Křivonoska 2012

16.6.2012 - 5 777 přečtení

Kriv2012_22 Gáblík se již rotuje...

Letos jsme poprvé vyrazili klubově na Křivonosku, přestože to byl již 21. ročník. Přeci jen to je od nás více než přes půl republiky a času (to hlavně) je málo. Hlavním katalyzátorem naši letošní účasti bylo mládežnické mistrovství republiky a několik nadějných modelářů z našich řad.

Křivonska + MR žáků 2012

Roman "Randalf" Kresta

Zážitkem je již cestování po nejdelším parkovišti zvaném D1, které místy trumfuje i tatrovácký polygon, konkrétně rezonanční vozovky. Zázrak se stal a modely kupodivu přežily těch 400 km po tankodromu a okreskách bez úhony. Nalezení dobře zašitého kempu pro mne problém nebyl, neb jsem v těch končinách již před časem byl, což se však nepovedlo všem nováčkům a lehce kufrovali. Ubytování je možné v typických předrevolučních chatkách z unimobuněk pro čtyři nebo v menších pro dva. A pro mistry světa ve stanu, což se nakonec nejevilo jako zrovna šťastný nápad - jak tvrdili tradiční účastníci, počasí opět nezklamalo a jako obvykle bylo hnusně, i když se termín akce přesunul na jaro.

Hodnocení mládežníků probíhalo již od pátečního večera, takže primární úkol byl dorazit včas do konce přejímky, což se povedlo. Po přihlášení modelů jsme se hromadně vrhli na oblíbené společenské aktivity, provozované převážně v hospůdce Pod dubem.

Konkurence mezi mládeží byla velká a sešlo se zde dost zajímavých a kvalitních modelů, takže až někteří mládežníci přejdou do seniorské kategorie, asi se dám na pěstování rybiček nebo lov motýlů. Experimentálně se letos mimo zavedené kategorie letadel a techniky přidaly diorámata.

Z mého pohledu bych našel asi tak tři modely, které se mistrovství tak nějak nehodily - dva byly postaveny nadšenci, kterým skutečně ještě chybí zručnost a zkušenosti, a měli by se „vysoutěžit“ na regionálních soutěžích. Mládežnické MR však bylo pojaté jako open, takže to bylo OK. Daleko více problémový však byl ten třetí model, který zde skutečně neměl co dělat, protože nebyl postaven žákem, ale nejspíše jeho otcem. Tento nešvar se bohužel občas na soutěžích vyskytuje, zde je však zarážející, že v tom má prsty jedničkový rozhodčí. Smutné…

Sobota dopoledne byla využita k návštěvám okolních zajímavostí a památek, já se vydal do moderního chrámu v Temelíně, jiní na Hlubokou či do ZOO (a kupodivu si je tam nenechali). Po celou dobu se po kempu vyskytovali ve stanech a přístřešcích různí a hrůzní prodejci modelářského materiálu, takže průvan v peněžence byl jako obvykle znatelný.

Výsledky MR byly vyhlášeny (s dvojím posunem termínu) v sobotu odpoledne, kterému předcházely obhajoby s výsledkem 0:7 v neprospěch postiženého a pochopitelně diskvalifikací již zmíněného modelu. Mladí kolegové z našeho klubu zabodovali a odvezli si jedno první, dvě druhá a jedno třetí místo. Poté následovalo druhé kolo společenských událostí umocněné atrakcemi jako rotované prase nebo country kapela. Kapela bylo dobrá, prase jsem již jedl i lepší.

Celkově se sešlo více než 300 modelů a dorazili i kolegové z Maďarska, což určitě není špatné vysvědčení pro pořadatele. Výsledky tradiční Křivonosky byly vyhlášeny v neděli dopoledne, opět (s asi tradičním) časovým posunem. Nakonec už jen sbalit modely a nakoupený proviant, rozloučit se známými i novými kolegy a deštivými cestami vyrazit k domovu.

Celkově Křivonosku nelze hodnotit jinak než kladně, prostě pohodová akce. Snad drobné výhrady by se našly k organizaci s posouváním termínu vyhlášení, a s ohledem na úroveň nepotěšily poněkud vyšší ceny za gáblík a nocleh, než by se čekalo, ale není to něco, co by nešlo překousnout. Křivonosku jsme si tedy v klubu zařadili jako další společenskou událost, kde je modelařina jen záminkou k setkání s podobně postiženými kolegy.

Roman "Randalf" Kresta, MK Apolo Kopřivnice

Rubrika Klubové akce, Soutěže | Bez komentářů

Komentáře

Napsat odpověď.

Musíte být přihlášeni, abyste mohli odpovědět.