1/350 Novinka – Sovětský říční monitor Udarnyj (Ř.O.P -Samek models)

30.5.2013 - 6 192 přečtení

udarnyj-1941

Dala by se použít citace ze známého filmu  "... pane Karfík, vy nás ale zásobujete ...", protože sled novinek od firmy ŘOP - Samek models je v poslední době enormní ... již jsem uváděl novinky v lodích 1/700, ponorky 1/350 a teď představuji další novinku, tentokrát z oblasti říčních monitorů, kde firma vlastně navazuje na dříve vydanou hlídkovou loď Prezident Masaryk.

Tentokrát se zaměřili na Sovětské válečné loďstvo.

Sovětský říční monitor Udarnyj (Ударный)

Zbyněk Škopán

Úvodem

Rusko  je protkáno řadou vodních toků a pokud se podíváme na žebříček největších řek (délka a vodnatost) převahu mají Ruské navíc mají  všechny i vysokou splavnost  prakticky v celé délce toků. To vše vedlo k tomu, že bylo v meziválečném období v Sovětském svazu věnováno velké úsilí konstrukcím říčních monitorů, hlídkových lodí a dalších prostředků, které mohly provádět  přepravní a ženijní činnost.

K těm největším patřily říční monitory. Sovětský svaz zdědil několik starých carských monitorů třídy Vorul a Burjat, které byly spíše hlídkové lodě, dále celou třídy mohutně vyzbrojených monitorů třídy Amur, později jako třída Lenin. Ale k novým konstrukcí patřil právě monitor Udarnyj ...

Více  zde:  http://hobbyport.ru  (odkaz je v ruštině, ale obsahuje podrobný plánek).

Technické data

Délka na čáře ponoru 53,6 m
Šířka 11,1 m
Ponor standardní 0,82 m
Výtlak 385 t
Výzbroj 2× 130 mm
4× 45 mm
16 kulometů (4× po 4 kulometech)
Pohon diesely 1,600 HP
Max. rychlost 11,6 uzlů
Pancéřování velitelská věž 8 mm
Pancéřování dělové štíty 8 mm

Stavebnice

Model je celoresinový s leptanými doplňky. Trup  je v provedení Waterline, což  vzhledem k minimálnímu ponoru snad není problém, obsahuje  i nalité barbety věží, spodní patro velitelské věže  světlíky strojobny a spoustu  malých detailů.. což urychlí  stavbu.

Další díly tvoří jednak odlévané díly jako: věže, výzbroj  záchranné čluny, horní patro věže ... a leptané  díly: zábradlí, výložníky, schůdky ... a štítek se jménem lodě přepsaný v české fonetice UDARNYJ ...

Závěr

Model potěší všechny zájemce o ruské a sovětské loďstvo, protože zatím byla tato loď modelově ztvárněna jen jako vystřihovánka. Současně je snadno postavitelný model ideální pro "1st ship" protože nemá moc dílů, minimálně leptů a v konečném důsledku nebude ani problém s barvením, celá loď byla zbarvená  šedivě, a přitom se jedná o zajímavý soliter.

Zbyněk Škopán

Rubrika Lodě - 1:350, Novinky Ř.O.P., ŘOP o.s. | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.