1/32 Turnbuckles Type C – GasPatch models

27.3.2013 - 8 021 přečtení

logo

Budou naše dráty zase o kousek blíže realitě ?

Tak to pořádně napněte.

Libor "Hellboy" Mužík

Název: Metal Turnbuckles Type C
Výrobce: GasPatch models
Kat. číslo: 12-32006
Měřítko: 1/32

Úvodem

Před nedlouhou dobou se na modelářských trzích objevil nový výrobek firmy GasPatch models - kovové napínáky určené pro vylepšení výpletů letounů Velké války.

Vyráběny jsou zatím pouze napínáky německých letounů několika typů, v přípravě jsou i napínáky pro britské stroje a zcela určitě se časem dočkáme i napínáků pro další letectva.

Obsah balení

p1030637

V plastovém předlisovaném obalu dostaneme zhruba dvoucentimetrový kovový odlitek se třiceti napínáky. Je vypodložen tak aby při přepravě nedošel úhony. Součástí balení je také barevný dvoulist s popisem napínáků a krátkým návodem.

Návod

Je velice jednoduchý. V prvním obrázku nám ukazuje odstranění napínáku z celkového odlitku jednoduchým odlomením pinzetou. Druhý obrázek ukazuje umístění napínáku mezi dvě části výpletu.

Napínáky

Jak jsem již napsal v úvodu článku, napínáky jsou odlity (nebo jaká je jejich technologie výroby) společně na krátkých stopkách.

Při jejich odstraňování je dobré postupovat podle návodu a napínák odlomit od stopky.

Zkoušel jsem jej odříznout čepelí lékařského skalpelu a na stojato je to naprosto nemožné. Ale ani pokud odlomíte napínák s kouskem stopky tak nemá cenu ho nijak odřezávat. Použitý kov je velmi tvrdý, a při tlaku na stopku se čepelka skalpelu velice snadno ulomí. Jedinou cestou je opět jej za použití pinzety odlomit a následně začistit pilníčkem, pokud to situace vyžaduje.

Napínák je poměrně subtilní, jeho délka je necelých 7 mm.

Při silnějším zvětšení jsou na něm patrné "nerovnosti" vzniklé buď při tvorbě předlohy (3D tiskárna?) nebo možná technologií výroby. Při samotné velikosti napínáku to však není skoro patrné a tudíž si nemyslím, že by bylo třeba napínáky nějak na povrchu přebrušovat.

Na závěr jsem přetřel na zkoušku tělo napínáku mosaznou barvou.

Závěr

Napínáky nebudou určeny pro široké masy modelářů. Nebude to tím, že by práce s nimi byla nějak složitá, ale spíše kvůli jejich poněkud vyšší ceně. U českého dovozce stojí sada napínáků 359 korun, to znamená 12 korun za jednotlivý napínák.

Pokud je použijeme na Fokker D.VII či nějaké další výpletově jednodušší německé letadlo tak to ještě jde. Ale pokud bude i britská verze napínáků za stejnou cenu, tak jen na SE.5a je odhadem 110 napínáků. Což znamená 1300 korun jen za napínáky na jeden stroj. A to nechci ani pomýšlet na vypletení DH.2 nebo FE.2b.

Ale celkově rozhodně jsou tyto napínáky výrobkem který stojí zvážit na vyzkoušení.

Libor "Hellboy" Mužík, chmelnice.org

Rubrika GasPatch models, Letadla - 1:32, Letadla - Doplňky | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.