Pigmentové pasty značky Sira Hobby a ich použitie

7.5.2013 - 8 054 přečtení

logo

Firma Síra Hobby zaslala redakci ModelWebu novinku - pigmentové pasty.

"Síra" blatí ...

Ľubomír Kerék

Úvodom

Ešte pred nedávnom by som si myslel, že na poli patinovacích prípravkov je, ako sa povie, "narváno". Preto keď sa zjavila nová firma "Síra Hobby", mimochodom známeho českého modelára, bol som zvedavý s čím príde a ako uspeje.

A bol to v jej podaní správny krok, kedže  zoznam jej produktov sa utešené rozrastá a tak isto aj kladné ohlasy. Jeden z jej najnovších počinov sú pigmentové pasty, ktoré by som Vám rád predstavil.

Balenie

Obsah má tendenciu na vzduchu dosť rýchlo schnúť, preto výrobca vyriešil zatváranie okrem klasického závitového aj záklopkou vo vnútri ktorá obsah výborne utesní. Plastová nádobka na pastu ma obsah 30 ml.

Pigmentové pasty - odtiene a práca s nimi

Výrobca zatial ponúka 6 následovných druhov :

  • PP 201 Hnedo zem - Brown soil
  • PP 202 Ornica - Topsoil
  • PP 203 Piesok - Sand
  • PP 204 Ílovitá pôda - Clayey soil
  • PP 205 Hnedošedá - Browngray
  • PP 206 Hrdzavopiesková - Rustysand

Pasty majú konzistenciu polohustej kaše a majú slúžiť na znázornenie zabahnenia na modeli a tak isto aj znázornenie povrchu terénu na podložke.

Čo považujem za výhodu je že sú rieditelné vodou - až na úplne riedku konzistenciu - a v podstate bez zápachu.

Schnú celkom rýchlo ale je to samozrejme závislé na druhu podkladu a hrúbke nánosu. Kedže sa dajú medzi sebou miešať a riediť tak znázorniť realistické zabahnenie techniky nebude problém.

Na podložku na sadrový základ môže finálna vrstva pasty znázorniť štruktúru zeminy, prípadne po domiešani jemného prachu, skaliek alebo statickej trávy vytvoríme hrubšiu štruktúru. Pásy sa do pást taktiež otláčajú veľmi dobre.

Skúšal som do nich rovno primiešať Wet Effect od miga na znázornenie mokrého blata, ale to nebol dobrý nápad. Kedže Mig je na olejovej báze nedá sa to spolu zmiešať - tiež ma to mohlo hneď napadnúť ...

Záver

Doteraz som blatil techniku buď pomocou pigmentov s pigment fixerom, alebo miešaním z akrylového resinu miešaného s pigmentami. Preto pri práci pigmentovými pastami vidím niekoľko výhod. Už svojou hustotu v balení sa to na blato, zeminu, piesok podobá.

Veľká výhoda že sa dajú navzájom miešať a riedenie vodou z následným vpíjaním jednotlivých odtieňov do seba je výborná vec. Dá sa to riediť a dotvárať až priamo na modeli a striedať difúzne miesta z miestami s hustou kašou (napr) v zákutiach.

Tých možností je samozrejme viac len treba experimentovať. To že sa štetec, miska a ostatné nástroje dajú po skončení práce umyť pod vodou je tiež nemalá výhoda.

Môj celkový dojem - výborný produkt!

Ľubomír Kerék

Redakce ModelWebu děkuje výrobci Síra Hobby za vzorky k recenzi.

Rubrika Jak na to ...?, Síra Hobby | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.