1/48 Iljušin Il-28, HpH

21.5.2013 - 10 254 přečtení

il-28_01

Firma HpH vydala čtvrtkovou stavebnici bombardéru Il-28.

Iljušin Il-28, HpH, 1/48

Petr "komisař" Koliba

Model: Iljušin Il-28
Výrobce: HpH
Měřítko: 1/48

Stručná historie

Moje knihovnička bohužel neobsahuje žádnou rozsáhlejší speciální monografii na tento krásný stroj. Takže jen stručně.

Il-28 poprvé vzlétl v roce 1948. Byl v podstatě posledním bombardérem z OKB Iljušina, zavedeným do výzbroje letectva SSSR a spojenců. Jednalo se o první frontový bombardér s možností nést jaderné zbraně. Konstrukce letounu je přesně podle zásad OKB Iljušina – maximální technologická jednoduchost. Solidní dílenské zpracování přineslo bombardéru solidní výkony a velkou oblíbenost u létajícího i pozemního personálu.

Kromě bojové bombardovací verze existovala i cvičná varianta Il-28U, nezbytná pro jednoduché přeškolovaní posádek. Další speciální verze byla Il-28R (průzkumná), Il-28RT (průzkumná a s možností radiotechnického boje) a Il-28RTR (radioprůzkumná). Il-28T (protilodní s torpédy) využilo námořní letectvo. Il-28D byl určen pro údery dalekého dosahu primárně jadernými zbraněmi (upravená pumovnice a přidané vnitřní nádrže).

Velmi stručně o Il-28 je na Wikipedii a i na stránkách TNMC nebo valka.cz najdeme zmínku o Ilech.

Z tištěných materiálů jsem využil Triádu svazek 3, "Iljušin Il-28, Vickers Wlellington, Aero MB-200", 28-045-87, 1987. Pro mou stavbu je inspirativní část věnovaná službě Il-28 v ČSLA.

b-228_____atom__1982___-9_159

Československé letectvo provozovalo jak čistě bombardovací (označovanou B-228, či později Il-28B), tak i "spárky" Il-28U nebo i speciální verze Il-28RT/RTR. Ily u nás nahradily archaické Síbly C-3B. Tím pádem dostalo československé letectvo na svou dobu moderní techniku. Do nástupu dvoumachových Su-7 byly hlavní zbraní frontového letectva. Il-28 československému letectví dopomohl i k jednou velmi zajímavému světovému rekordu. Stroj s kódem "TH-14" vynesl družstvo výsadkářů k seskoku z výšky 12580m resp. 12518m.

Pohled do krabičky

Il-28 je zabalen v charakteristické odolné bílé dvojdílné kartonové krabici, která má na svém horním víku barevnou kresbu sovětského a vietnamského stroje. Po sejmutí víka se objeví množství polyuretanových dílů, barvené lepty z produkce mosteckého Eduardu, aršík obtisků a CD s návodem a fotografickou dokumentací.

Osobně raději pracuji s tištěným návodem než s PDFkem na počítači, tak jsem si ho vytiskl a svázal do kroužkové vazby.

Ale přejděme k tomu nejdůležitějšímu – k odlitkům. Okamžitě po otevření obalu si všimneme pečlivého zabalení dílů a hlavně rozměrných hlavních dílů stavebnice. Díly jsou pěkně odlity bez bublin či zkroucení.

Výbornou "vychytávkou" jsou zalité ocelové výztuhy jako hlavní nosníky křídla a drátky v podvozkových nohách. Ty budou potřeba, protože Il-28 není žádný "drobeček", ale pořádný kus letadla.

Samozřejmostí je naznačení paneláže negativními linkami. Ty jsou doplněny i naznačením nýtů. Místy je rytí i nýtování trošku neostré, je potřeba je opravit (nic složitého ani komplikovaného).

Díly jsou v sáčcích rozděleny do logických sestav – interiéry (pilotní kabina, prostor navigátora/bombometčíka a zadní prostor střelce/radisty), díly pumovnice, motorů a podvozkových šachet.

Jako výborný bonus modelářům jsou čiré díly krásně odlity z průhledného polyuretanu. Původní verze "skel" byly acetátové vakuové výtažky, ale ve stavebnici přiložené finální čiré polyuretanové díly jsou mnohem modelovější svou tloušťkou a krásně naznačeným rámováním.

Kontroverzní barvené lepty jsem již vzpomenul. Rastr na nich není příliš patrný a je na každém modeláři, jestli je použije, nebo je odbarví a následně nastříká odstíny dle vlastního uvážení a barvocitu.

Tvarová a rozměrová přesnost

Patřím mezi modeláře "krabičkáře" a sypu si popel na hlavu, že jsem díly stavebnice nepodrobil podrobnému zkoumání tvarové a rozměrové přesnosti. Důvod je prozaický – za prvé důvěřuji v profesionální přístup HpH a za druhé nevlastním žádný pořádný výkres Il-28. Tímto se vážené čtenářské obci omlouvám za nemodelářský a neprofesionální přístup.

Kamufláže

Výrobce nám přímo ve stavebnici nabízí dva stroje. Prvním je celokovový (NFM – natural metal finish) stroj sloužící v sovětském VVS (který se v srpnu 1968 podílel na obsazování ČSSR při vstupu vojsk Varšavské smlouvy) a druhým je velmi atraktivní kamuflovaný stroj letectva Vietnamské demokratické republiky.

Protože firma HpH nadstandardně vychází vstříc českým a slovenským modelářům, na požádání zasílá stříkací masky pro stroj používaný v ČSLA. V mém případě masky československých kokard rozhodně využiji, protože se chystám na ztvárnění stroje "TH-14", pomocí kterého získala v březnu 1957 trojice československých.výsadkářů výše zmíněný světový rekord seskokem z 12.580 metru. Stavbu budu popisovat v sekci "Rozestavěno" na ModelFóru.

Závěr

HpH patří dík za vydání zajímavého stroje, který byl posledním bombardérem sloužícím v československém letectvu. Je třeba si ale uvědomit, že se jedná o malosériovou stavebnici určenou pro pokročilé modeláře, které nezaskočí ani použitá technologie, ani velké množství dílů či poměrně velké rozměry modelu.

Sám za sebe napíšu, že se na stavbu těším a doufám, že mi do sbírky letounů ČSLA přibude impozantní proudový dvoumotorový bombardér.

Petr "Komisař" Koliba, MK Apolo Kopřivnice

Rubrika HPH, Letadla - 1:48, Letadla - Náhledy do krabiček | 1 komentář

Komentáře

1 odpověď k článku “1/48 Iljušin Il-28, HpH”

  1. Martin Janousek napsal:

    Jenom bych k historii dodal, že v Československu byly používány i průzkumné IL-28R. Na nich je zajímavé, že se liší nejen vybavením, ale i tvarově. U nás se žádný IL-28R nedochoval. Tak jenom pro zajímavost.

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.