojnic.

Odlévané jsou i kulomety MG 15 a hlavně kulometu MG 17.

Zbylými resinovými díly vybavíme prostor posádky včetně náhradních zásobníků pro kulomet MG 15.

Plechy

Jak již bylo zmíněno v úvodu výrobce také přibalil ke stavebnici planžetu leptů o rozměrech 74x67 mm, kde je především vybavení interiéru jako jsou poutací pásy, palubní desky a přístroje, páky a nitkové kříže zaměřovačů.

Zbylé leptané díly jsou dva žebříky, lišty na plováky a táhlo k vyvažovací plošce (trimu) směrovky.

Obtisky a film

U obtisků jsem nezaznamenal žádné viditelné problémy. Obtisky jsou tištěny u firmy Aviprint, což nám zaručí bezproblémovou práci při aplikaci obtisků.

Film obsahuje šest "prosklených" částí přístrojů rozmístěnýh v prostoru posádky.

Návod

Černobílý návod formátu A5 nás provede stavbou ve 20 krocích. Na první straně nás výrobce seznámí se stručnou historií letounu. Následující dvě strany jsou potištěny zobrazením obsahu krabice a poté již následuje samotný pracovní postup. Poslední tři strany návodu uzavírají kamufláže.

Jednotlivé kroky jsou rozkresleny srozumitelně, ovšem doporučuji pracovat při stavbě s fotografiemi předlohy.

Kamufláže

  • Heinkel He 115 B-1, K6+TH, 1./KFlGr.406, Norsko 1942
    Letoun byl opatřen standardní námořní kamufláží skládající se z RLM 72 a 73 s RLM 65 na spodních plochách. Horní plochy byly opatřeny dočasným nátěrem bílé barvy. Spodní konce křídel byly nabarveny žlutou barvou.
  • Heinkel He 115 B, M2+BL, 3./KFlGr.106, cca polovina roku 1940
    Tento stroj nesl standartní námořní kamufláž RLM 72 a 73 s RLM 65 na sponích plochách. Z důvodu snížení viditelnosti letounu při nočních operacích byly spodní plochy, označení letounu žluté "B" a bílé plochy výsostného označení přestříkány smytelnou černou barvou.
  • Heinkel He 115 B, 8L+FH, KFlGr.906, 28.prosince 1942
    Námořní kamufláž tvořená RLM 72 a 73 s RLM 65 na spodních plochách. Spodní konce křídel byly nabarveny žlutou barvou.

Sestavení na sucho a tvarové chyby

Po zkušebním spasování modelu na sucho jsem neobjevil žádné zásadní problémy. Dokonce jsem byl mile překvapen jak na sebe velké díly pasují. Přechod křídlo-trup sedí naprosto perfektně a s touto partií nebude téměř žádná práce navíc.

Linky paneláže na sebe pěkně navazují jak na křídle, tak na trupu.

Po začištění dílu od otřepů by neměl být žádný problém se stavbou. Pouze odtokové hrany jsou neúměrně tlusté a bude nutné je ztenčit.

Podle dobových fotografií jsem si ještě všimnul několika tvarových odchylek.

Jedna z nich je, že kryty budíků na motorových gondolách by měly být pouze na straně směřující k pilotovi. Ve stavebnici jsou chybně na obou stranách gondoly.

Další partie, která neodpovídá zcela předloze jsou kryty kulometů MG 17 v motorových gondolách.

Jako poslední bych uvedl špatný tvar čelního štítku pilota. Na modelu jsou všechny tři hrany, které přecházely na trup rovné, avšak ve skutečnosti místo rovných hran tvořily přechod rádiusy.

Závěr

Vzhledem k tomu, že na tento letoun neexistuje ten "opravdu správný" výkres, tak jsem se nesnažil hodnotit tvarovou přesnost.

Myslím, že až na pár drobnějších vad na některých plastikových dílech, které jsem již uvedl výše, se stavebnice opravdu povedla. Díky tomu bude model vypadat dobře postavený jen tak z krabičky, ale najdou se jistě tací, kteří doplní i několik detailů a stavebnici vezmou jako základ pro další úpravy.

Výrobce také slíbil, že časem přibude obtiskový přebal, který bude obsahovat stroje zahraničních uživatelů.

Jaroslav "JaTro" Trojan, KPM Znojmo

Redakce ModelWebu děkuje firmě MPM production za vzorek k recenzi.

Rubrika Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček, Special Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.