1/35 ŠKODA RSO – Radschlepper Ost od Riich Models

26.4.2013 - 6 943 přečtení

img_1452

Moře bláta. Tento termín už je znám z napoleonských tažení do Ruska, ale německá armáda je v průběhu svého tažení v roce 1941 podcenila. Vyvstal tedy požadavek na konstrukci těžkých dělostřeleckých tahačů, které by si s blátem poradily. Tohoto se ujal sám Ferdinand Porsche společně s ing. Oldřichem Medunou a výsledkem bylo Porsche typ 175. Jelikož byl tento stroj projektován a posléze vyráběn Škodovkou v Mladé Boleslavi, dostal název Škoda RSO – Radschlepper Ost ...

Nejpomalejší Porsche všech dob

Vladimír 'Šumák' Šuma

Model: ŠKODA RSO – Radchlepper Ost
Výrobce: Riich Models
Měřítko: 1/35
Katalogové číslo: RV35005

Obsah krabičky

Ve velké krabici s krásnou kresbou tahače v tankové šedé, najdeme osm rámečků ze světle šedé hmoty s hlavními díly stavebnice, rám, kabinu, plachtu a 4 kola, dále rámeček s čirými díly, pytlík s provázkem a řetízky, leptané díly, obtisky a návod. Všechny rámečky, lepty i obtisky jsou baleny zvlášť, což je potěšující a zabraňuje poškrábání dílů.

Plastové díly

Na první pohled do krabice a na výlisky máte dojem, že jste otevřeli krabici s bojovkou od Dragonu. Kvalita vylisování dílů je velmi dobrá. První dojem ze stavebnice je celkově velmi dobrý.

Bohužel světlý plast je hodně měkký, výlisky mají pár vtaženin a hlavně je všude plno dělících rovin. Je proto třeba dbát na opatrnost při oddělování dílů od rámečků a začišťovat je s velkou opatrností, aby jste si ušetřili následné opravy.

Co mne zaujalo, je nádherné ztvárnění žaluzií na bočních krytech motorového prostoru a kabiny. Stavebnice nám umožňuje už v základu otevření dveří kabiny, motorového prostoru, oken, různých schránek na nářadí, korby, dále varianty s plachtou i bez ní atd.

Lepty

Kvalitní a čistě vyleptané, je v nich vše potřebné pro základní dovybavení a doplnění stavebnice.

Obtisky

Malinký aršík obsahuje jen budíky, pár popisek a hotové SPZ a dokonce dvě čisté, na které můžete zkombinovat čísla, jaká potřebujete.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

Ostatní

Nit pro ztvárnění tažného lana navijáku bude někomu stačit, někdo si ji nahradí ze svých zásob něčím realističtějším. Dále jemný řetízek pro zavěšení systému Bergstütze (zařízení, který po spuštění zamezovalo sjíždění z kopce).

Varianty zbarvení

Můžeme si vybrat z pěti různých zbarvení, jedno hezčí a atraktivnější, než druhé. Návod uvádí odstíny barev GSI řady C i H, dále Humbrol a Tamiya.

  • Varianta 1
    představuje vozidlo WH-1387084 neznámé jednotky z roku 1944, celé v jednotné tankové šedé. Plachta je v barvě khaki.
  • Varianta 2
    představuje vozidlo WH-1537638, Normandie z června 1944, celé v evropské žluté. Plachta je v barvě khaki.
  • Varianta 3
    představuje vozidlo WH-695392, z bitvy o výběžek, Ardeny prosinec 1944, celé v evropské žluté. Plachta je v barvě khaki.
  • Varianta 4
    představuje vozidlo neznámé jednotky a neznámé SPZ WH-, celé v evropské žluté, s hady tmavě zelené a hnědé barvy. Plachta je v barvě khaki.
  • Varianta 5
    představuje vozidlo WH-536786, Normandie červen 1944, celé v evropské žluté, s tmavě zelenými a hnědými fleky. Plachta je v barvě khaki.

Návod

Návod připomíná návody firmy Dragon, je přehledný a zřetelný. Upozorňuje nás během stavby na detaily i varianty stavby, kde je co třeba vyvrtat, či upravit.

Vyhodnocení

  • Nová stavebnice tohoto impozantního tahače se velmi povedla.
  • Pokud je modelář šikovný a dostatečně obezřetný, vypořádá se s nástrahami celkem bez problémů a obohatí si sbírku o velice zajímavý typ. Ty náročnější se budou těšit na nějaké konverzní sady, doplňky či konverze. Již dnes jsou k dispozici dva rezinové přívěsy.
  • K dispozici je dokonce publikace od WWP – ŠKODA RSO TYP 175 (AW 14).
  • Těšme se na další počiny 1/35 od tohoto výrobce ...

Vladimír 'Šumák' Šuma, KPM Kaznějov

Redakce ModelWebu děkuje firmě Plastic Hobby za vzorek pro recenzi.

Rubrika Riich Models, Technika - 1:35, Technika - Náhledy do krabiček | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.