1:350 RN ROMA firmy Trumpeter a dostupné doplňky

10.11.2012 - 6 774 přečtení

dscf3989

Model RN ROMA, této krásné lodě byl dlouho ohlašován a tedy i očekáván. Italských lodí přece jen na trhu moc není ...

RN ROMA

Zdeněk Krčmář

Úvodem

Bitevní loď ROMA byla třetí bitevní lodí třídy Vittorio Veneto. Tato třída bitevních lodí byla poslední třídou bitevních lodí, které se v Itálii postavily. Oproti předchozím lodím Littorio a Vittorio Veneto došlo u Romy k několika změnám, které vedly k dosažení vyšší maximální rychlosti.

Také kotvy byly rozděleny na obě strany, předchozí lodě je měly jen na pravoboku. Největší ráže lodě 381 mm byla uložena ve třech trojhlavňových věžích. Dvě byly vepředu a jedna vzadu lodě. Sekundární výzbroj 152 mm byla soustředěna do čtyřech věží po třech hlavních. Protiletadlové zbraně ráže 90 mm se nacházely po jedné hlavni po šesti na každé straně lodě. Mimo tyto zbraně se na lodi nacházelo množství protiletadlových zbraní menších ráží. V zadní části paluby byl uložen jeden otočný katapult a jeřáb pro vytahování letadel zpět na palubu.

Loď se začala stavět 9. června 1940 den před vstupem Itálie do války, potopena byla německým letectvem 9.9.1943 po zásahu dvěma řízenými střelami Fritz X. Loď s sebou vzala na dno většinu posádky.

Stavebnice

V krabici s pěknou kresbou lodě najdeme 23 rámečků a tři díly trupu. Trup lodě je klasicky rozdělen v čáře ponoru, takže při stavbě modelu s kompletním trupem si přichystejte dostatek tmelu a svaly k dlouhému broušení a přetmelování. Spodní díl trupu je jako obvykle odstříknut z červené hmoty.

Na trupu lodě chybí některé z detailů včetně hvězdy, případně znaku města Říma, kterým byla pěticípá hvězda nahrazena. Také rozměry se model liší od originálu, ale na to jsme si již u tohoto výrobce zvykli. Vnější hřídele lodních šroubů jsou moc daleko od středu trupu a pomocná kormidla musí směřovat kolmo dolů.

Plán modelu je rozdělen do 53 stavebních kroků. Obrázky jsou celkem srozumitelné. Na zvláštním listě nabízí výrobce barevné schéma kamufláže. To vcelku sedí se schématy, která jsem našel na internetu i s detaily dostupných fotografií.

Co je špatně je barva pod čarou ponoru. Ta byla v odstínu Verde scuro antivegetativo tedy středně zelená. Také úhel a počet červenobílých identifikačních pruhů není správně (jeden červený pruh schází).

Některé z detailů na přední palubě jsou mimo měřítko. Jsem rád, že nemusím odbrušovat kotevní řetěz, ten výrobce stavebnice dodává zvlášť v kovu.

Modely letadel jsou z průhledného plastu. Výrobce nabízí jeden plovákový průzkumný stroj RO-43 a záchytný stíhač Re-2000. Ten neměl plováky a po bojové akci (pokud přežil) se vracel na pevninu. RN neplánovala nasazení svých lodí daleko od pevniny. Lodě měly operovat jen ve Středozemním moři.

Dekály na letadla a vlajky nabízí výrobce na malém aršíku. Tady pozor na záměnu barev u vlajky (grafik se asi nepodíval na víko stavebnice, kde je toto správně). Na dně krabice s modelem je ještě malá planžeta s plechy. Myslím ale, že většina modelářů bude tento model stavět s doplňky některého z renomovaných výrobců, takže tyto plechy ani nepoužijete.

Dostupné doplňky

Žádný model lodě se neobejde bez doplňků, toto samozřejmě platí i o Romě od Trumpeteru. Vybral jsem pár doplňků, které byly do této doby na trhu. Začnu dřevěnou palubou. Tento doplněk nabízí firma Artwox pod katalogovým číslem 05318 v setu najdeme mimo vlastní díl paluby také kotevní řetěz a paluby na záchranné čluny.

Firma Hunter, což je vlastně odnož firmy Fly Hawk má ve vém programu také palubu, kterou vydává pod číslem W 35024. Paluba je doplněna malým leptem.

Firma Pontos nabízí ve svém setu vydávaném pod číslem 35023WD1 svou palubu se "zlatými" 3D názvy všech lodí této třídy.

Pro fajnšmekry připravila firma Master z Polska hlavně všech druhů zbraní. Asi je zbytečné psát, že se jedná o velmi povedené kousky, které velmi dobře nahradí plastikové válečky modelu. V setu číslo SM-350-064 najdeme komplet hlavně všech tří největších ráží, tyto jsou v počtech na jednu loď. Pro protiletadlové zbraně použijeme sety SM-350-065 a SM-350-066, zde je po dvaceti kusech hlavní.

Jako poslední doplním detailní set od čínské firmy Fly Hawk. Pro ty co již mají zkušenost s výrobky této firmy mi určitě dají za pravdu, že se jedná o špičku ve výrobcích tohoto sortimentu. V setu najdeme celkem dvanáct planžet leptů s krásnými detaily. Každá planžeta je balena samostatně, takže nehrozí poškození leptu. Materiál, který tato firma používá, je velice kvalitní a dobře se s ním pracuje.

Návod je velmi podrobně zpracován, u některých setů jsou ale problémy s číslováním, takže místy je práce s ním trochu detektivkou. Naštěstí vždy se šťastným koncem. Ve dvou sáčcích najdeme i soustružené hlavně dvou největších ráží děl a resinové podstavy dvacetimilimetrových protiletadlových kanónů. Tento set hodnotím velice vysoko a doporučuji ho ke koupi.

Je to vlastně zatím jediný set doplňků na tento model, i když svůj set už anoncuje i korejská MK1. Bohužel jsem je zatím neviděl. Přináším jen dostupné obrázky z katalogu výrobce.

Závěrem

Myslím, že i přes určité chyby modelu lze z kombinace kitu a doplňků postavit velmi pěkný přírůstek do sbírky. Je to model krásných tvarů a velmi zajímavých kamufláží. Děkuji firmě Flyhawk za věnování setu, Masteru za hlavně a Plastic-Hobby za zbytek doplňků a darování modelu k tomuto článku.

Zdeněk Krčmář

Redakce ModelWebu děkuje firmě Flyhawk, Master a Plastic-Hobby za poskytnuté vzorky k recenzi.

Rubrika Lodě - 1:350, Pontos Model, Trumpeter | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.